Praca dyplomowa

Tu piszemy wiadomość, jeżeli zadanie domowe sprawia kłopot
i szybko potrzebujemy pomocy w rozwiązaniu.
Domel
-
Kontakt:

Praca dyplomowa

Post autor: Domel » 26 cze 2008, 17:54

Witam serdecznie.

Jestem studentem V roku automatyki i robotyki na politechnice slaskiej.

Pisze prace dyplomowa oparta miedzy innymi na programowaniu w bascomie.

Są tu ludzie biegli w tej materii i chciałem sie Ciebie zapytac czy czasem nie wplatałem sie w cos co mnie przerośnie lub jest niemożliwe do wykonania.

Celem mojej pracy dyplomowej jest "cyfrowe sterowanie analogowego przełącznika wizji "

Musze zbudować switch sygnału telewizyjnego PAL -> 8 wejsc i 8 wyjsc.

Bedzie to pudełko z 8 wejsciami i 8 wyjsciami.

Bede mogł dokładnie crosowac sobie sygnał z jakiegos dowolnego wejscia na dowolne wyjscie.

Sterowanie przez np 4 guziki i wyświetlacz mały LCD.

Do tego celu będę musiał użyć mikrokontrolera MAX456

oto jego specyfikacja

http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/1103

i dokłądny PDF

www.datasheetcatalog.org/...axim/MAX456.pdf

Chce sterowac tym MAXimem za pomoca atmela z rodziny 2313.
Na prawde proste oprogramowanie. Wybór dowolnego wejscia jednym przyciskiem a drugim dowolnego wyjscia. Jak najprosciel byle działało i poprawnie crosował sygnał PAL z generatora na dowolne wyjscie.

I ucze sie teraz programowania. mam całego bascoma cały zestaw BASCOM-AVR i ksiazki szanownego Piotra Góreckiego.

Prosze mi powiedziec czy mozliwe jest zaprogramowanie tego Atmela 2313 tak by sterował praca tego MAX456 ? i czy moge to zrobic uzywajac BASCOMA ?

Na dodatkowe pytania odpowiem.

Pytam was jako spcjalistów. Bo czas goni a ja dzis rano obudziłem sie przestraszony czy czasem jest to w ogóle wykonalne i czy strzeliłem sobie nieświadomie karniaka jakiegoś.
Nie chciałbym zmieniać tematu pracy.

Za wszelkie uwagi setrdecznie dziekuje :)

Awatar użytkownika
Alek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Alek » 26 cze 2008, 19:24

Od kiedy MAX456 jest mikrokontrolerem :neutral: :?:

Domel
-
Kontakt:

Post autor: Domel » 26 cze 2008, 20:12

Sorki moj bład. nie zauwazyłem co napisałem. :sad: :oops:

8 x 8 Video Crosspoint Switch technicznie rzecz biorąc.

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 26 cze 2008, 20:37

Jak na pracę dyplomową na politechnice to ja bym się zastanawiał czy to zadanie nie jest za łatwe, tym bardziej, że chcesz w Bascomie programować. :)

Domel
-
Kontakt:

Post autor: Domel » 26 cze 2008, 20:42

K_o_n_r_a_d pisze:Jak na pracę dyplomową na politechnice to ja bym się zastanawiał czy to zadanie nie jest za łatwe, tym bardziej, że chcesz w Bascomie programować. :)
pytam powaznie. i chciałbym sie dowiedziec bez kpin. :)

Akurat temat tej pracy jest mało zwiazany z moimi studiami i chciałbym wiedziec czy to jest wykonalne czy nie rzuciłem sie zmotyka na słońce.

:)

pozdrawiam

K_o_n_r_a_d
Użytkownik

Post autor: K_o_n_r_a_d » 26 cze 2008, 20:46

Ależ ja ani przez chwilę nie myślałem o kpinach. Na poważnie, o ile dobrze rozumiem temat, to wystarczy wysterować układ MAX456. W Bascomie da się to zadanie zrobić w 2 godziny, razem z menu. No, nieznając Bascoma posługując się plikiem pomocy w 1 dzień.

Domel
-
Kontakt:

Post autor: Domel » 26 cze 2008, 20:58

Dzieki :)

Ma byc to switch video z 8 wejsciami i 8 wyjsciami bo na takiej zasadzie działa MAX456.

Chce sterowac tym MAXEM za pomoca atmela *2313 by crosowac dowolny sygnał z dowolnego wejscia na dowolne wyjscie.

A jak narazie nie mam pojecia jak sie to robi. I czy moj zestaw BASCOM-AVR temu podoła. I stad moje wątpliwości.

Prosty wyświetlacz i np dwa guziki wszystko w ładnej obudowie i proste sterowanie wybranie wejscia i wybranie wyjscia.

Na wejsciu np nr. 2 mam sygnał pasów generowany z Generatora Telewizyjnego Sygnału PAL - przelatuje to i krosuje MAX456 i podaje na wyjście np nr. 4 gdzie podłączony jest oscyloskop lub wektoroskop i dokonuje pomiarów i walidacji danego sygnału.

tak mniej więcej w skrócie.

:)

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 26 cze 2008, 21:20

Szczerze mówiąc to nawet bez procka dasz radę zrobić, nie wiem w czym masz problem jak wyższe wykształcenie chcesz mieć....

Domel
-
Kontakt:

Post autor: Domel » 26 cze 2008, 21:23

Na razie mam wiecej pracy niz czasu na zajecie sie dyplomem a potem jeszcze wszystkie pomiary i walidacja. Ale chce sie za to juz ostro brać.

Dla was to pewnie błahostka ale ja nie na widze programowania i dla mnie to ciezka przeprawa.

Ale pytam po prostu czy to jest wykonalne bo ze schematów widze ze ten MAX ma jeszcze układy pośredniczące MAX470 i czy nie dałem sie wpuscic w maliny :)

Dziekuje za odpowiedzi i na pewno to mnie zacheci bardziej do roboty :)

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 26 cze 2008, 22:45

Witam!
Chyba wiem co Kolega zaczyna czuć... Sam broniłem swojej pracy nie dalej jak miesiąc temu- także już z tego miejsca powodzenia życzę.

Jeśli chodzi o ten układ to poradzisz sobie bez problemu to jest na prawdę proste. Po przerobieniu książki o której wspomniałeś powyżej poradzisz sobie bez problemu ( nawet nie musisz zagłębiać się w całą książkę a tylko w interesujące Cię działy- zależy jak czas pozwoli). Pozdrawiam

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 27 cze 2008, 8:40

trudniejsze możę być przygotowanie ścieżek megahercowóch na obwodzie drukowanym, niż wykonanie całego sterowania.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 sie 2008, 15:53

Swoją drogą co to za uczelnia co prace dyplomowe w Bascomie pozwala robić, w dodatku wydział automatyki i robotyki ;)

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 08 sie 2008, 22:04

snow pisze:Swoją drogą co to za uczelnia co prace dyplomowe w Bascomie pozwala robić, w dodatku wydział automatyki i robotyki ;)
80% studentow wyksztalconych na naszych znamienitych polskich uczelniach nie narysowaloby schematu, wiec sie Bascoma nie czepiaj... Sam go nie lubie, ale lepiej cos robic w Bascomie niz pisac kolejna cudowna rozprawke pod doktorka, ne?

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 sie 2008, 22:28

alaris pisze:ale lepiej cos robic w Bascomie niz pisac kolejna cudowna rozprawke pod doktorka, ne?
Niby tak :) Wszystko zależy jakie sobie kto wymagania stawia ;) Zawsze byłem zdania że praktyczna praca powinna kończyć edukację na politechnice więc może i lepiej że kolega wykona coś fizycznie co będzie działać. W każdym razie dziwi mnie że sami promotorzy zaniżają poziom studiów, tym bardziej że ja nie tak dawno sam kończyłem polibudę - a może to od uczelni zależy.

Zastanawia mnie czemu Domel nie wybrał pracy związanej ze swoją katedrą czy też nawet specjalizają ?

Co do tematu to z tego co widzę to praca tego MAX'a polega na adresowaniu 3 wejść więc problemu nie powinno być z samym softem i napisaniem programu w tydzień bez znajomości Bascoma :) Zatem
Bo czas goni a ja dzis rano obudziłem sie przestraszony czy czasem jest to w ogóle wykonalne i czy strzeliłem sobie nieświadomie karniaka jakiegoś.
myślę że nie i jak zaczniesz od jutra to do początku roku akademickiego powinieneś sobie na płytce uniwersalnej złożyć działający układ.

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 08 sie 2008, 23:24

snow pisze:W każdym razie dziwi mnie że sami promotorzy zaniżają poziom studiów,
Najpierw sami musieliby sie czegos nauczyc>.< Taki doctorus-teoreticus osmieszylby sie pozwalajac robic prace praktyczna - przyjdzie student, zapyta o cos a doktorek niemajacy w zyciu lutownicy w rece co mu powie? Odesle do netu i ksiazek. Ale jak potem studenta przeegzaminowac? Zeby zadac pytanie trzeba najpierw wiedziec JAK DZIALA taka praca dyplomowa...
Dobra, zeby nie bylo, ze tylko bluzgam - sa na polibudzie pracownicy naukowi (malo!!!), ktorzy sa w stanie zaprojektowac i wykonac urzadzenie. Mozna do nich trafic i robic prace praktyczna, czasami zdarzaja sie nawet ciekawe tematy prac.
Zreszta... Sami studenci nie pala sie do takich prac, bo napisanie teoretycznej rozprawki jest prostsze niz projektowanie, uruchamianie, programowanie i szukanie bledow. Trudno im sie jednak dziwic, skoro wiekszosc czasu na studiach licza zadanka lub ryja na pamiec twierdzenia i wzory...
Reasumujac: polibudy sa teoretyczne. Chcesz pratyki? Pobaw sie w domu albo szukaj dobrego pracodawcy na czas praktyk.

ODPOWIEDZ