Co to jest AVR Studio?

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Eda
-
Kontakt:

Co to jest AVR Studio?

Post autor: Eda » 08 lis 2004, 8:24

To znowu ja. Mam nadzieje, że nie przeszkadza Wam, że dziewczyna wtrąca Wam się w sprawy elektroniki?
Mam tylko takie pytanie w imieniu mojego chłopaka, dotyczy programu AVR Studio tzn. jakie są zasady posługiwania, do czego służy, jak z nim pracować?
Może jest gdzieś jakiś szczegółowy a zarezem w miarę prosty opis tego wszystkiego.
Pozdrawiam wszystkich.

Wojtek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Wojtek » 08 lis 2004, 8:47

Absolutnie to nie przeszkadza wręcz odwrotnie, tylko dlaczego chłopak sam nie zapyta no chyba że nie ma dostepu do sieci :D
Odpowiadam na pytanie. AVR Studio to zintegrowane srodowisko programisty łączące w sobie edytor w którym pisze się kod programu, kompilator i symulator. Trochę napisałem tu http://www.elektronika.priv.pl/mikroprocesory.html z tym że muszę to zaktualizować gdyz pisałem gdy była wersja AVR Studio 3.56 w której było wsparcie dla języka C, obecna wersja 4.10 wspiera jedynie asembler. Oczywiscie jako symulator bedzie działał z programami napisanymi w C czy tez asemblerze. Jeżeli chłopak nie ma problemu z językiem angielskim to polecam źródło z którego pochodzi to narzędzie czyli stronę producenta mikrokontrolerów AVR http://www.atmel.com/dyn/products/tools ... ol_id=2725 pod tym odnośnikiem znajduje się również dokumentacja AVRStudio dla początkujących http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... novice.pdf jak i same programy do ściągnięcia czyli wersja 3.56 i wersja 4.10. Wersja 3.56 nie jest dalej rozwijana. Zaznaczam że to nie współpracuje z Bascomem. Język Bascom ma swoje środowisko które można ściągnąć z www.mcselec.com ale te informacje to ma w książce którą kupiłaś :D
Ostatnio zmieniony 09 cze 2005, 5:13 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Eda
-
Kontakt:

Post autor: Eda » 08 lis 2004, 8:58

Dzięki Wojtek.
Marcin nie ma narazie jak zapytać, wprawdzie w pracy może korzystać z sieci ale nie ma czasu a mieszka w miejcowości poza Rzeszowem i nie ma Internetu ale coż ja też wolę przyrodę. No i jeszcze nie powiedzałam mu o Twoim forum bo nie chcę żeby wydał się prezent, Tylko jak się zastanawiał co to za program to powiedzałam,że poszukam w sieci i od razu jak przyszłam do pracy zapytałam. :wink: Wiedzałam ,że mi odpowiesz.
Hej. :D

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 08 lis 2004, 9:48

Eda, jak podasz mi swój adres e-mail, to podeślę ci taki mały kawałek opisujący po polsku użytkowanie właśnie tego programu, który został napisany dla kogoś innego, ale tobie (Marcinowi) też się przyda. Moj adres jest: an177@poczta.fm

Awatar użytkownika
Eda
-
Kontakt:

Post autor: Eda » 08 lis 2004, 10:06

Wysłałam. 8)

Gość

Post autor: Gość » 08 lis 2004, 10:09

Może mnie też to przyślesz zbieram takie materiały :D
Zapomniałem się zalogować :D
Wojtek

ODPOWIEDZ