Masa a uziemienie
Masa a uziemienie
Witam.
Od dłuższego czasu nękają mnie przemyślenia czy masa i uziemienie to to samo, jeżeli nie to czym się różnią?
Dodatkowo, nie wiem czym się rożni przewód ochronny od neutralnego.
Proszę o pomoc.
Od dłuższego czasu nękają mnie przemyślenia czy masa i uziemienie to to samo, jeżeli nie to czym się różnią?
Dodatkowo, nie wiem czym się rożni przewód ochronny od neutralnego.
Proszę o pomoc.
Najkrócej mówiąc masa to miejsce w układzie, które oczywiście posiada jakiś potencjał bezwzględny, ale którego potencjał uznajemy za zerowy i względem niego mierzymy inne potencjały w układzie(a różnica potencjału to jak wiadomo napięcie). Zaś uziemienie następuje kiedy jakaś część układu jest fizycznie podłączona do ziemi. Potencjał ziemi jest umownie uznany jako zerowy. Uziemienie stosuje się zwykle w celu ochronnym(czasami także gdy ważne jest zapewnienie dobrej stabilności potencjału w jakimś miejscu układu- ale to raczej miało większe znaczenie dawniej). W dzisiejszych czasach wielu ludzi nie rozróżnia tych dwóch pojęć.
Obwodow elektronicznych z zasady nie uziemia sie - nie podlaczasz np. jekiegos kabla ze wzmacniacza do ziemi. Twoje uogolnienie jest zbyt daleko idace. Masa jest punktem wspolnym, w wielu przypadkach ujemnym biegunem zasilania. Uziemienie natomiast spotyka sie np. w maszynach elektrycznych - ich obudowa jest uziemiana poprzez przylaczenie do ziemi, ale nie laczy sie z masa na plytce sterownika.Luminofor pisze:Czyli ziemia = masa = uziemienie?
Re: Masa a uziemienie
W TYM temacie jest odpowiedź.Luminofor pisze:Dodatkowo, nie wiem czym się rożni przewód ochronny od neutralnego.
- przemeksag
- Użytkownik
- Kontakt:
-
adi-niunio
- Użytkownik
- Kontakt:
Generalnie nie jest to to samo. ale oczywiscie mozna znalezc skrajne przypadki gdzie tak bedzie.Luminofor pisze:Czyli ziemia = masa = uziemienie?
Inna sprawa, mas w ukladzie moze byc kilka, chocby ze wzgledu na separacje sygnaow analogowych i cyfrowych, lub HV od LV, i teraz masa LV nie bedzie uziemiona, a masa HV mozliwe ze bedzie.
Generalnie nie nalezy uznawac ze to jest to samo. Uziemiac nalezy metalowe obudowy (zreszta po to miedzy innymi sie stosuje metalowe obudowy, zeby mozna je bylo uziemic).
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Wszystko zależy od tego czy zadajesz pytanie odnośnie urządzeń elektronicznych czy sieci 230V. W seci elektrycznej mamy 3 przewody: fazowy zerowy oraz ochronny. Dawniej były dwa przewody: fazowy oraz neutralno ochronny (PEN). Obecnie ze względu na zabezpieczenia różnicowo prądowe stosuje się trzy żyły z czego przez żyłę PE w czasie normalnej pracy nie przepływa żaden prąd, ma ona potencjał ziemi i jest to wykorzystane przy różnicówce. Mam to jeszcze inaczej wytłumaczyć? 
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Przez przewód N płynie taki sam prąd jak przez przewód fazowy ale przesunięty o 180 stopni. Masa w jakim znaczeniu? w sieci 230 nie ma masy tylko właśnie przewód N Naatomiast w układach elektronicznych przez masę płynie prąd (zazwyczaj, chyba że jest to np. sztuczna masa pomiarowa przez którą prad praktycznie nie płynie).
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
Masz trzy przewody w gniazdku: Fazowy Neutralny oraz PE czyli ochronny. Przez PE NORMALNIE prąd nie płynie, natomiast przez Fazowy oraz Neutralny płynie prąd o takiej samej wartości zależnej od obciążenia z tym że są przesunięte o 180 stopni względem siebie. Jest to podstawa przy prądzie zmiennym jedno fazowym
. Jeszcze czegoś nie rozumiesz? Jak chcesz to narysuje coś specjalnie dla Ciebie :p