Witam
Posiadam radio w/w .
Na wszelkie sposoby próbowałem go naprawić i nawet dźwięku nie wydał (oprócz buczenia kiedy przyłożyłem wkrętak do potencjometru )..gramofon jest sprawny ale też wydaje dziwięku bo nie ma igły .Po właczeniu wszystkie lampy się jarzą ( "magiczne oko" też świeci pasek zielony jest prawie na środku ) .Przy tej dużej lampie AZ-1 (chyba prostowniczej) Bardzo się grzeje rezystor . potrafi oparzyć po 5 minutach. (ten duży pod lampą , jeżeli ,ktoś się orientuje) .Znalazłem oprócz tego jeden przewód ,który nie wiem gdzie podłączyć . Ten który jest nawinięty na przewodzie , który wychodzi od drugiego wyjścia w potencjometrze.
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych .I wskazać to co mogło być przyczyną.
Radio menuet 6204
może to Ci pomoże
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 2_07_1.htm
[ Dodano: 2008-08-11, 08:06 ]
ten "nawinięty" na przewodzie może być ekranem dla sygnału. jeśli tak jest to powinien być z jednej strony połączony z masą układu (w tym miejscy jak jest na schemacie)
[ Dodano: 2008-08-11, 08:08 ]
sprawdź też kondensator sprzęgający (na schemacie C34)
to twoje pierwsze stare radio?
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 2_07_1.htm
[ Dodano: 2008-08-11, 08:06 ]
ten "nawinięty" na przewodzie może być ekranem dla sygnału. jeśli tak jest to powinien być z jednej strony połączony z masą układu (w tym miejscy jak jest na schemacie)
[ Dodano: 2008-08-11, 08:08 ]
sprawdź też kondensator sprzęgający (na schemacie C34)
to twoje pierwsze stare radio?
w takim razie:
1. wyczyść styki przełącznika klawiszowego
2. sprawdź lampy i podstawki
3. czasami bywa tak, w szczególności w polskich radiach, że przewody połączeniowe są popękane i mogą już nie łączyć...
4. sprawdź czy przypadkiem lampa prostownicza (AZ-1) nie jest uszkodzona (zobacz czy są napięcia: na pierwszym kondensatorze, na anodach lamp)
[ Dodano: 2008-08-11, 09:08 ]
no i oczywiście uważaj! panują tam napięcia zagrażające życiu!!! chwila nieuwagi i po...
1. wyczyść styki przełącznika klawiszowego
2. sprawdź lampy i podstawki
3. czasami bywa tak, w szczególności w polskich radiach, że przewody połączeniowe są popękane i mogą już nie łączyć...
4. sprawdź czy przypadkiem lampa prostownicza (AZ-1) nie jest uszkodzona (zobacz czy są napięcia: na pierwszym kondensatorze, na anodach lamp)
[ Dodano: 2008-08-11, 09:08 ]
no i oczywiście uważaj! panują tam napięcia zagrażające życiu!!! chwila nieuwagi i po...
styki najlepiej potraktować jakimś kontaktem albo czymś w tym rodzaju (niestety już nie ma w sklepach tri ani tetry...) "psikasz" odrobinę po stykach i kilka razy wciskasz na przemian wszystkie klawisze, tak żeby się same oczyściły.
ponadto muszę Ci powiedzieć, że nie da się "zrobić" radia w kilka godzin. jest to dość długotrwałe zajęcie i w dodatku trzeba wszystko robić bardzo starannie i uważnie żeby więcej naprawić niż zepsuć
ponadto muszę Ci powiedzieć, że nie da się "zrobić" radia w kilka godzin. jest to dość długotrwałe zajęcie i w dodatku trzeba wszystko robić bardzo starannie i uważnie żeby więcej naprawić niż zepsuć
-
000andrzej
- Użytkownik