Wyświetlacz LCD 2*16
Wyświetlacz LCD 2*16
Witam wszystkich. Chciałem sobie podłączyć wyświetlacz lcd 2*16 do kompa i sterować go aplikacja ja LCD i tu mam problem niestety nie wiem jak taki wyświetlacz podłączyć nie chce kombinować aby go nie uszkodzić dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych ludzi mam notę katalogowa ale nie ma tam opisanych wyprowadzeń.Mam taki wyświetlacz :LCD a tu notka czy pomógłby mi ktoś jak to podłączyć do LPT ?
Z góry dziękuje.
Z góry dziękuje.
1-GND, 2-5V, 3-V0, 4-RS, 5-R/W, 6-E, 7-D0 .... 14-D7, 15-A, 16-K
Ostatnio zmieniony 24 sie 2008, 20:10 przez snow, łącznie zmieniany 1 raz.
http://lcdsmartie.sourceforge.net/circuits.htm
[ Dodano: 2008-08-24, 21:11 ]
Na początek proponuję podłączyć jak na pierwszym schemacie , tyle ze nie używać potencjometrów. Połączyć 3 i 1 do masy a piny 15 i 16 zostawić w powietrzu jeżeli twój LCD po włączeniu zasilania ma podświetlanie.
[ Dodano: 2008-08-24, 21:11 ]
Na początek proponuję podłączyć jak na pierwszym schemacie , tyle ze nie używać potencjometrów. Połączyć 3 i 1 do masy a piny 15 i 16 zostawić w powietrzu jeżeli twój LCD po włączeniu zasilania ma podświetlanie.
Zasilam zasilaczem 5v ze stabilizatorem. Mierzyłem napięcie, jest równe 5V - wyświetlacz nie reaguje. Do obsługi wykorzystać chciałem Smartie ale nic się nie wyświetla. Probowałem jalcd i lcd expert i też nic.
[ Dodano: 2008-08-28, 15:15 ]
Poczytałem sobie trochę o lpt i znalazłem ze poziomy napiec w lpt to +5 i 0V ale u mnie jak mierze miernikiem jest +3V zamiast 5V. Czy to może być przyczyna niedziałania wyświetlacza??
Edytowałem błędy ortograficzne, poprawiłem interpunkcję i podzieliłem ten chaotyczny słowotok na zdania. Przy pisaniu kolejnej wiadomosci proszę się stosować do zasad pisowni, ortografii i interpunkcji. W przypadku dalszego lekceważenia języka i zadad pisowni udzielone zostanie ostrzeżenie. CSM
[ Dodano: 2008-08-28, 15:15 ]
Poczytałem sobie trochę o lpt i znalazłem ze poziomy napiec w lpt to +5 i 0V ale u mnie jak mierze miernikiem jest +3V zamiast 5V. Czy to może być przyczyna niedziałania wyświetlacza??
Edytowałem błędy ortograficzne, poprawiłem interpunkcję i podzieliłem ten chaotyczny słowotok na zdania. Przy pisaniu kolejnej wiadomosci proszę się stosować do zasad pisowni, ortografii i interpunkcji. W przypadku dalszego lekceważenia języka i zadad pisowni udzielone zostanie ostrzeżenie. CSM
Ostatnio zmieniony 29 sie 2008, 16:36 przez kaliska5, łącznie zmieniany 3 razy.
Proszę sie zapoznać z dokumentacją sterownika wyświetlacza. W tabeli "Electrical characteristics" (lub o podobnej nazwie) podane są minimalne i maksymalne poziomy napięć dla poszczególnych stanów logicznych. Jeśli napięcie z portu LPT mieści się w tych zakresach wyświetlacz będzie działał.kaliska5 pisze:Poczytałem sobie trochę o lpt i znalazłem ze poziomy napiec w lpt to +5 i 0V ale u mnie jak mierze miernikiem jest +3V za miast 5V czy to może być przyczyna niedziałania wyświetlacza??
Od razu chce przeprosić moderatorów za moje wcześniejsze posty ale zrozumcie mnie pisze klawiatura ekranowa bo zwykła klawiatura nie działa normalnie przymierzam sie właśnie do reinstalki systemu.
LPT w kompie wydaje sie sprawne nie mam sprzętu żeby sprawdzić ale probowałem z diodami na poszczególnych pinach i wszystko w porządku. 1 rzecz mnie gnębi mianowicie inicjacja według tego artykułu inicjacja zwykłego lcd to ciag L-H-L.Ja w nocie wyczytałem ze inicjacja mojego to H,H-L Czy wie ktoś w takim razie jak to uruchomić żeby działało pod LPT?
LPT w kompie wydaje sie sprawne nie mam sprzętu żeby sprawdzić ale probowałem z diodami na poszczególnych pinach i wszystko w porządku. 1 rzecz mnie gnębi mianowicie inicjacja według tego artykułu inicjacja zwykłego lcd to ciag L-H-L.Ja w nocie wyczytałem ze inicjacja mojego to H,H-L Czy wie ktoś w takim razie jak to uruchomić żeby działało pod LPT?
Masz rację. Rzeczywiście może to być przyczyną tego, że wyswietlacz nie działa. Prawdopodobnie wyswietlacz jest oparty na innym sterowniku niż ten który jest obsługiwany przez program.. Są trzy wyjscia: Uzyć programu który obsłuży ten wyswietlacz, kupic wyswietlacz oparty na HD44780, lub dorobic układ cyfrowy który będzie zamieniał pierwsze "0" na "1".. Oczywiscie mogę sie mylić..
Tyle że on podobno jest oparty na takim sterowniku:grysek67 pisze:kupic wyswietlacz oparty na HD44780
Wyświetlacz LCD 2x16 znaków
Podświetlanie LED
Sterownik zgodny z HD44780
Rozmiar modułu : 85 x 30 mm
Rozmiar pola odczytu : 65 x 16 mm
Technologia STN
Producent : SDEC
oznaczenie producenta : SS2M16ULGY-03