Są 4 metody.
1. Jeśli szukasz wyzwania, to przestrój to radio klasycznie. Zachodzi przy tym potrzeba wymiany rdzeni cewek z mosiężnych na ferrytowe.
No dobra, żartowałem. Da się tak przestroić ale potrzebna jest duża wiedza, częstościomierz, a wyniki są i tak do niczego, próbowałem. Klasyczne przestrajanie zazwyczaj nie jest trudne, ale Safari 5 jest wyjątkiem.
2. W końcu zamiast cewek przestrajanych nawinąłem zwykłe, a zamiast kondensatorów dałem diody pojemnościowe. Do przestrajania dołożyłem potencjometr suwakowy. W ten sposób osiągnąłem pełne pasmo bez straty czułości. Największym problemem tej metody jest zamontowanie potencjometru, musi być miniaturowy i odpowiedniej długości. Zaletą tej metody jest niska cena (2 diody pojemnościowe, parę kondensatorów ceramicznych, potencjometr).
3. Jeszcze lepszy efekt można osiągnąć dzięki wymianie całej głowicy. Też próbowałem i czułość była lepsza, trzeba się tylko zastanowić nad dopasowaniem do toru pośredniej częstotliwości, choć ja się nie zastanawiałem a i tak było w porządku. W tej metodzie również potrzebny jest dodatkowy potencjometr.
4. Konwerter to może i najprostsza metoda, choć jeszcze nigdy nie musiałem go używać, a przestroiłem już ze 20 odbiorników, w tym 2 lampowe, jedno safari 5 i różne egzotyki. Z ofert, którę widzę w internecie, najciekawszy wydaje się ten (K8S):
http://www.mjm.pl/konwertery.html#konwertery_K8S
W tej samej cenie można kupić nową głowicę i potencjometr do regulacji, uzyskując lepszą czułość, ale trzeba czuć się na siłach, żeby zrobić taką przeróbkę. W przypadku konwertera musisz gdzieś umocować przełącznik (czyli jakaś dziura w przednim panelu).