EEPROM 24c16 - Obsługa w BASCOM
EEPROM 24c16 - Obsługa w BASCOM
Odkąd przeczytałem artykuł "Pomocnik słówek" zainteresował mnie układ pamięci EEPROM zastosowany w projekcie. Kiedy jednak ściągnąłem program autora, opadła mi kopara... Nie zrozumiałem tak skomplikowanego programu, aby tylko się nauczyć obsługi tych scalaków. Proszę zatem Was, koledzy, o pomoc w rozgryzieniu tej kostki (przeczytałem notkę katalogową i to samo). Zrozumiałem już I2C. Zależy mi tylko na podstawach dotyczących układów z serii AT24cXXX.
Na ten temat toczyła się już dyskusja. W tym temacie: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php ... sc&start=0 masz na końcu programik, do którego doszedłem w końcu. On obsluguje większe kości pamięci (at24c256 lub nawet 512). Progogram ktory znajduje się na końcu (na drugiej stronie wątku) śmiga aż miło.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam!
Łopatologiczny opis użytkowania tych pamięci można znaleźć choćby w BASCOM College- kursie prowadzonym na łamach EdW (o ile się nie mylę częściowo przez śp. Zbigniewa Rabbe). Mimo iż opis tyczy się BASCOMa 8051 to nie ma to najmniejszego znaczenia. Sam uczyłem sie tych układów właśnie z tego arykułu. Pozdrawiam.
Łopatologiczny opis użytkowania tych pamięci można znaleźć choćby w BASCOM College- kursie prowadzonym na łamach EdW (o ile się nie mylę częściowo przez śp. Zbigniewa Rabbe). Mimo iż opis tyczy się BASCOMa 8051 to nie ma to najmniejszego znaczenia. Sam uczyłem sie tych układów właśnie z tego arykułu. Pozdrawiam.