schemat prostownika
schemat prostownika
mam schemat prostownika, po zbudowania nie działa przy napięciu podanym na schemacie
jeżeli ktoś jest w stanie przetestować go to proszę o informacje o wyniku testu ewentualnie co jest nie tak lub co trzeba zmienić
oto scemat http://www.pierzgal.republika.pl/schema ... ownika.jpg
informacje proszę kierować na adres pierzgal@poczta.onet.pl
jeżeli ktoś jest w stanie przetestować go to proszę o informacje o wyniku testu ewentualnie co jest nie tak lub co trzeba zmienić
oto scemat http://www.pierzgal.republika.pl/schema ... ownika.jpg
informacje proszę kierować na adres pierzgal@poczta.onet.pl
Z analizy tego ukladu wynika, ze w momencie podpiecia akumulatora do ukladu, napiecie na C2 ma pewna wartosc, zalezna od stanu akumulatora. Wniosek taki ze gdy akum. jest naladowany powinno ono byc niskie i tym samym tranzystor T1 jest wylaczony, proces ladowania jest wylaczony. Istotne znaczenie ma wlasciwe dobranie elemntow R5, 6, 7 oraz zenerki. Tranzystor T2 wyglada na zrodlo pradowe sterujace generatorem na T3. Wazna jest pojemnosc C3, gdyz od jakosci tego kondensatora zalezy pewny start tyrystora. Zwroc uwage na R1, na nim sie odklada napiecie wywolane przez prad ladowania akum. Tyrystor jest regulatorem pradu ladowania. Ciekawy jest sposob stabilizacji pradu ladowania, napiecie na R1 jest przeciwne do napiecia zrodla T2.
Pozdrowka
Pozdrowka
I robi sie ciekawie. A wiec tak, dioda D6 wymusza prog wylaczenia ukladu po naladowaniu akum. jak latwo sie zorientowac nastapi ono przy napieciu 8,2V ( dla 6V) i ok 16,4V ( dla 12V ). Wniosek, przy innej diodzie bedzie klapa z wylaczeniem. Elementy R5 i R7 ustalaja prog zadzialania (wylaczenia ukladu) zenerka D6 przestaje przewodzic.
Pozdrowka
Pozdrowka
Szczerze mówiąc to ten prostownik pachnie mi jakims książkowym przykładem. Są o wiele prostsze i sprawnie dzialajace uklady, ale mowi sie trudno i trzeba tę zabe zjesc. Mysle ze wg. pierwotnego zalozenia to uklad powinien dzialac bez jakis radykalnych zmian, przynajmniej teoretycznie. Sensowna, wydaje sie kontrola ukladu z pomoca oscyloskopu i miernika uniwersalnego. Mozna wtedy w miare dokladnie wyregulowac urzadzenie.
Pozdrowka
Pozdrowka
Dziękuję za zainteresowani i pomoc w rozwiązaniu problemu. Układ zbudowałem, aby mieć satysfakcję z samodzielnie wykonanego zestawu. Poza tym układy oferowane w sprzedaży nie spełniały wszystkich oczekiwanych warunków.
Kolejnym układem, który chciałbym zbudować jest układ, który steruje dwoma tyrystorami, ale niestety nie posiadam żadnego schematu. Może ktoś zechciałby mi pomóc.
Pozdrawiam!
Kolejnym układem, który chciałbym zbudować jest układ, który steruje dwoma tyrystorami, ale niestety nie posiadam żadnego schematu. Może ktoś zechciałby mi pomóc.
Pozdrawiam!
A co ten układ z tyrystorami miałby robić?TomekP pisze:Dziękuję za zainteresowani i pomoc w rozwiązaniu problemu. Układ zbudowałem, aby mieć satysfakcję z samodzielnie wykonanego zestawu. Poza tym układy oferowane w sprzedaży nie spełniały wszystkich oczekiwanych warunków.
Pozdrawiam!