Dorabianie guzika play do napędu combo

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Dorabianie guzika play do napędu combo

Post autor: Brzozza93 » 10 wrz 2008, 17:23

Witam, niedawno zakupiłem od kolegi napęd combo Lite-On z 2003 r. (nagrywarka cd+odtwarzacz dvd) i głowię się jak go przerobić na odtwarzacz CD-audio. Ma wyjście słuchawkowe i regulację głośności, ale brakuje mu przycisku "play/skip" :shock: . Po rozkręceniu okazało się, że na płytce panelu jest miejsce na owy microswitch, niestety po dolutowaniu kabelka z microswitchem, włożeniu płyty cd-audio i naciśnięciu guzika nic się nie dzieje :???: . Nawet lampka zajętości nie miga. Sprawdzałem wszystkie połączenia i wydaje się być dobrze :evil: .
Proszę o pomoc :!:

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 10 wrz 2008, 19:01

Ja też próbowałem zrobić taki "numer", ale po dolutowaniu przycisku nic się nie działo.
Poszukaj karty katalogowej procka, czy innego scalaka sterującego tym, i sprawdź, czy ma nóżkę "play". Równie dobrze procek może być niedostosowany, a płytka jest "uniwersalna"... :grin:

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 10 wrz 2008, 19:45

Do Twojego napędu dołącz odpowiednią przystawkę, i będziesz miał pełnowartościowy odtwarzacz CD. Tutaj masz taką przystawkę:
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48099/ ... cz+cd.html
Nie wiem tylko czy ta przystawka na 100% pasuje do każdego modelu odtwarzacza CD/DVD.

Awatar użytkownika
mdm150
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mdm150 » 11 wrz 2008, 19:25

Witam!
Same dolutowanie przycisku raczej nic nie da jak widać. W sporej mierze odpowiada za to firmware napędu, który akurat niema w obsłudze danego portu do którego dolutowany może być przycisk. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zmontowanie tego układziku o którym pisze kolega KrzysiekK. .Sam mam na koncie popełnione te układy , działają całkiem przyzwoicie. Z czego to już złapalem orientację w terenie z własnych praktyk to może być pewien problem z nowymi napędami cd/dvd. Nie wszystkie są w pełni kompatybilne-potrafią platać psikusy. :( Jak narazie jedyny na jaki trafiłem,jest napęd który upierdliwie odmawia współpracy to jest dvd-rom LG GDR-8164B, pomimo prawidlowego działania pod kompem.

ODPOWIEDZ