Podłączenie głośniczka do uC
Podłączenie głośniczka do uC
Witam
No właśnie chciałbym zapytać o podpięcie 8 Ohm , 0.5W głośniczka do uc ATmega 32'ójki. Mam malutki projekcik do wykonania dla chrześnicy , i potrzebuję zrobić "pseudo grajka". Z pisaniem programu problemu nie ma , za to do was Panowie kieruje pytanie o ten głośnik.
Pozdrawiam
No właśnie chciałbym zapytać o podpięcie 8 Ohm , 0.5W głośniczka do uc ATmega 32'ójki. Mam malutki projekcik do wykonania dla chrześnicy , i potrzebuję zrobić "pseudo grajka". Z pisaniem programu problemu nie ma , za to do was Panowie kieruje pytanie o ten głośnik.
Pozdrawiam
-
ZbeeGin
Skoro z ATmegi to chyba będzie tylko prostokąt do wzmocnienia, więc wystarczy najprostszy wzm. klasy C, czyli tylko dwa tranzystory. No i zakładam, że w układzie z uP raczej nie będzie napięcia ujemnego, więc szeregowo z głośniczkiem trzeba by dać jeszcze jakiś elektrolit do odcięcia stałej składowej.
Dzięki , jeszcze proszę o małą podpowiedź.
Otóż na schemacie widzimy 3 potencjały . Możemy przedyskutować podpięcie pod uC ? Wejście Uin traktujemy powiedzmy jak wyprowadzenie timerowe ( bo przecież chce uzyskać różne nuty ) . Dla górnej połówki czyli stanu wysokiego z timera będzie pracować górna część układu , zaś dla 0 będzie dolna część ? Dobrze to rozumiem ? Drugie pytanie za +VCC i -VCC to rozumiem , ze dwa bieguny odrębnego zasilania ( np.12 V ) bo na ATmedze wydajność napięciowa wyprowadzeń jest bodajże ~5V. Teraz sprawa masy ... jak ją traktować ? W końcu wyjście zegarowe to jedno wyprowadzenie .... przepraszam za zbyt lamerskie te pytania.
@UP Jak pisałem to kolegi wiadomości jeszcze nie było
.
Więc Panowie , jak sugerujecie by chrześnica szczęśliwa była ?
Otóż na schemacie widzimy 3 potencjały . Możemy przedyskutować podpięcie pod uC ? Wejście Uin traktujemy powiedzmy jak wyprowadzenie timerowe ( bo przecież chce uzyskać różne nuty ) . Dla górnej połówki czyli stanu wysokiego z timera będzie pracować górna część układu , zaś dla 0 będzie dolna część ? Dobrze to rozumiem ? Drugie pytanie za +VCC i -VCC to rozumiem , ze dwa bieguny odrębnego zasilania ( np.12 V ) bo na ATmedze wydajność napięciowa wyprowadzeń jest bodajże ~5V. Teraz sprawa masy ... jak ją traktować ? W końcu wyjście zegarowe to jedno wyprowadzenie .... przepraszam za zbyt lamerskie te pytania.
@UP Jak pisałem to kolegi wiadomości jeszcze nie było
Więc Panowie , jak sugerujecie by chrześnica szczęśliwa była ?
- Aro
- Użytkownik
- Kontakt:
Wtórnik emiterowy może być, tylko będą dodatkowe niepotrzebne straty na tranzystorze ( 0,6V). To samo dotyczy układu przeciwsobnego u góry rysunku z poprzedniego postu, tylko tam amplituda jest dwukrotnie większa dzięki kondensatorowi i T2. Wzmocnienie 100 w zupełności wystarczy. 470R/100=4,7R a głośnik ma 8R, więc nie ma problemu. Możesz zastosować np. BC337.
Z tym pierwszym układem (przeciwsobnym) miałem przygodę - padł mi jeden tranzystor przez co cały czas był otwarty. Przez takie "zwarcie" napięcie siadło w całym układzie.
Autor "Mikroprocesorowej Oślej Łączki" poleca jeszcze inne rozwiązania: z tranzystorem npn(a raczej darlingtonem mocy) lub Mosfetem N - które zapewniają obciążenie większym głośnikiem niż 0.25W.
Autor "Mikroprocesorowej Oślej Łączki" poleca jeszcze inne rozwiązania: z tranzystorem npn(a raczej darlingtonem mocy) lub Mosfetem N - które zapewniają obciążenie większym głośnikiem niż 0.25W.
- Załączniki
-
- glosnik do uC.GIF
- (6.35 KiB) Pobrany 7214 razy
@atmega
Chyba poniewczasie, ale - czy to ma być akurat TEN szczególny głośniczek?
Bo można jeszcze rozważyć telefoniczną wkładkę W66 - ona ma sporą impedancję,
więc do sterowania wystarczy coś tak prostego jak na schematach bsw powyżej.
Jakość dźwięku jest niezła, głośność w sumie też...ja na takiej zrobiłam chrześnikowi
"ijo-ijo" czyli policyjną syrenę - mało głowy to nie urywa jak zawyje.
Wkładkę wyprosisz od techników-macherów z TP, spoko - da się.
Gabarytowo - średnica maleńkiego głośniczka, ale grubsza (wyższa),
za to "pancerna" (co dla dziecka jak znalazł)
Chyba poniewczasie, ale - czy to ma być akurat TEN szczególny głośniczek?
Bo można jeszcze rozważyć telefoniczną wkładkę W66 - ona ma sporą impedancję,
więc do sterowania wystarczy coś tak prostego jak na schematach bsw powyżej.
Jakość dźwięku jest niezła, głośność w sumie też...ja na takiej zrobiłam chrześnikowi
"ijo-ijo" czyli policyjną syrenę - mało głowy to nie urywa jak zawyje.
Wkładkę wyprosisz od techników-macherów z TP, spoko - da się.
Gabarytowo - średnica maleńkiego głośniczka, ale grubsza (wyższa),
za to "pancerna" (co dla dziecka jak znalazł)