transformator

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
zygner
-

transformator

Post autor: zygner » 13 sie 2008, 16:39

Witam
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak dobrać transformator do urządzenia. Jak to obliczyć na jakimś przykładzie ?
z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 13 sie 2008, 16:55

Wzory na transformator (przekładnię transformatora):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Transformator

Zakładam, że chodzi o transformator sieciowy do zasilania jakiegoś urządzenia elektronicznego.
W takim przypadku transformator musi być na 230 [V] napięcia pierwotnego i na xx [V] napięć (xx - napięcie "wejściowe" zasilanego urządzenia, a dokładniej jego power port-a).
Np. chcesz zasilacz sieciowy do generatora 9 [V].
Kupujesz transformator 230 [V] pierwotnego / 9 [V] wtórnego.
Jest jeszcze taki parametr jak moc transformatora, maksymalny prąd wyjściowy aby go nie spalić, tu też musisz uwzględnić ile maksymalnie twoje zasilane urządzenie mogłoby pobierać.
Pamiętaj, że jeśli jest to transformator o przekładni > 1, to Iwyj > Iwej, wynika to ze wzoru na przekładnię z uwzględnieniem prądów.

Pozdrawiam i powodzenia.

Awatar użytkownika
timo66
Moderator
Kontakt:

Post autor: timo66 » 13 sie 2008, 19:52

Witam
Może kolega zdradzić do jakiego to urządzenia ,będzie łatwiej [ i myślę że szybciej ] coś poradzić

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 13 sie 2008, 23:55

Coś mi tu nie gra. Jeśli chcemy dobrać transformator do urządzenia, które potrzebuje 9V, to nie możemy dobrać 9V, jakiego napięcia,zmiennego? Urządzenia w przeważającej większości są zasilane napięciem stałym.
Jeśli weźmiemy trafko Upri=230V, Usec=9V/ 0.3A, to nie będzie ono miało na wyjściu 9V. Taki parametr będzie występował przy obciążeniu 0.3A a w stanie jałowym może mieć nawet 15V. Taka sytuacja dotyczy głównie transformatorów z rdzeniem EI i podobnych. Z toroidkami jest nieco lepiej.

Inna sprawa, że po wyprostowaniu i zastosowaniu kondensatora filtrujacego napięcie, podniesie nam się ono o ok. 1.4 raza. Teraz, zależy, czy chcemy zastosować jakiś stabilizator,by uzyskać dokładną i stabilną wartość napięcia.
Ja projektując jakiekolwiek urządzenie określam najpierw moc transformatora, daję napięcie (zmienne) ciut wyższe, niż wymagane (stałe) w układzie. Jeśli ma to być trafko z rdzeniem EI, muszę się liczyć z wyższym napięciem, bo nigdy nie dobieram trafka "na styk", musi być jakiś zapas prądu( i tym samym mocy) a nieobciążone nominalnym prądem trafko da wyższe napięcie, niż napisane na etykietce. Potem prostownik wraz z kondensatorkiem podbije mi jeszcze bardziej napięcie. W rezultacie na stabilizatorze otrzymuję potrzebne napięcie do zasilania mojego układu.

ODPOWIEDZ