KiCAD - poradnik dla początkujących

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 20 sie 2008, 17:42

Ale czy dobrze rozumiem, że wystarczy tylko stworzyć nową obudowę i skojarzyć ją z elementem ze schematu? Mógłbyś podać w skrócie kroki jakie trzeba wykonać? Czy ten element ma być w bibliotece CONN, czy oddzielnie?

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 sie 2008, 21:20

Tak, w tym przypadku najprościej będzie utworzyć nowy element płytkowy, np. o nazwie CONN_1_SMD lub innej według upodobań. Co do nowego elementu, to można dla niego stworzyć nową bibliotekę, lub dodać ten element do jednej z istniejących bibliotek. W programie Pcbnew jest biblioteka o nazwie connect, można do niej dodać ten element. Zobacz do mojego kursu, tam pokrótce było opisane tworzenie elementów. Jak sobie nie poradzisz to to dokładniej opiszę, ale nie dziś bo za chwilę jadę do pracy na III zmianę.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 20 sie 2008, 22:28

No to miłej pracy.
Przydałby się jakiś opis chociaż sobie poradziłem - ale nie w elegancki sposób. Najchętniej wczytałbym CONN_1 z "connect" i zapisał jako CONN_1_SMD. Ale jakoś zabrało mi opcji "Save As..." i skończyło się na utworzeniu oddzielnej mini-biblioteki. Dla drugiego elementu, który potrzebowałem stworzyłem drugą bibliotekę. Trochę bez sensu. Szukałem opcji "wczytaj z jednej biblioteki i zapisz do drugiej ze zmienioną nazwą".
Czyli osiągnąłem zamierzony efekt ale w niezbyt elegancki sposób.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 22 sie 2008, 13:26

Witam po przerwie (z winy mojego dostawcy internetu). Co do tworzenia nowego elementu w tej samej bibliotece da się to zrobić bez żadnych problemów. Proszę zobacz na rysunek 1. Pokazałem tam fragment edytora elementów płytkowych z oznaczeniem niektórych ikon. Aby utworzyć nowy element w istniejącej bibliotece należy:
1. Wczytać istniejącą bibliotekę w naszym przypadku bibliotekę connect - jej nazwa pojawi się na górnej belce Edytora modułów.
2. Następnie klikamy na ikonce Tworzenie nowego elementu - pojawi się okno z pytaniem o nazwę nowego elementu. Ja go u siebie nazwałem 1PAD_SMD. Odpowiednia nazwa pojawi się na planszy edytora elementów płytkowych.
3. Wstawiamy pole lutownicze (opcja Dodaj pola lutownicze z prawego paska narzędziowego) w miejscu krzyżowania się niebieskich linii. Zmieniamy jego kształt na kwadratowy. Wymiary na 120 milsów (3,048 mm), lub według potrzeb. Średnicę otworu jeśli nie jest potrzebny na 0 milsów.
4. Następnie dodajemy obrys w postaci linii wokół naszego pola lutowniczego - opcja Dodaj linię lub wielokąt (grafika) z prawego paska narzędziowego.
5. Gotowe pole lutownicze jakie utworzyłem można zobaczyć na rysunku 2.
6. Teraz jeśli chcemy zapisać nowo utworzony element w bieżącej bibliotece (connect) klikamy na ikonce Zapisywanie w bieżącej bibliotece. Jeśli chcemy utworzyć nową bibliotekę z tym jednym elementem to klikamy na ikonce Zapisywanie jako nowy element w nowej bibliotece. W obydwóch przypadkach zostaniemy raz jeszcze zapytani o nazwę nowego elementu, a w drugim przypadku o nazwę nowej biblioteki.
Po zamknięciu edytora bibliotek płytkowych nasz nowy element powinien być dostępny w liście elementów programu Pcbnew. Nie wiem czemu rysunki nie są po kolei , ale wydaje się mi, że ich kolejność zależy od rozmiaru pliku lub rozdzielczości obrazka.
Załączniki
rys01.jpg
Fragment okna edytora elementów płytkowych z opisem najważniejszych ikon.
rys02.jpg
Nowo utworzony element - pole lutownicze SMD o zarysie kwadratu.
rys02.jpg (10.81 KiB) Przejrzano 15427 razy

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 22 sie 2008, 21:07

Dzięki, działa. Warto dodać, że przed użyciem na płytce warto byłoby powiązać element schematu z tym nowym elementem (w Cvpcb). I dobrze byłoby wyjaśnić opcję "Dodaj zakotwiczenie" - bez tego cuda się dzieją przy przesuwaniu elementu na płytce. A jak jest z napisami? Rozumiem, że ten z "VAL**" mozna usunąć odrazu w bibliotece, tak? Żadna wartość w tym przypadku nie będzie użyta.
Ta płytka już poszła do zrobienia - dam znać jak wyszło.
Teraz zabieram się za zasilacz na LM317 i 337. czy do tego są moduły (różnią się wyprowadzeniami), czy trzeba sobie je stworzyć?

Jednak z opcją "Dodaj wymiar" to jest błąd w najnowszej wersji. Po włączeniu narzędzia, w rzeczywistości włączone jest zaznaczanie i przesuwanie bloków. Trzeba ileś razy nacisnąć Esc, włączyć jeszcze raz narzędzie i dopiero działa. To nie było przetestowane.
Ale czym więcej się uczę, tym mniej problemów wyskakuje. Całkiem dobry program. Szkoda,że jakieś drobiazgi są niedopracowane.

Marek

[ Dodano: 2008-08-23, 12:45 ]
Szukam modułu dla złącza typu ARK3. Czy to możliwe, że tego brakuje w KiCADzie?
Podobnie szukam elementu typu przekaźnik (n.p. Fujitsu A12-K). Jest co prawda RELAY_2RT ale ma jakieś dziwne numery pinów (i nie wiadomo jaki moduł do tego pasuje). Co prawda mogłbym te elementy narysować ale niestety w najnowszej wersji programu rysowanie prostokątów albo nie działa albo nie wiadomo co trzeba zrobić aby zaczęło działać :cry: . Przy próbach raz działa a raz nie działa. Według mnie próbuję zrobić to dobrze. Jeszcze trochę a wrócę do starej wersji programu.

Marek

[ Dodano: 2008-08-23, 21:18 ]
Jeśli chodzi o LM317 to znalazłem ten element w bibliotece regul.lib. Ale nie zgadzają mi się piny. Możesz Krzysiek mi to wyjaśnić? Sam układ ma końcówki Adj, Vout i Vin - patrząć od lewej (od frontu). Rozumiem, że kolejność elektrod to 1,2 i 3 licząc od lewej (1 zaznaczona kropką na obudowie). Czyli elektrody to Vin(3), Vout(2) i Adj(1). Ale w regul.lib są zupełnie inne oznaczenia: Vin(1), Adj(2) i Vout(3) - według mnie błedne. Czy tak?
Teraz jeśli chodzi o moduł: TO220_VERT nie pasuje bo ma dziwną numerację 1,3,2. Więc moduł trzeba też sobie stworzyć. Czy tak?
W LM337 jest jeszcze drobna zmiana; Vout i Vin są zamienione w stosunku do 317, więc trzeba stworzyć oddzielny element i moduł dla tego układu. Dobrze myślę?
Sorry za takie szczegółowe pytania ale bez tego nie mogę zaprojektować płytki.

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 24 sie 2008, 10:27

A więc po kolei. Opcja Dodaj zakotwiczenie w edytorze płytek drukowanych "blokuje" nowo utworzony element w miejscu jego narysowania na planszy (domyślnie proponuję środek układu współrzędnych na tej planszy). Bez tej opcji przy wstawianiu elementu na planszę "ucieka" on w inne miejsce niż go wstawiamy.
Co do napisu "VAL***" można go usunąć w bibliotece, ale bardziej eleganckim rozwiązaniem jest wyłączenie wyświetlania wartości elementów na płytce i napis ten zniknie, tak jak np. wartości rezystorów 1k, itp., które na płytce drukowanej najczęściej są zbędne.
U mnie opcja "Dodaj wymiar" działa poprawnie. Wybieram warstwę rysunkową i narzędzie dodaj wymiar i od razu mogę rysować linie wymiarowe, zarówno pod Windowsem jak i pod Linuksem. Po wybraniu narzędzia "dodaj wymiar" klikamy (może być potrzebne więcej niż jedno kliknięcie) na planszy edytora Pcbnew, wówczas przy krzyżyku kursora pojawi się wymiar 0,0000 i od tego momentu możemy rysować linie wymiarowe. Jeśli natomiast klikniemy myszką i od razu zaczniemy rysować linie wymiarowe to pojawi się okno "Przesuń blok".
Natomiast brakujących bibliotek poszukaj na tej stronie Są to przekonwertowane biblioteki płytkowe z programu Eagle. W tabelce z bibliotekami jest ikonka PDF. Kliknięcie na niej umożliwi podgląd elementów zawartych w danej bibliotece. Przekaźniki to mają przedrostek "relay", natomiast obudów do LM317/337 szukaj w bibliotece "to", złącza (ARK3) to biblioteki o przedrostku "con".
W przypadku różnych oznaczeń pinów w elemencie schematowym i pól lutowniczych w elemencie płytkowym trzeba dokonać ręcznej modyfikacji tych oznaczeń tak aby były takie same dla obydwóch tych elementów. W przeciwnym przypadku podczas wczytywania netlisty do Pcbnew, nastąpi komunikat o błędzie, że "nie znaleziono pola np. 1". Można to zrobić w ten sposób, że na schemacie (dokładnie edytor bibliotek) w układzie LM317 oznaczamy jego piny tylko samymi cyframi: 1 - wejście (Vin), 2 - masa (Adj), 3 - wyjście (Vout) - bez tych oznaczeń z nawiasów. Natomiast piny w elemencie płytkowym muszą mieść numery pinów 1-2-3 odpowiadające elementowi schematowemu i rzeczywistemu elementowi LM317. Wtedy nie powinno być problemów przy wczytywaniu netlisty. Nie wiem czy udało mi się to opisać wystarczająco przejrzyście i zrozumiale.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 27 sie 2008, 13:49

Krzysiek,

Dzieki za pomoc. Zrobiłem 3 projekty płytek i dałem do zrobienia. Zobaczymy jakie będą efekty. Faktycznie rysowanie linii wymiarowych jest związane z odpowiednim kliknięciem na płytce. Trochę to dla mnie nielogiczne ale można się przyzwyczaić.

Marek

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 sie 2008, 11:43

Powitanko,
MarekK pisze:Zrobiłem 3 projekty płytek i dałem do zrobienia.
ooo? a co wysłałeś jako wsad? czy pliki Gerber?
MarekK pisze:Zobaczymy jakie będą efekty.
O fotki nieśmiało poproszę, jeżeli to nie kłopot.

A teraz....Libedit do schematów i okno Pin properties....jak w załączniku:
Czy jeszcze komuś nie działa edytowanie długości pina?
Bo guziki są ok - wartość się scroluje, ale wpisać już nie pozwoli...
Wersja pakietu to 20080715, w poprzedniej wersji to było w porządku.
Załączniki
kicad-pin-properties.gif
(57.69 KiB) Pobrany 679 razy

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 28 sie 2008, 13:07

Witam Tasza,

Wysłałem pliki Gerbera. Nie mam aparatu ale spróbuję zrobić zdjęcia jak dostanę płytki.
Edycja tego pola też u mnie nie działa - w tej samej wersji pakietu. Może Krzysiek zgłosi to na listę dyskusyjną KiCAD'a. Jest kilka takich problemów ale da się z nimi żyć. Wygląda na to, że tym programem można zrobić całkiem profesjonalne płytki. Szkoda tylko, że nie ma jakiejś grupy wzajemnego wsparcia, w której ludzie by sobie pomagali, wymieniali się bibliotekami. Krzysiek się stara ale jedna osoba to za mało.

Marek
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 16:09 przez MarekK, łącznie zmieniany 1 raz.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 28 sie 2008, 14:48

MarekK pisze:Wysłem pliki Gerbera.
Tak myślałam...może kiedyś mniejsze firemki (zorientowane bardziej na hobbystów)
zauważą Kicad... choć gerber jest w sumie najbezpieczniejszy, bo to standard sam w sobie
MarekK pisze:Wygląda na to, że tym programem można zrobić całkiem profesjonalne płytki.
Załącznik :roll:
MarekK pisze:Edycja tego pola też u mnie nie działa - w tej samej wersji pakietu.
Ale super...pękłam z zachwytu. Czyli jednak babola zasadzili. No trudno.
Ja przestałam się w takich przypadkach bawić w klikanie, biblioteka to plik tekstowy,
edytuje "z palca" co potrzeba...
MarekK pisze:wymieniali się bibliotekami

:arrow: https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=5362 a wyszło - jak zwykle...
Załączniki
IMG_5926.JPG

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 28 sie 2008, 16:36

Akurat wysłałem pliki do firmy (w Warszawie), która obsługuje KiCad'a ale ponieważ pliki Gerbera są jedynie potrzebne, to wysłałem tylko te pliki (zobaczymy, czy dobrze je wygenerowałem).
Z tą grupą wsparcia, to trochę szkoda, że tak mało osób jest zainteresowanych. W zasadzie tylko Krzysiek, Ty i trochę ja :cry: . Do takiego czegoś potrzeba trochę więcej osób (no i jakaś instytucja albo czasopismo, które program wspierają). Czytałem te inne posty ale widzę, że nic się nie dzieje. Ja to akurat widzę zupełnie inaczej. Zamiast wrzucać 100 tysięcy elementów (tak jak Rohlson zrobił - bez elementów schematowych), ja bym raczej skupił się na pojedynczych elementach ale takich na prawdę potrzebnych. Robiłem te 3 swoje płytki i okazało się, że brak prostych tranzystorów, przekaźników, stabilizatorów (LM337), a nawet kondensatorów elektrolitycznych (średniej wielkości). Takie elementy by się przydały - razem z elementami schematowymi. Dopiero jak to będzie, to można myśleć o wyszukanych elementach. Akurat poszukiwane złącza ARK są w KiCadzie - pod nazwą chyba Bournier_n - i to razem z reprezentacją 3-D.
Ja przyjąłem zasadę, że jak coś potrzebuję, to sobie to dorabiam ale to jest marnotrawienie czasu i energii. Szkoda :sad: .

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 28 sie 2008, 23:12

Witam, trochę późno, ale sprawdziłem błąd Libedit o którym pisze Tasza u siebie tyle, że pod Linuksem i u mnie jest OK. Kompilacja KiCADa z 15.07.2008r. Można długość pinu wpisać ręcznie z klawiatury jak i "scrolem". W chwili obecnej dostępny jest już KiCAD w wersji z 25.08.2008r., RC1a (Windows) i RC1b (Linuks), można więc sprawdzić w nowszej wersji. KiCAD ma właśnie to do siebie, że czasem pojawiają się jakieś błędy, niedoróbki, itp. Kiedy zostaną zauważone i usunięte, to pojawiają się inne.
Co do grupy "wzajemnego wsparcia", właśnie w tym celu powstał ten temat, aby w nim poruszać problemy związane z obsługą i użytkowaniem programu KiCAD. Aby wszystko było w miarę możliwości w jednym temacie i nie trzeba było szukać tematów związanych z KiCADem po całym Forum.
Natomiast co do bibliotek elementów to na pierwszej stronie tego tematu podałem pięć linków, gdzie można znaleźć sporo bibliotek do KiCADa. Na pewno wszystkiego tam nie znajdziemy, ale wiele osób szuka bibliotek elementów, które tam możemy znaleźć. Także w przypadku prostych elementów stworzenie nowego elementu lub biblioteki to kwestia kilku(nastu) minut. Tutaj podaję raz jeszcze linki do tych stron z bibliotekami.

1. http://www.reniemarquet.cjb.net/kicad.htm
2. http://www.kicadlib.org/
3. http://library.oshec.org/
4. http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/cao/kicad/library/
5. http://www.rohrbacher.net/kicad/quicklib.php - interaktywny kreator bibliotek

Najbardziej wartościowa moim zdaniem jest pierwsza strona. Znajdziemy tam mnóstwo elementów schematowych, płytkowych oraz płytkowych 3D. Dostępne są przekonwertowane biblioteki z dość zasobnych bibliotek programu Eagle. Jak się pozna strukturę tej strony (i innych także), to dość łatwo będziemy mogli znaleźć potrzebne elementy. Jeśli tylko są takowe utworzone.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 02 lis 2008, 17:33

Znów wracam do KiCADa (poprzednie projekty zrobione) - i natrafiłem na kilka problemów.
Więc po kolei;
1) Miałem znów problemy z ERC i zasilaniem - z flagą PWR_FLAG. Problemy już rozwiązałem ale po drodze wyskoczyło mi trochę błędów. Po wybraniu opcji "Zapisz raport ERC", KiCAD próbuje otworzyć ten raport przy użyciu Notatnika ale robi to błędnie. Otóż szuka pliku notepad.exe w katalogu C:\Document and Settings\ .....<poprzedni projekt>\notepad.exe. Jak widać szuka go w zupełnie błędnym katalogu (powinno być C:\rogram Files ...) a poza tym dokłada do tego poprzedni projekt (a ja już robię zupełnie inny projekt).
Dodatkowo komunikat o błędzie jest wyświetlony jako "pływający" ponad wszystkimi aplikacjami - po przełączeniu na inną aplikację komunikat jest wciąż na wierzchu. Wiem, że można wybrać edytor, ale KiCAD powinien wiedzieć gdzie jest notepad.exe (inne programy to wiedzą).
2) Mam dziwny błąd z tranzystorami. Mam na schemacie zwykłe tranzystory npn. Skojarzyłem je z obudową TO92-CBE. Po przejściu do płytki ta obudowa nie jest do niczego podłączona. Dostaję komunikaty typu: "pin C not found" (piny są oznaczone zarówno 1,2,3 i E,B,C). O co może chodzić? Dodatkowo ta obudowa jest pod kątem 45 stopni a ja potrzebuję piny ustawione pionowo i w jednej linii. Muszę dodać obrót o 45 stopni ale i tak problem z brakiem połączeń rozkłada całość.
Będę wdzięczny za pomoc. Aha, czy jest jakaś nowsza wersja programu?

Marek

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 03 lis 2008, 10:21

Zacznę od błędu z tranzystorami. Chodzi mianowicie o to, że jeśli tranzystor na schemacie ma wyprowadzenia oznaczone jako 1-2-3 (ewentualnie E-B-C lub obydwa rodzaje oznaczeń jednocześnie), a na płytce pola lutownicze są oznaczone jako np. 1-2-3, to program Cvpcb nie skojarzy tych dwóch elementów (symbolu ze schematu i obudowy płytkowej), bo dla Cvpcb są to dwa elementy o różnych oznaczeniach. W sumie nie jest to błąd programu, tylko brak konsekwencji w oznaczaniu pinów i pól lutowniczych elementów. Na pocieszenie dodam tylko, że podobny "błąd" występuje w Protelu 99 SE. Po prostu trzeba uruchomić edytor elementów (płytkowych lub schematowych) i odpowiednio pozmieniać oznaczenia pinów lub pól lutowniczych.
Co do obrotu obudowy TO92, z pinami w jednej linii to najlepiej będzie chyba takową zaprojektować od nowa. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z bibliotek programu Eagle.
Mianowicie na stronie domowej programu Eagle w dziale Download - ULPs należy pobrać skrypt o nazwie eagle2kicad-0.9b.ulp (klikamy prawym klawiszem i wybieramy opcje Zapisz element docelowy jako...). Skrypt zapisujemy w katalogu ze skryptami programu Eagle. Następnie w programie Eagle w Control Panel wybieramy opcję File -> Open -> Library... i otwieramy interesującą nas bibliotekę. Kolejnym krokiem jest uruchomienie pobranego programiku ULP - klikamy na ikonce ULP w edytorze bibliotek Eagle i wybieramy wcześniej pobrany programik eagle2kicad-0.9b.ulp. Pokaże się okienko jak na poniższym rysunku. Skrypt jest dość prosty w działniu. Podajemy w nim lokalizację przekonwertownych bibliotek (domyślnie katalog z bibliotekami programu Eagle). Należy też zaznaczyć opcję dodawania numerów pinów i ich oznaczeń by po krótkiej chwili mieć przekonwertowaną potrzebną bibliotekę z programu Eagle, zarówno schematową jak i płytkową. Kilka dni temu ja przekonwertowałem w ten sposób wszystkie biblioteki z Eagle 5.3.0 (blisko 300 bibliotek, co zajęło mi chyba z godzinę) i mam je zamiar dołączyć do swojej płyty z KiCAD'em.

Korzystając z bibliotek Eagle powinno wygodniej się pracować w programie KiCAD, a skoro skrypt jest umieszczony oficjalnie na stronie domowej Eagle, można wnioskować, że Cadsoft pozwala na mniejsze zło czyli korzystanie ze swoich bibliotek elementów, zamiast pirackiej wersji Eagle. Dodam tylko, że w przypadku układów scalonych np. cyfrowych np 4093 po przekonwertowaniu składają się one z pięciu elementów. Czterech bramek oraz osobno oddzielonych pinów zasilania (tak jak ma to miejsce w programie Eagle). Dzięki temu unikniemy problemów z połączeniami zasilania układów (etykieta PWR_FLAG).

Co do błędów KiCADa mogę powiedzieć tyle za dwa lata zajmowania się tym programem, że jedne błędy są w nim usuwane, a pojawiają się inne. Przykładowo Tasza pisze o błędzie ze "scrollem" w edytorze bibliotek schematowych w KiCADie z lipca 2008 pod Windows. U mnie ta wersja pod Linuksem tego błędu nie miała. Teraz mamy wersję z sierpnia 2008, która tego błędu nie ma pod Windowsem, ale za to ten błąd pojawił się pod Linuksem.
Załączniki
konwersja.png
Konwersja bibliotek z programu Eagle na biblioteki do programu KiCAD.

MarekK
Użytkownik

Post autor: MarekK » 03 lis 2008, 12:18

Dzięki za odpowiedź. Prawdę mówiąc nie bardzo widzę różnicę pomiędzy oznaczeniem 1-2-3 a 1-2-3. Czy to oznaczenia E, B, C przeszkadzają? Jedno oznaczenie to chyba numery pinów a drugie to nazwy.
Jeśli chodzi o konwersję bibliotek to genialny sposób. Co prawda w KiCADzie są jakieś wyszukane obudowy SMD ale jak potrzebny jest prosty kondensator, przekaźnik, potencjometr, czy tranzystor, to trzeba się z tym męczyć. Gdzie i kiedy ta płyta się ukaże?

Marek

EDIT: już wiem o co chodzi z tym tranzystorem. Po prostu ktoś tworząc obudowę wpisał do pola "numer pinu" litery E, B i C zamiast numerów 1,2, 3. To jest po prostu błędnie stworzona obudowa. Teoretycznie KiCAD mógłby próbować łączyć numerację z nazwami ale być może mogłoby to doprowadzić do błędów na płytce.
Aha, zajrzałem do Eagle'a i tam są poprawne obudowy. Ale sam program jest dla mnie znacznie trudniejszy.

[ Dodano: 2008-11-06, 14:58 ]
Jeszcze jedno pytanie. Czy aby zrobić zworkę na płytce jednostronnej należy ją umieścić na schemacie?

Marek

ODPOWIEDZ