Prośba do moderatorów

Tutaj będą przenoszone tematy, którymi dalej nie warto się zajmować, co jakiś czas zawartość tego forum jest kasowana.
Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Prośba do moderatorów

Post autor: joon » 26 sie 2008, 19:21

Uprzejmie zwracam się z prośbą do moderatorów/administratorów o umieszczanie informacji w przypadku edytowania postów przez wyżej wymienionych. Proszę również o niekasowanie tego postu, zwłaszcza przez kolegę ZbeeGin

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 26 sie 2008, 19:30

Heh...dlaczego zawsze jak jest jakiś "kontrowersyjny" temat na "szczycie" to jak w końcu ukaże sie autor ostatniego postu "ZbeeGin" to w czasie miedzy zobaczeniem a załadowaniem sie strony myślę: "Oho, pewnie 10 osób biorących udział w temacie zostanie "skarconych" i może jeszcze jakiś banik sie posypie". :mrgreen: W sumie może i słusznie, nie mi oceniać ale jednak sposób wypowiedzi dość surowy. No i jak juz sie załaduje to domysły sie sprawdzaja. :razz:

P.S. ZbeeGin, ten post w żadnym wypadku nie ma charakteru obraźliwego, broń Boże.

P.P.S. A umieszczanie informacji o moderacji bym poparł.

Awatar użytkownika
Tranzystor
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Tranzystor » 26 sie 2008, 19:35

Oni po prostu robią co do nich należy i robią to dobrze... Też narzekałem na samym początku, ale trzeba się przyzwyczaić... Albo siebie szanujemy, albo dyskusja jest zamykana... Jakiś porządek chyba być musi, prawda :?:

Pozdrawiam ;)

Skrzydlaty
Użytkownik

Post autor: Skrzydlaty » 26 sie 2008, 19:36

Po napisaniu powyższego posta zająłem sie dalszym czytaniem innych tematów. Wchodzę na ten na temat pracy i aż sie zacząłem śmiać z mojego przeczucia - skarcenie i ostrzeżenia niczym ciepły letni deszczyk. :mrgreen: Ale cóż, tranzystor ma racje, gdyby nie reguły to forum już by pewnie nie istniało.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 26 sie 2008, 19:43

Zostałem obrażony, sprowokowany i zgłosiłem obraźliwe posty do moderatora i napisałem posta aby mnie nie obrażano.
Za to dostałem ostrzeżenie.
Postawa moderatora godna naśladowania!
Dać ostrzeżenia, zamknąć temat - skąd my to znamy :?: :idea:
Dziękuję, postoję.

Za co to ostrzeżenie?
Proszę mi wskazać post, gdzie doprowadzam do kłótni.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 sie 2008, 20:04

Filozof, a czemu bezpośrednio nie napisałeś do mnie że obraziłem Twoją godność? TAK WIEM, TEN POST ZOSTANIE ZA MOMENT USUNIĘTY :/
PS. Lumi, jeśli cię obraziłem to przepraszam, ale nie zawsze muszę zgadzać się z twoimi wnioskami, zwłaszcza że trochę więcej przeżyłem niż ty....

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 sie 2008, 7:59

joon pisze:Uprzejmie zwracam się z prośbą do moderatorów/administratorów o umieszczanie informacji w przypadku edytowania postów przez wyżej wymienionych.
Jeśli moderacja tego wymaga to taki opis się pojawia. W tamtym temacie zostały skasowane tylko te treści, które były zalążkiem kłótni. Zatem pominąłem te wpisy, zwłaszcza na wlepione zaraz ostrzeżenia. W sumie regulamin pkt. 11 nie nakłada obowiązku stosowania tych wpisów...
Skrzydlaty pisze:Heh...dlaczego zawsze jak jest jakiś "kontrowersyjny" temat na "szczycie" to jak w końcu ukaże sie autor ostatniego postu "ZbeeGin"
.
Bo wpisuje tam informację o zamknięciu tematu.
Tranzystor pisze:Albo siebie szanujemy, albo dyskusja jest zamykana...
Regulamin pkt. 1 zwłaszcza do tego się odnosi.

Do. kol. Luminofor.
Są inne sposoby zwracania uwagi koledze joon - system prywatnych wiadomości. Trzeba było napisać wiadomość prywatną i wyjaśnić problem. Jeśli by nie pomogło to kopie korespondencji do dowolnego moderatora i sprawa byłaby załatwiona. A tak odpisując na forum publicznym doprowadziłeś do dalszej eskalacji tej kłótni. Stąd ostrzeżenie. I jak widać tutaj koledzy Luminofor i joon ciągniecie to dalej.

Do kol. joon
Należy Ci się następne ostrzeżenie (+skasowanie posta swoją drogą), ale tym razem zrobi to chyba inny moderator, bo nie mam zamiaru być posądzany o szkalowanie.

Wytrzymajcie jeszcze parę dni. 4 września podejmę decyzję o pozostaniu bądź zrezygnowaniu z funkcji moderatora. To forum za bardzo już dziecinnieje, a wszelkie próby zmiany tego stanu skutkują takimi bądź innymi reakcjami. Szkoda mojego czasu.

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Melon » 27 sie 2008, 8:48

ZBeeGin: Jakkolwiek wkurzałem się na Ciebie na początku (za usuwanie (teraz twierdzę, że słusznie) moich debilnych wiadomości) to wydaje mi się, że jesteś jak najbardziej odpowiednią osobą na to stanowisko. Jest porządek, usuwasz debilne posty. A jeżeli ktoś się chce kłócić o nic, to ma od tego prywatne wiadomości.
Poza tym jak ktoś czyta wątki, to raczej na cholerę mu czytanie kłótni czy głupich docinek.

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 27 sie 2008, 9:04

Nie sposób już teraz dociec, o co tak naprawdę poszło.
Jednym z zadań moderatora jest przerywanie kłótni i to zadanie zostało spełnione. Nie pora, nie czas i nie sposób stwierdzić, czy w sposób optymalny. Zawsze ktoś będzie niezadowolony.

Doświadczenie uczy, że większość tasiemcowych wątków na tym forum służy bardziej nabijaniu postów niż niesieniu merytorycznych treści. Takie też odniosłem wrażenie, czytając przed chwilą wątek w temacie, w którym wybuchła kłótnia. Nikt więc nie stracił na jego zamknięciu i skarceniu paru użytkowników.
Przeciwnie- wszyscy zyskali.
Praktyka uczy też, że delikatne zwracanie uwagi przez moderatora lub administratora nie prowadzi do niczego. Przeciwnie, zaczyna się dyskutowanie z administratorem, niekiedy przyjmujące formę nakazów i rozkazów. Bo komuś się widzi, że moderator powinien podjąć taką a nie inną akcję.
Prowadzi to w efekcie do nikąd- paraliżu forum, które- według mojej opinii- ma się i tak bardzo źle (w całości popieram podpis dolny Zbeegina: to forum po prostu zamieniło się w przedszkole).
Odnoszę wrażenie, że potrzeba tu bardziej pedagogów niż elektroników (którzy, prócz pilnowania tego forum zazwyczaj wykonują jakąś pracę zawodową i nie mają czasu wchodzić w genezę swarów). Znamienne, że awantury dotyczą w 99% użytkowników młodszych, z przedziału wieku 12-20 lat. Wnioski wyciągnijcie sami.

Awatar użytkownika
przemotronik
Użytkownik

Post autor: przemotronik » 27 sie 2008, 9:42

Witam...
po bardzo długiej przerwie.

:arrow: ZbeeGin
pamiętasz ten temat:

https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6219 :?:
Chyba powinieneś. Napisałem w nim, umieszczając post w odpowiednim zresztą dziale forum, o mojej nowo powstałej stronie. I co? Złamałem tym regulamin forum? A może naruszyłem inne zasady? Napisałeś wtedy o tworzeniu się towarzystwa wzajemnej adoracji, a po dosłownie kilku chwilach usunąłeś swojego posta. Dlaczego?

Ikona o jego zamknięciu do dzisiaj pokazuje, jak pięknie łamane są tutaj zasady fair-play.

Tym samym dołączam, a może już dawno dołączyłem, do grona Użytkowników pokrzywdzonych w jakikolwiek sposób Twoimi decyzjami, a które to osoby dostały przysłowiowego "kopa" nie ze swojej winy.

A tak swoją drogą... nie uważasz, że jeżeli w oczach jednej osoby całe forum jest "be", to chyba coś w tym układzie jest nie tak... A utrzymywanie poziomu forum to zadanie przede wszystkim dla forumowej władzy. Czyli dla moderatora. Złej baletnicy przeszkadza rąbek przy spódnicy...

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 27 sie 2008, 10:15

Twoja opinia, kolego Zbeegin o dziecinnieniu forum jest trochę nie na miejscu. Jeśli forum w jakiś sposób się zmieniło i dalsze jej moderowanie Ci nie odpowiada to właśnie możesz zrezygnować z kontynuacji tego zajęcia. Myślę, że nikt Cię szczególnie zatrzymywał nie będzie. Muszę przyznać, że pomogłeś wielu osobom (mi też momentami) swoją wiedzą. Ale co do Twojej moderacji są, jak widzę, bardzo różne zdania. Moderatorzy są potrzebni- zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Byle tylko w pierwszej kolejności zajmowali się właśnie dobrem społeczności jaką w sumie stanowi takie miejsce w sieci.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 27 sie 2008, 10:21

Jasam pisze:Muszę przyznać, że pomogłeś wielu osobom (mi też momentami) swoją wiedzą. Ale co do moderacji są bardzo różne zdania. Moderatorzy są potrzebni- zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Byle tylko w pierwszej kolejności zajmowali się właśnie dobrem społeczności jaką w sumie stanowi takie miejsce w sieci.
Niestety taka rola moderatora że rzadko kiedy jest tym dobrym. Jak pomaga to fajny a jak przestrzega regulaminu i go egzekwuje to zły. Ci co tak narzekają może niech zostaną moderatorami to zobaczą jakie to przyjemne zajęcie. Zresztą popieram Zbeegin'a. Autorzy zamieszania powinni rozwiązać to między sobą na PW.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 27 sie 2008, 11:23

Szkoda tylko, że kłótnia kolegów Luminofora i joona doprowadziła do zamknięcia tematu : "Sposoby zarabiania" bo chyba nie tylko ja widziałem w nim świetlaną przyszłość, ale co się stało to się nie odstanie - niestety.
Dlatego też lepiej spory załatwiać na PW bo całe forum traci przez nie na wartości.
Kłótnia zawsze prowadzi do nikąd - wiem bo mam rodzeństwo, często się z nimi kłócę i często przez kłótnię odnoszę porażkę.
To, że moderator jest taki, a nie inny - przecież ma prawo być innym człowiekiem, każdy z nas jest inny i jak bardzo byśmy się starali tego nie zmienimy - świat byłby nudny gdyby był jednolity.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 27 sie 2008, 15:25

Dopiero wróciłem z pracy, więc wybaczcie za późną ripostę-odpowiedź.
joon pisze:Filozof, a czemu bezpośrednio nie napisałeś do mnie że obraziłem Twoją godność? TAK WIEM, TEN POST ZOSTANIE ZA MOMENT USUNIĘTY :/
I znowu mnie obrażasz i do tego piszesz caps lockiem (krzyk). Po czyjej stronie jest racja?
joon pisze:PS. Lumi, jeśli cię obraziłem to przepraszam,
Przyjmuję przeprosiny, nie ma sensu się kłócić.
joon pisze:ale nie zawsze muszę zgadzać się z twoimi wnioskami, zwłaszcza że trochę więcej przeżyłem niż ty....
Od kiedy to wiek (większy od mojego o aż 3,5 roku) daje Ci prawo do poniżania mnie?
ZbeeGin pisze:
Tranzystor pisze:Albo siebie szanujemy, albo dyskusja jest zamykana...
Regulamin pkt. 1 zwłaszcza do tego się odnosi.
Pozwolę sobie przytoczyć owy punkt Regulaminu Forum:

Kod: Zaznacz cały

1. Forum służy do wymiany doświadczeń, informacji oraz udzielania wzajemnej pomocy z zakresu elektroniki. Dyskusje przeradzające się w kłótnie i wzajemne obrażanie będą blokowane lub usuwane. Dyskusje dotyczące polityki, religii i innych tematów nie związanych z tematyką forum będą usuwane. 

Widzicie tam coś o ostrzeżeniach? Ja nie.
ZbeeGin pisze:Do. kol. Luminofor.
Są inne sposoby zwracania uwagi koledze joon - system prywatnych wiadomości. Trzeba było napisać wiadomość prywatną i wyjaśnić problem. Jeśli by nie pomogło to kopie korespondencji do dowolnego moderatora i sprawa byłaby załatwiona. A tak odpisując na forum publicznym doprowadziłeś do dalszej eskalacji tej kłótni. Stąd ostrzeżenie. I jak widać tutaj koledzy Luminofor i joon ciągniecie to dalej.
Szkoda, że piszesz o tym dopiero po daniu ostrzezeń (bez wcześniejszej ingerencji moderatorskiej typu "ostrzeżenie przed daniem ostrzeżenia"), a więc musztarda po obiedzie? I co, wysłał bym do kol. joon PW i co? Zmienił by treść swoich postów? Wątpię. Nie dam się szykanować i poniżać na publicznym forum.
Alek pisze:Jednym z zadań moderatora jest przerywanie kłótni i to zadanie zostało spełnione. Nie pora, nie czas i nie sposób stwierdzić, czy w sposób optymalny. Zawsze ktoś będzie niezadowolony.
Danie ostrzeżenia to ostateczne narzędzie moderatorskie, może wcześniej skorzystać z całej gamy innych środków prewencyjnych, czego ZbeeGin nie wykonał.
Alek pisze:Nikt więc nie stracił na jego zamknięciu i skarceniu paru użytkowników.
Owszem - stracił np. autor owego tematu.
Alek pisze:Przeciwnie- wszyscy zyskali.
Patrz wyżej.
Alek pisze:to forum po prostu zamieniło się w przedszkole
Proszę o rozsądne argumenty, myślisz, że na innych forach elektronicznych w Polsce się nie kłócą i nie zakładają bzdurnych tematów? Poczytaj chociażby największe (wiadomo jakie), zmienisz zdanie.
Alek pisze:Odnoszę wrażenie, że potrzeba tu bardziej pedagogów niż elektroników
Popieram.
To forum jest dla początkujących i przydało by się paru nauczycieli elektroniki itp, co by wyjaśnić parę rzeczy mniej obeznanym w temacie.
Alek pisze:Znamienne, że awantury dotyczą w 99% użytkowników młodszych, z przedziału wieku 12-20 lat.
A jaka jest idea forum jako uzupełnienia EdW?
Czyż EdW nie jest "dla wszystkich", a więc dla młodych na przykład?
Jasam pisze:Ale co do Twojej (ZbeeGin - dop. Luminofor) moderacji są, jak widzę, bardzo różne zdania. Moderatorzy są potrzebni- zgadzam się z tym w całej rozciągłości. Byle tylko w pierwszej kolejności zajmowali się właśnie dobrem społeczności jaką w sumie stanowi takie miejsce w sieci.
Widzę, że niektórzy idą za przykładem większego forum i robią forum dla moderatorów, zaś ideą tego przedsięwzięcia jest pomoc początkującym, a więc forum powinno być dla userów.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 27 sie 2008, 17:41

przemotronik pisze:Chyba powinieneś.
Nie powinienem. Nic Mnie do tego nie zobowiązuje.
przemotronik pisze:Ikona o jego zamknięciu do dzisiaj pokazuje, jak pięknie łamane są tutaj zasady fair-play.
Jakoś nie przypominam sobie bym posiadał dwa konta użytkownika, z czego jedno nazywa się End. Zatem proszę zweryfikować swoje informacje i nie posądzać o łamanie jakiś tam zasad fair-play. Poza tym nie jesteśmy na olimpiadzie.
przemotronik pisze:A tak swoją drogą... nie uważasz, że jeżeli w oczach jednej osoby całe forum jest "be", to chyba coś w tym układzie jest nie tak... A utrzymywanie poziomu forum to zadanie przede wszystkim dla forumowej władzy. Czyli dla moderatora. Złej baletnicy przeszkadza rąbek przy spódnicy...
Dziwna i niespodziewana zmiana poglądów w jednej wypowiedzi. Zatem pytanie: "Moderatorzy mają w końcu dbać o porządek czy nie?"
Jasam pisze:Jeśli forum w jakiś sposób się zmieniło i dalsze jej moderowanie Ci nie odpowiada to właśnie możesz zrezygnować z kontynuacji tego zajęcia. Myślę, że nikt Cię szczególnie zatrzymywał nie będzie.
Nie dbam o to. To tylko kolejny kamyczek do słoiczka z napisem ODEJŚĆ.
Kulpina pisze:Wypowiedź usunięta przez Autora
Po coś te ostrzeżenia są. A otrzymanie 1 punktu ostrzeżenia to nie jest koniec świata czy zdrada żony/męża.
elemaniac pisze:Szkoda tylko, że kłótnia kolegów Luminofora i joona doprowadziła do zamknięcia tematu : "Sposoby zarabiania" bo chyba nie tylko ja widziałem w nim świetlaną przyszłość, ale co się stało to się nie odstanie - niestety.
Ktoś inny może odblokować temat. Ja tego nie mam zamiaru zrobić.
Luminofor pisze:Widzicie tam coś o ostrzeżeniach? Ja nie.
11. Niestosowanie się do powyższych punktów regulaminu wiąże się z następującymi restrykcjami:
- ostrzeżenie,
- czasowe zablokowanie możliwości pisania na forum,
- zamknięcie tematu lub usunięcie tematu lub postu,
W dalszym ciągu kolega nie widzi?
Luminofor pisze:Szkoda, że piszesz o tym dopiero po daniu ostrzezeń (bez wcześniejszej ingerencji moderatorskiej typu "ostrzeżenie przed daniem ostrzeżenia")
A wcześniej ostrzeżenie przed daniem ostrzeżenia przed ostrzeżeniem. Nie bądź smieszny. :lol:
Luminofor pisze:Danie ostrzeżenia to ostateczne narzędzie moderatorskie, może wcześniej skorzystać z całej gamy innych środków prewencyjnych, czego ZbeeGin nie wykonał.
Proszę je wszystkie wymienić.
Luminofor pisze:Proszę o rozsądne argumenty, myślisz, że na innych forach elektronicznych w Polsce się nie kłócą i nie zakładają bzdurnych tematów?
Zakładają i zakładać będą. Na szczęście są osoby które to wychwytują i przenoszą tam gdzie jest ich miejsce.
Powtorzę to co napisałem w korespondencji pomiędzy władzami forum:
Target gazety pod skrzydłami której jesteśmy to jedno, a reakcja na nie przestrzeganie przyjętych zasad to drugie. A niech sobie piszą do Redakcji, że panuje tu rygor. Niech smarują ile wlezie gdzie popadnie, że jesteśmy "be". Albo będzie porządek, albo rozpierdziucha.
Luminofor pisze:Owszem - stracił np. autor owego tematu.
j.w. Temat ktoś może odblokować. Ja tego nie mam zamiaru robić.
A jaka jest idea forum jako uzupełnienia EdW?
Czyż EdW nie jest "dla wszystkich", a więc dla młodych na przykład?
Tak, ale zachowania rodem z piaskownicy nie są mile Tu widziane.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2008, 20:03 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany