Akumulator "Nieokreślony" i prąd ładowania
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
Akumulator "Nieokreślony" i prąd ładowania
Moja dziewczyna przez nieuwage właczyła do sieci 220V zasilacz od maszynki do depilacji i spaliła. Zasilacz z USA na 110V wiec poszedł z dymem. Pisze na nim 3,8V i 80mA. Chce przerobic jakis inny zasilacz albo kupić taki sam ale nie wiem czy może być byle jaki na 3,8V czy prąd tez musi być te 80mA. Sam zasilacz to trafo (nieopisane) mostek diodowy i kondensator. Akku w depilatorze nieznane bo sie nie da go rozebrać. Jeśli zasilacz będzie miał większa wydajność prądową to czy nie uszkodze akku jesli nie ma wewnątrz żadnych obwodów stabilizacji prądu? czy muszę mieć niemal idealnie taki sam zasilacz jak poprzedni. Jestem zielony w temacie akku wiec jesli gdzieś sie pojawił podobny temat to proszę o wybaczenie bo nie mogłem wyłowić potrzebnych dla mnie informacji.
Odpowiednio:Skrzydlaty pisze:Pisze na nim 3,8V i 80mA
3,8V - napięcie wyjściowe tego zasilacza
80mA - maksymalny prąd wyjściowy zasilacza
Raczej nie dostaniesz zasilacza stricte pod 3,8V Uwy, lepiej kup jakiś regulowany i ustaw amplitudę wyjściową pokrętłem.Skrzydlaty pisze:Chce przerobić jakiś inny zasilacz albo kupić taki sam ale nie wiem czy może być byle jaki na 3,8V czy prąd tez musi być te 80mA.
Maksymalny prąd wyjściowy tego nowego zasilacza nie powinien być mniejszy od 80mA - depilator tyle maksymalnie pobiera i przydało by się, aby zasilacz mu to natężenie spokojnie zapewnił, nawet z zapasem.
Czyli niestabilizowana bazarówka...Skrzydlaty pisze:Sam zasilacz to trafo (nieopisane) mostek diodowy i kondensator.
Nie uszkodzisz, depilator będzie pobierał tyle prądu ile będzie w danej chwili wymagał, natomiast brak stabilizacji może mieć ujemny wpływ na stałość amplitudy wyjściowej zasilacza (napięcie wyjściowe będzie zależne od pobieranego prądu).Skrzydlaty pisze:Jeśli zasilacz będzie miał większa wydajność prądową to czy nie uszkodze akku jesli nie ma wewnątrz żadnych obwodów stabilizacji prądu?
Nie musisz.Skrzydlaty pisze:czy muszę mieć niemal idealnie taki sam zasilacz jak poprzedni.
Najlepiej kup stabilizowany zasilacz regulowany o wydajności prądowej minimum 80mA.
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
Aż taki zielony to nie jestem, zielony w temacie akku a nie ogólnie elektroniki. Dobrze wiem co te oznaczenia znaczą
Depilator raczej ma za zadanie chodzić bez ładowarki. Nie wiem czy wiesz jak wygląda depilacja nóg u kobiet ale tak czy tak to kobieta wiec wole żeby nie brała zasilacza do łazienki. (Przykład: jej współlokatorka zakręciła zawór od gazu i powiedziała że wyłączyła prąd
) Wracając do tematu: jeśli zorbie choćby na LM317 zasilacz na 3,8V i jeśli będzie miał wydajność np. 300mA to czy przy "całkowitym" (całkowitym w cudzysłowu, wiem że akumulatory nigdy nie rozładowują się do końca) to czy nie uszkodzę po kilku ładowaniach przez to że prąd był za duży? Bo np. ten nowy miał te 80mA a na początku ładowania kiedy akumulatory były bardziej rozładowane zasilacz "nie wyrabiał" i spadało napięcie a co za tym idzie prąd tez i nie przekraczał tych 10% pojemności akku. A kiedy akku były bardziej naładowane to napięcie rosło bo prąd nie był już taki duży.
A i zasilacz to nie tania bazarówka. Depilator też.... żeby to u nas robili taki sprzęt jaki jest w ameryce
A i zasilacz to nie tania bazarówka. Depilator też.... żeby to u nas robili taki sprzęt jaki jest w ameryce
-
Skrzydlaty
- Użytkownik
O widzisz! To już coś. Zasilacz jak już pisałem to trafko, mostek diodowy i kondensator. Tylko pytanie jak zrobić zasilacz o takiej wydajności prądowej i takim napięciu? Znalezienie trafa odpada, nie znajde byle gdzie. Myslę o doregulowaniu na LM317 na 3,8V tylko jak zrobić żeby prąd wynosił te 80mA? Rezystor szeregowy?
yyyy, że co ??olo16 pisze:Zaraz, zaraz... a jeśli jest odwrotnie i to jest (było) źródło prądowe? tj. 80mA to prąd źródła prądwego a 3,8v to maksymalne napięcie?
Skrzydlaty nie masz trafka to np kup ładowarkę do nokii - koszt ok 5zł. Napięcie możesz sobie obniżyć na tym lm317, a ograniczenie prądowe możesz dołożyć na tl431
Edit:
Możesz też zrobić zasilacz beztransformatorowy. Odpowiednio wykonany, zaizolowany nie będzie niebezpieczny. Na początku dzielnik na kondensatorach, prostownik, kond, stab, kond, ogr. prądowe.
-
Skrzydlaty
- Użytkownik