Arytmetyka w BASCOMIE

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
wwmajor
-
Kontakt:

Arytmetyka w BASCOMIE

Post autor: wwmajor » 02 lis 2004, 0:17

Witam mam poważny problem. Jak w Bascomie zapisać takie działanie:
Zmienna = (A*2^2)+ ( B*2^1) +(C*2^0)
I jeszcze coś takiego. Mam trzy zmienne A=1, B=0, C=1 i chcę przypisać je do jakiejś innej zmiennej ale tak aby ZmiennaX = &B101

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 05 lis 2004, 14:02

Pytanie jest sformułowane trochę niejasno. Czy w
1. 2^2 chodzi o 2 do potęgi 2 itd. Jeżeli tak to Zmienna = 4*A+2*B+C
2. co należy rozumieć przez zapis: &B101

wwmajor
-
Kontakt:

Och zbawco

Post autor: wwmajor » 06 lis 2004, 23:36

O fajnie że ktoś wreszcie zajął się moim problemem.
Bascom świetnie radzi sobie z potęgami nawet zapisanymi jako ^ chodzi o to że jeśli podasz mu dłuższe wyrażenie np. zmienna = 2*a+5*b to wyskakuje komunikat „ERROR 35 3 parameters expected”
A z tymi jedynkami to jest tak. Mam trzy zmienne bitowe A = 1 B=0 C=1 i chcę je wstawić do innej zmiennej tak aby pierwszy bit to było A kolejny B kolejny C czyli żeby zmienna binarnie była równa 101.

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gaweł » 07 lis 2004, 0:03

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Zaproponowane wyrażenie Zmienna = 4*A+2*B+C będzie poprawne. Jeżeli kompilator zgłasza błędy, to może napisz tak:
Zmienna = 4 * A ;
Zmienna = Zmienna + 2 * B ;
Zmienna = Zmienna + C ;

wwmajor
-
Kontakt:

Biedronki to nie szkodniki

Post autor: wwmajor » 10 lis 2004, 18:53

To jest tak banalnie proste że na to nie wpadłem. Dzięki serdeczne. Zastanawia mnie tylko fakt że np. w starym TurboPascalu pisało się długie i skomplikowane wzory a tu trzeba tak kombinować. Zwłaszcza że przeglądałem polskiego helpa i Bascom ma wiele zaskakująco zaawansowanych funkcji.
Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc BIEDRONKO

Awatar użytkownika
gaweł
Użytkownik
Kontakt:

Re: Biedronki to nie szkodniki

Post autor: gaweł » 10 lis 2004, 20:33

wwmajor pisze:...Zastanawia mnie tylko fakt że np. w starym TurboPascalu pisało się długie i skomplikowane wzory a tu trzeba tak kombinować....
I właśnie na tym polega jakość oprogramowania narzędziowego. Widać, że są lepsze i gorsze kompilatory. No coż zrobić, BASCOM nie należy do czołówki oprogramowania w kategorii kompilatory, widać to nawet po wygenerowanym kodzie.
Wracając do biedronki, to taki drobny ukłon dla procków AVR (biedronka jest oficjalnym logiem AVR).

ODPOWIEDZ