Prośba do moderatorów

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
mathieiov
Moderator

Post autor: mathieiov » 27 sie 2008, 17:42

Luminofor pisze:I znowu mnie obrażasz i do tego piszesz caps lockiem (krzyk). Po czyjej stronie jest racja?
Luminofor pisze:Od kiedy to wiek (większy od mojego o aż 3,5 roku) daje Ci prawo do poniżania mnie?
Luminofor pisze:Nie dam się szykanować i poniżać na publicznym forum.
Luminofor, czujesz się się obrażony i poniżony określeniem "filozof"?

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 27 sie 2008, 17:48

Ostatni post użytkownika "Luminofor" utwierdził mnie tylko w słuszności wcześniejszych decyzji.
W paru miejscach jest on co najmniej niespójny; nie będę jednak tego szerzej komentował.

Napiszę to jeden jedyny raz: nikt z moderatorów ani administratorów nie ma czasu na cackanie się i dochodzenie "kto zaczął". Głaskanie po główce i pogrożenie palcem jest po prostu nieskuteczne. Zaczyna się dyskutowanie z moderatorami i administratorami, czego ewidentnym wręcz przykładem jest omawiany post. Wlepienie ostrzeżenia, co do którego masz tak wielki żal jest i tak łagodniejszym środkiem niż po prostu zamknięcie wątku.

Nie traci nikt na zamknięciu tematu, będącego w istocie kółkiem wzajemnej adoracji (lub deprecjacji).

Nie interesuje mnie,czy się na innych forach kłócą czy nie. "Elektroda", którą tu zapewne miałeś na myśli nie jest w żadnym przypadku traktowana przeze mnie jako forum wzorcowe. Mam wiele krytycznych uwag co do jej funkcjonowania, ale nie jest to przedmiotem niniejszego wątku.
Pod względem ilości pisanych postów i działów podobnym forum do EdW jest forum "triody".
Istnieje ono od roku 2003 i udało się wypracować taki sposób jego funkcjonowania, że kłótnie są zjawiskiem marginalnym.
Z łezką wspominam czasy, gdy forum EdW było forum Wojtka.
Tezy, że forum EdW bardzo zdziecinniało nie trzeba bronić. Widać to gołym okiem. I niestety nie ma na to lekarstwa.

Chyba nie piszesz serio o tych nauczycielach elektroniki. Dość opacznie mnie zrozumiałeś.
Miałem tu na myśli speców od wychowania. Z tym tu bywa duży problem.

Forum ma sens, i może być dla wszystkich, pod warunkiem, że użytkownicy umieją w sposób poprawny, kulturalny i merytoryczny z niego skorzystać. Nie oznacza to, że skoro jest forum to mogę pisać, hulaj dusza bez kontusza.

To forum nie jest dla moderatorów, jak próbujesz imputować. Dobitnym znakiem tego jest to, że nikt nie ma już ochoty tu moderować.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 27 sie 2008, 17:55

Alek pisze:To forum nie jest dla moderatorów, jak próbujesz imputować. Dobitnym znakiem tego jest to, że nikt nie ma już ochoty tu moderować.
Myślę, że paru nowych i chętnych by się znalazło.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 27 sie 2008, 17:56

:arrow: Kulpina
Jeśli to forum dotrwa, zajrzyj w ten wątek za 3-4 lata, przeczytaj co napisałeś i zrozumiesz wówczas w czym tak naprawdę leży sedno :idea:
:arrow: Jasam
Cieszy mnie to niezmiernie. Za kilka...kilkanaście dni zwolni się tu wakat administratora :idea:
Ostatnio zmieniony 27 sie 2008, 17:57 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 sie 2008, 17:56

ZbeeGin pisze:A wcześniej ostrzeżenie przed daniem ostrzeżenia przed ostrzeżeniem. Nie bądź smieszny. :lol:
Tak ciężko było napisać posta typu "Spokój, bo polecą ostrzeżenia", albo zamknąć/usunąć temat?
ZbeeGin pisze:
Luminofor pisze:Danie ostrzeżenia to ostateczne narzędzie moderatorskie, może wcześniej skorzystać z całej gamy innych środków prewencyjnych, czego ZbeeGin nie wykonał.
Proszę je wszystkie wymienić.
Patrz wyżej...
mathieiov pisze:Luminofor, czujesz się się obrażony i poniżony określeniem "filozof"?
Odpowiedz sobie sam na postawione pytanie.
Alek pisze:Chyba nie piszesz serio o tych nauczycielach elektroniki. Dość opacznie mnie zrozumiałeś.
Miałem tu na myśli speców od wychowania. Z tym tu bywa duży problem.
Tak, pisałem serio. Od wychowania są rodzice.
Alek pisze:Forum ma sens, i może być dla wszystkich, pod warunkiem, że użytkownicy umieją w sposób poprawny, kulturalny i merytoryczny z niego skorzystać.
A ja nie umiem?
Proszę mi wskazać chociaż jeden mój post który jest niepoprawny, niechlujnie napisany czy wulgarny.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sie 2008, 18:02

Koledzy, jeśli to forum jest zdziecinniałe to co panowie tu robicie? piszecie że większość kłótni prowokują młodzi, ale czy to nie głównie dla młodych, początkujących, którzy wielu rzeczy nie znają ale chcą je poznać. A to że czasem poziom dyskusji spada nieco nie oznacza że należy wprowadzić drugą "ele....". Szkoda że szanowni moderatorzy mają takie opinie o tym forum, szkoda że moderowanie elportalu jest taką dla nich męczarnią...

Myślę że każdy wyciągnie z tego tematu jakieś wnioski, zarówno my użytkownicy, jak i wy moderatorzy.

My pragniemy tylko zajmować się naszym hobby...

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 27 sie 2008, 18:12

Stosowne wnioski zostały już wyciągnięte :idea:

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 27 sie 2008, 19:20

ZbeeGin pisze:Nie powinienem. Nic Mnie do tego nie zobowiązuje.
Mylisz się. Zobowiązuje. Chociażby zasady uczciwej gry. Jeśli kogoś kopiesz i nie masz ku temu powodów, powinieneś ten fakt chociażby odnotować w pamięci. Jeśli pisownia zwrotów grzecznościowych (kulturalnie - dużą literą) jest ci obca, to masz problem. Taki zapis w stosunku do ciebie rzeczywiście był błędem. Już się poprawiłem.
ZbeeGin pisze:Dziwna i niespodziewana zmiana poglądów w jednej wypowiedzi. Zatem pytanie: "Moderatorzy mają w końcu dbać o porządek czy nie?"
Może się zdziwisz, ale tak. Mają dbać. Ale dbałość o poziom forum ≠ niesprawiedliwemu (żeby tylko...) traktowaniu Użytkowników. Nie dziwi cię to, że tak wiele osób ma do ciebie żal? Nie jestem pod tym względem sam. To większa grupa.
ZbeeGin pisze:(...)i nie posądzać o łamanie jakiś tam zasad fair-play
Aha... Jakiś tam zasad fair-play. No tak, to zdanie wszystko wyjaśnia...

A poza tym, chyba zapomniałeś o jednym. Wyraźnie zapytałem, dlaczego tchórzliwie usunąłeś swojego złośliwego posta. Nie widzę odpowiedzi.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 sie 2008, 19:31

przemotronik pisze:Nie dziwi cię to, że tak wiele osób ma do ciebie żal? Nie jestem pod tym względem sam. To większa grupa.
Krytykować i wieszać psy na władzy/moderatorach/nauczycielach każdy potrafi. Typowo polska, szkodliwa i zawistna natutra społeczna.

Zapraszam do bycia moderatorem tego forum, może wtedy zrozumiesz co, jak i dlaczego... :evil:
A poza tym, chyba zapomniałeś o jednym. Wyraźnie zapytałem, dlaczego tchórzliwie usunąłeś swojego złośliwego posta. Nie widzę odpowiedzi.
Mój post mogę sobie sobie przywracać, i usuwać kiedy zechcę wedle własnej woli.
A skoro widzisz w tym jakieś tchórzostwo to już Twój problem.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 22:16 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sie 2008, 20:09

Krytykować i wieszać psy na władzy/moderatorach/nauczycielach każdy potrafi. Typowo polska, szkodliwa i zawistna natutra społeczna.
, ale dlaczego tylko o Ciebie chodzi?
Mój post mogę sobie sobie przywracać, i usuwać kiedy zechcę wedle własnej woli.
A skoro widzisz w tym jakieś tchóżostwo to już Twój problem.
, i chyba z powodu tego zdania teraz jestem pewien że TO FORUM dziecinnieje, zwłaszcza jak coś takiego pisze moderator....
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 22:16 przez joon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 sie 2008, 20:15

Panowie, szkoda nerwów...
Luminofor pisze:Tak ciężko było napisać posta typu "Spokój, bo polecą ostrzeżenia", albo zamknąć/usunąć temat?
ZbeeGin odpowiesz, czy mamy się sami domyśleć odpowiedzi?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 27 sie 2008, 20:21

Lumi, nie chodzi o nerwy. Rozmawiałem przez gg wielokrotnie z ludźmi pokrzywdzonymi przez naszego Szanownego Moderatora. Nie wnikam czy byli winni czy nie, ale kolega ZbeeGin jakoś u każdego złapał minusa a inni moderatorzy nie. Czy taka sytuacja jest normalna? To nie jest opinia paru dzieciaków lecz większej liczby osób.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 sie 2008, 20:26

Odpowiem i to ponownie. Patrz regulamin pkt.1 i pkt.10. Szczególnie podkreśl słowo "blokowane i usuwane" a także, "ostrzeżenia". Są to środki przewidziane i stosowane. Nie ma tam nic o tym, by ostrzegać słownie - a to, że czasami stosowałem łagodne środki to już Moja nieprzymuszona wola. Mogłem zawsze stosować się do w/w punktów regulaminowych nie bacząc na to, czy się będzie to komuś podobało czy nie.
Przy rejestracji zaakceptowałeś w całości regulamin forum i zgodziłeś się go przestrzegać. Jeśli cofasz swoją zgodę to musisz zaprzestać korzystania z forum.
joon pisze:, i chyba z powodu tego zdania teraz jestem pewien że TO FORUM dziecinnieje, zwłaszcza jak coś takiego pisze moderator....
Czyżby kolega cofał mi prawo do podejmowania decyzji o usuwaniu, poprawianiu własnych wypowiedzi? Na jakiej podstawie?

[ Dodano: 2008-08-27, 21:31 ]
joon pisze:Rozmawiałem przez gg wielokrotnie z ludźmi pokrzywdzonymi przez naszego Szanownego Moderatora
A te osoby z którymi rozmawiałeś próbowały się kiedyś odwołać do Administratora Forum? Podejrzewam, że nie. Czuły się aż tak pokrzywdzone, że odebrało im władze w palcach by takie odwołanie napisać? A może były przeze Mnie zastraszane?

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 sie 2008, 20:32

ZbeeGin zabrzmiałeś, jak moderator z matczynego forum...
Bez urazy, ale to się robi chore... szukanie na każdego punktu regulaminu i dawanie ostrzeżeń za byle co, sam moderuję jedno forum i wiem, jakie środki moderacyjne ma do dyspozycji moderator - od edycji dowolnego posta (oprócz admina), poprzez scalanie, przesuwanie, przyklejanie tematów, na usuwaniu i zamykaniu tematów kończąc.
Więc jeżeli za małe przewinienie dajesz od razu ostrzeżenia - zastanów się, jak ukarasz usera, który by Cię wulgarnie wyzwał? Natychmiastowy ban? Przecież z władzą się nie dyskutuje, prawda? Więcej pokory życzę.

ZbeeGin pisze:A te osoby z którymi rozmawiałeś próbowały się kiedyś odwołać do Administratora Forum? Podejrzewam, że nie. Czuły się aż tak pokrzywdzone, że odebrało im władze w palcach by takie odwołanie napisać?
Kontakt z Adminem działa tylko w jedną stronę - znam to z autopsji na matczynym forum, więc Twój argument jest, delikatnie mówiąc, naciągany.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2008, 20:34 przez Luminofor, łącznie zmieniany 2 razy.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 sie 2008, 20:33

A gdzie jest w/g Ciebie granica pomiędzy małym a dużym przewinieniem? A czy my mamy tylko jednego Admina, bo Ja naliczyłem trzech.

Zablokowany