oczywiście pod kątem gier FPP
połączenie dwóch laptopów w sieć
połączenie dwóch laptopów w sieć
jak podłączyć dwa laptopy ze sobą, aby można było grać w takiej "sieci" ?
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
Dokładnie - LAN. Można też bezprzewodowo o ile rzeczone laptopy posiadają kartę Wi-Fi - chyba na tej samej zasadzie co LAN tylko trzeba skonfigurować.
A dlaczego laptopy miały by sie nie nadawać do gier? Nadają sie aczkolwiek niektóre gry nie idą na laptopach z powodu nieobsługiwania przez gre karty graficznej. Np. na moim w Kozaków nie pogram. Ale jak do tej pory tylko Kozacy mi "nie poszli".
A dlaczego laptopy miały by sie nie nadawać do gier? Nadają sie aczkolwiek niektóre gry nie idą na laptopach z powodu nieobsługiwania przez gre karty graficznej. Np. na moim w Kozaków nie pogram. Ale jak do tej pory tylko Kozacy mi "nie poszli".
I niech mi ktoś powie, że to nie jest nabijanie postówKulpina pisze:No ale chyba sam kabelek nie wystarczy. Kiedyś tak probowałem, ale trzeba jeszcze coś poustawiać i dopiero wtedy kompy sie zobaczą. Ja niestety nie wiedziałem co i mi sie nie udało. zresztą do dzisiaj nie wiem
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
No i po co jakieś krosowanie? Bez żadnego krosowania, ustawianie zależy od tego jaki system. Ja i moja dziewczyna mamy Win XP i podpieliśmy tylko kabel. Bez połączenia z netem wyskoczyło że "brak łaczności lub łączność ograniczona". Po udostępnieniu katalogów normalnie sobie przesyłaliśmy filmy. Z kolei z kolegą z akademika kiedy padła sieć przez podłączenie kabelka do jego sieciówki (stacjonarny, nie pamiętam jaki system, nie zwracałem uwagi) Counter-Strike śmigał bez problemu. W domu żeby mieć jednocześnie internet (neostrada na usb wiec only 1 komp) na lapku i stacjonarnym posiadającym Win 98 trzeba było najpierw skonfigurować w panelu sterowania "konfiguruj mała sieć w domu" czy coś takiego i dopiero potem działało.
Wszystkie nowsze switche/rutery, ale także karty sieciowe mają autodetekcję i mogą pracować zarówno z kablem skrosowanym jak i nieskrosowanym. Problemy pojawiaja się tylko przy starszym sprzęcie. Sprawdzone w praktyce.
Jeżeli ustawienia sieci są domyślne (czyli adres pobierany z DHCP) a w sieci nie ma serwera DHCP (np. połączone dwa zwykłe komputery) to system będzie krzyczeć, że łączność jest ograniczona, ale dzięki tzw. "konfiguracji zerowej" automatycznie przydzieli się adres z zakresu 194.x.x.x (nie, nie 192.168.x.x).
Jeżeli ustawienia sieci są domyślne (czyli adres pobierany z DHCP) a w sieci nie ma serwera DHCP (np. połączone dwa zwykłe komputery) to system będzie krzyczeć, że łączność jest ograniczona, ale dzięki tzw. "konfiguracji zerowej" automatycznie przydzieli się adres z zakresu 194.x.x.x (nie, nie 192.168.x.x).
No dobra, przyznaję się. Mówiłem z pamięci i popełniłem błąd
Nie 194.x.x.x tylko 169.254.x.x.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Automatic_ ... Addressing
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Klasy, nie klastra
do sieci LAN zwykle uzywa sie adresu z klasy C, w okolicach 192.168.x.x
Nie wszystko musi chciec dzialac z kablem prostym, lepiej do tego kupic skretke, chyba ze pod reka trafi sie prosty i dziala.
Przy dwoch komputerach niepodlaczonych nigdzie wiecej mozna ustawic calkiem dowolne adresy, byleby pasowala w obu netmaska, aby bezposrednio mogly sie dogadac. Czyli najprosciej adresy rozniace sie ostatnia cyfra (ostatnie 8 bitow)
Nie wszystko musi chciec dzialac z kablem prostym, lepiej do tego kupic skretke, chyba ze pod reka trafi sie prosty i dziala.
Przy dwoch komputerach niepodlaczonych nigdzie wiecej mozna ustawic calkiem dowolne adresy, byleby pasowala w obu netmaska, aby bezposrednio mogly sie dogadac. Czyli najprosciej adresy rozniace sie ostatnia cyfra (ostatnie 8 bitow)
nieco rozwinę, o co mi biega:
laptop TOSHIBA (3-4letnia) i ASUS F5N - oba mają Win XP.
chcę je podłączyć, do zwykłego grania - bez internetu
(Unreal Turnament, i jakby Tzar poszedł - to stare gry i na asusie działają)
sieć LAN -, kabel, krosowany (tzw. "przekros"?) - tzw ETHERNETowy kabel?
nie mam żadnego routera, ale przyszło mi do głowy, że podłączenie właśnie tym kablem może by wystarczyło..
czyli spróbować z tym kablem? ewentualnie jeszcze konfigurować jako "małą sieć"?
a jak podłączęte kompy to nic sienie stanie? bo nie chcę sobie namieszać..
laptop TOSHIBA (3-4letnia) i ASUS F5N - oba mają Win XP.
chcę je podłączyć, do zwykłego grania - bez internetu
(Unreal Turnament, i jakby Tzar poszedł - to stare gry i na asusie działają)
sieć LAN -, kabel, krosowany (tzw. "przekros"?) - tzw ETHERNETowy kabel?
nie mam żadnego routera, ale przyszło mi do głowy, że podłączenie właśnie tym kablem może by wystarczyło..
czyli spróbować z tym kablem? ewentualnie jeszcze konfigurować jako "małą sieć"?
a jak podłączęte kompy to nic sienie stanie? bo nie chcę sobie namieszać..
Tak. Kabel skrosowany.monter pisze:sieć LAN -, kabel, krosowany (tzw. "przekros"?) - tzw ETHERNETowy kabel?
albo będzie działać, albo nie. Nie zniszczysz laptopów łącząc je ze sobą. Dochodzi jeszcze konfiguracja sieci. Niestety, to trzeba zrobić ręcznie, bo "Kreator konfiguracji sieci" czy jakoś tak jest do niczego.monter pisze:a jak podłączęte kompy to nic sienie stanie? bo nie chcę sobie namieszać..