Witam
Sorrki że zakładam nowy temat ale w podobnym ja ostatnio dodałem posta i już jak tam piszę to nie pokazuje go na liście nowych postów.
Zakupiłem makiete ZL3AVR i TAKI programator. Niestety nie wiem co dalej. Mam BASCOM-AVR i AVR Studio 4 i nie wiem jak się dostać na mikrokontroler. Jak go programować, kompilować i wysyłać program na kontroler. Prosze o wasza pomoc
Pozdrawiam
Programowanie AVR - zakupiłem sprzęt i co dalej?
Proponuje jeszcze zakupić książkę do nauki np bascoma, bo widzę, że kolega jest tzw.bardzo początkujący dlatego polecam na początek http://www.kamami.pl/?id_prod=2084400
Witam.
Musisz wgrać oprogramowanie do tego programatora. Masz do wyboru dwa rodzaje oprogramowania :
1 Obsługuje protokół STK500v2 (zalecam tą wersję)
2 Obsługuje protokół AVR910
Trzecie oprogramowanie przeznaczone jest do obsługi konwertera RS232.
Teraz wgraj AVR Studio. Jeszcze należy go skonfigurować. Ja używam innego programatora i programu ale jak ściągnę AVR Studio to napiszę jak go skonfigurować.
Jeżeli masz zamiar pisać programy w BASCOMIE to polecam TEGO helpa . Aby go otworzyć musisz mieć wgrany program Adobe Reader (który możesz ściągnąć TUTAJ) gdyż ten help jest plikiem PDF. Ale to tak nawiasem.
P.S. Jak masz jakieś pytania to pisz śmiało.
[ Dodano: 2008-08-09, 18:39 ]
Niestety, aby skonfigurować ten program musiałbym mieć ten programator. Ja używam TEGO programatora i programu ISPProg nie wliczając Bascom AVR oczywiście
. Tutaj nic nie pomogę.
Może ktoś posiada podobny programator? Jeśli tak niech napisze jak skonfigurować AVRProg.
Musisz wgrać oprogramowanie do tego programatora. Masz do wyboru dwa rodzaje oprogramowania :
1 Obsługuje protokół STK500v2 (zalecam tą wersję)
2 Obsługuje protokół AVR910
Trzecie oprogramowanie przeznaczone jest do obsługi konwertera RS232.
Teraz wgraj AVR Studio. Jeszcze należy go skonfigurować. Ja używam innego programatora i programu ale jak ściągnę AVR Studio to napiszę jak go skonfigurować.
Jeżeli masz zamiar pisać programy w BASCOMIE to polecam TEGO helpa . Aby go otworzyć musisz mieć wgrany program Adobe Reader (który możesz ściągnąć TUTAJ) gdyż ten help jest plikiem PDF. Ale to tak nawiasem.
P.S. Jak masz jakieś pytania to pisz śmiało.
[ Dodano: 2008-08-09, 18:39 ]
Niestety, aby skonfigurować ten program musiałbym mieć ten programator. Ja używam TEGO programatora i programu ISPProg nie wliczając Bascom AVR oczywiście
Może ktoś posiada podobny programator? Jeśli tak niech napisze jak skonfigurować AVRProg.
-
ZbeeGin
W kwestii helpa to proponuję ściągnąć ostatnią wersję. http://zbeegin.republika.pl/bascom_pack_20080207.zip
Złozyłem układ już. Teraz jak już układ mam złożony to muszę zaprogramować ATMege32 w BASCOMie tak aby wyświetlała wartość napięcia na LCD. Na schemacie mam wejście woltomierza z zakresami oraz wyjście z przetwornika TRUE RMS AD736. Teraz chcę z tego wyjścia wejść na makietę ZL3AVR. Wejdę na wejście J4 -> wzmacniacz -> ADC ATMegi no i wyświetlanie na LCD. Niegdy nie programowałem jeszcze takich rzeczy. Co musze uwzględnić przy woltomierzu w programowaniu? Ktoś może ma pomysł na zaprogramowanie?
TUTAJ kilka szczegółów o moim układzie.
Pozdrawiam
TUTAJ kilka szczegółów o moim układzie.
Pozdrawiam