Witam
Składam woltomierz TRUE RMS i w układzie mam przetwornice 7660CPA. Podłączyłem ją chyba dobrze ale jak włącze napięcie +5V do układu to na wyjściu przetwornicy mam +3V a nie -5V. Na dodatek stranie się grzeje. Układ wygląda tak jak na schemacie.
Jakies propozycje rozwiązania tego ploblemu?
Pozdrawiam
Układ z przetwornicą 7660 - nie odwraca napięcia
czemu na schemacie masz VCC spięte z GND? (prawy górny róg), ale to drobiazg....
w dokumentacji kości 7660 jest napisane, że dla napięć zasilających >3.5V
pinu LV nie zwiera się do masy, http://pdf.elenota.pl/pdf/Intersil/fn3072.pdf
strona 6, "Do’s And Don’ts"
w dokumentacji kości 7660 jest napisane, że dla napięć zasilających >3.5V
pinu LV nie zwiera się do masy, http://pdf.elenota.pl/pdf/Intersil/fn3072.pdf
strona 6, "Do’s And Don’ts"
Ta dioda była w schemacie aplikacyjnym przetwornika TRUE RMS więc ją tam dałem. Wcześniej miałem zwarcie na układzie i kość 7660 była włożona. Możliwe że to ją uszkodziło?
[ Dodano: 2008-08-22, 11:37 ]
Sprawdziłem kość bez obciążenia i działa tak jak powinna więc problem jest gdzieś w układzie ale nie wiem gdzie. Wszystko poskładałem zgodnie ze schematami aplikacyjnymi przetwornika TRUE RMS i 7660

Figure 13A

Figure 4
[ Dodano: 2008-08-25, 15:50 ]
Wszystko już działa. Poprostu diody były odwrotnie bo myślałem że czarny pasek to anoda a to katoda!
Teraz jak już układ mam złożony to muszę zaprogramować ATMege32 w BASCOMie tak aby wyświetlała wartość napięcia na LCD. Na schemacie mam wejście woltomierza z zakresami oraz wyjście z przetwornika TRUE RMS AD736. Teraz chcę z tego wyjścia wejść na makietę ZL3AVR. Wejdę na wejście J4 -> wzmacniacz -> ADC ATMegi no i wyświetlanie na LCD. Niegdy nie programowałem jeszcze takich rzeczy. Co musze uwzględnić przy woltomierzu w programowaniu? Ktoś może ma pomysł na zaprogramowanie?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-08-22, 11:37 ]
Sprawdziłem kość bez obciążenia i działa tak jak powinna więc problem jest gdzieś w układzie ale nie wiem gdzie. Wszystko poskładałem zgodnie ze schematami aplikacyjnymi przetwornika TRUE RMS i 7660
Figure 13A
Figure 4
[ Dodano: 2008-08-25, 15:50 ]
Wszystko już działa. Poprostu diody były odwrotnie bo myślałem że czarny pasek to anoda a to katoda!
Teraz jak już układ mam złożony to muszę zaprogramować ATMege32 w BASCOMie tak aby wyświetlała wartość napięcia na LCD. Na schemacie mam wejście woltomierza z zakresami oraz wyjście z przetwornika TRUE RMS AD736. Teraz chcę z tego wyjścia wejść na makietę ZL3AVR. Wejdę na wejście J4 -> wzmacniacz -> ADC ATMegi no i wyświetlanie na LCD. Niegdy nie programowałem jeszcze takich rzeczy. Co musze uwzględnić przy woltomierzu w programowaniu? Ktoś może ma pomysł na zaprogramowanie?
Pozdrawiam