Projekt wł/wył przyciskowego z wył czasowym

Poszukujesz schematu układu lub urządzenia, badź wzoru płytki do niego - pytaj. Na pewno ktoś Ci pomoże.
ODPOWIEDZ
mprobulski

Projekt wł/wył przyciskowego z wył czasowym

Post autor: mprobulski » 02 lis 2004, 10:46

Witam
Problem:
Poszukuję schematu (projektu) układu który będzie załączał przekaźnik (12V) przełącznikiem 1 pozycyjnym - przy pierwszym wciśnięciu przycisku, przy drugim rozłączał, zerował się po włączeniu zasilania. Dodatkowo powinień powinien mieć wyłącznik czasowy (regulowany) gdy jest włączony - powinien się wyłączyć po jakimś (np 10 sekund) czasie.

Czy taki gotowy układ jest osiągalny? Czy trzeba to projektować od początku ? Czy to jest jakoś koszmarnie skomplikowany problem? Jestem laikiem (kiedyś daaaawno, jakieś 15 lat temu byłem marnym amatorem) będę wdzięczny za każdą okazaną pomoc.

pozdrawiam

Michał

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 02 lis 2004, 18:05

Sprecyzuj informacje:
1. po zalaczeniu zasilania mabyc w polozeniu Z czy W
2. kiedy nastapi stan Z lub W to w tym czasie ma byc regulacja opoznienia, czy przed stanem, nastawienie czasu a dopiero Z lub W
3. czy chcesz miec mozliwosc nastawiania tego czasu czy z gory ustalony?
Pozdrowka

mprobulski

Post autor: mprobulski » 03 lis 2004, 7:38

1. Po włączeniu zasilania ma być wył.
2. Kiedy nastąpi stan Z to tylko tutaj ma być ustawiony limit czasu a po nim przejście do stanu W. W odwrotnym przypadku to przełączanie czasowe ma nie działać.
3. Tak by było najlepiej (powiedzmy w przedziale 5 - 60 sek)

pozdrawiam

Michał

b@p
Użytkownik

Post autor: b@p » 03 lis 2004, 23:25

Mam nadzieje ze o takie rozwiazanie biega, schemat jast tutaj: www.immb.com.pl/test/ , plik: switch_bp.pdf
Jezeli bedziesz mial jakies uwagi do tego rozwiazania pisz smialo.
Pozdrowka

ODPOWIEDZ