Masa a uziemienie

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Masa a uziemienie

Post autor: Luminofor » 07 sie 2008, 20:47

Witam.
Od dłuższego czasu nękają mnie przemyślenia czy masa i uziemienie to to samo, jeżeli nie to czym się różnią?
Dodatkowo, nie wiem czym się rożni przewód ochronny od neutralnego.
Proszę o pomoc.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 07 sie 2008, 21:00

Najkrócej mówiąc masa to miejsce w układzie, które oczywiście posiada jakiś potencjał bezwzględny, ale którego potencjał uznajemy za zerowy i względem niego mierzymy inne potencjały w układzie(a różnica potencjału to jak wiadomo napięcie). Zaś uziemienie następuje kiedy jakaś część układu jest fizycznie podłączona do ziemi. Potencjał ziemi jest umownie uznany jako zerowy. Uziemienie stosuje się zwykle w celu ochronnym(czasami także gdy ważne jest zapewnienie dobrej stabilności potencjału w jakimś miejscu układu- ale to raczej miało większe znaczenie dawniej). W dzisiejszych czasach wielu ludzi nie rozróżnia tych dwóch pojęć.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 sie 2008, 21:05

Jasam pisze:Najkrócej mówiąc masa to miejsce w układzie, które oczywiście posiada jakiś potencjał bezwzględny, ale którego potencjał uznajemy za zerowy. (...)
Potencjał ziemi jest umownie uznany jako zerowy.
Czyli ziemia = masa = uziemienie?

alaris
Użytkownik

Post autor: alaris » 07 sie 2008, 21:14

Luminofor pisze:Czyli ziemia = masa = uziemienie?
Obwodow elektronicznych z zasady nie uziemia sie - nie podlaczasz np. jekiegos kabla ze wzmacniacza do ziemi. Twoje uogolnienie jest zbyt daleko idace. Masa jest punktem wspolnym, w wielu przypadkach ujemnym biegunem zasilania. Uziemienie natomiast spotyka sie np. w maszynach elektrycznych - ich obudowa jest uziemiana poprzez przylaczenie do ziemi, ale nie laczy sie z masa na plytce sterownika.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 07 sie 2008, 21:19

Właśnie mnie zawsze zastanawiało, gdzie na PCB jest pętla masy. :D

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Re: Masa a uziemienie

Post autor: RcTomek » 07 sie 2008, 21:21

Luminofor pisze:Dodatkowo, nie wiem czym się rożni przewód ochronny od neutralnego.
W TYM temacie jest odpowiedź.

Awatar użytkownika
przemeksag
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: przemeksag » 07 sie 2008, 22:18

Masa to coś względem czego mierzymy napięcia a uziemienie to ten bolec w gniazdku który to jest połączony z sądą ( czytaj kawał drutu lub bendarki) zakopanej w ziemi.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 08 sie 2008, 5:34

Ta sonda nazywa się uziom. W starych instalacjach bolec w gniazdku łączony był często z przewodem zerowym.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 08 sie 2008, 9:11

Właśnie mnie zawsze zastanawiało, gdzie na PCB jest pętla masy.
I znalazłeś odpowiedź? Bo bardzo mnie to zainteresowało.

adi-niunio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adi-niunio » 08 sie 2008, 11:48

Luminofor pisze:Czyli ziemia = masa = uziemienie?
Generalnie nie jest to to samo. ale oczywiscie mozna znalezc skrajne przypadki gdzie tak bedzie.

Inna sprawa, mas w ukladzie moze byc kilka, chocby ze wzgledu na separacje sygnaow analogowych i cyfrowych, lub HV od LV, i teraz masa LV nie bedzie uziemiona, a masa HV mozliwe ze bedzie.

Generalnie nie nalezy uznawac ze to jest to samo. Uziemiac nalezy metalowe obudowy (zreszta po to miedzy innymi sie stosuje metalowe obudowy, zeby mozna je bylo uziemic).

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 sie 2008, 13:28

Wszystko zależy od tego czy zadajesz pytanie odnośnie urządzeń elektronicznych czy sieci 230V. W seci elektrycznej mamy 3 przewody: fazowy zerowy oraz ochronny. Dawniej były dwa przewody: fazowy oraz neutralno ochronny (PEN). Obecnie ze względu na zabezpieczenia różnicowo prądowe stosuje się trzy żyły z czego przez żyłę PE w czasie normalnej pracy nie przepływa żaden prąd, ma ona potencjał ziemi i jest to wykorzystane przy różnicówce. Mam to jeszcze inaczej wytłumaczyć? :wink:

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 08 sie 2008, 16:01

End pisze:I znalazłeś odpowiedź? Bo bardzo mnie to zainteresowało.
Nie :(
joon pisze:Mam to jeszcze inaczej wytłumaczyć?
Tak, wytłumacz mi takimi samymi słowami masę (przewód N).
P.S. czy przez masę może płynąć prąd?

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 sie 2008, 16:03

Przez przewód N płynie taki sam prąd jak przez przewód fazowy ale przesunięty o 180 stopni. Masa w jakim znaczeniu? w sieci 230 nie ma masy tylko właśnie przewód N Naatomiast w układach elektronicznych przez masę płynie prąd (zazwyczaj, chyba że jest to np. sztuczna masa pomiarowa przez którą prad praktycznie nie płynie).

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 08 sie 2008, 16:06

Ok teraz już się kompletnie pogubiłem... :(
joon pisze:Przez przewód N płynie taki sam prąd jak przez przewód fazowy ale przesunięty o 180 stopni
Że jak?

Proszę, niech mi ktoś to wytłumaczy bo nie rozumiem wszystko od początku do końca i prostymi słowami cały temat.

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 08 sie 2008, 16:10

Masz trzy przewody w gniazdku: Fazowy Neutralny oraz PE czyli ochronny. Przez PE NORMALNIE prąd nie płynie, natomiast przez Fazowy oraz Neutralny płynie prąd o takiej samej wartości zależnej od obciążenia z tym że są przesunięte o 180 stopni względem siebie. Jest to podstawa przy prądzie zmiennym jedno fazowym :). Jeszcze czegoś nie rozumiesz? Jak chcesz to narysuje coś specjalnie dla Ciebie :p

ODPOWIEDZ