Witam
Mam zamiar zbudować pewien układ ale mam problem z zasilaniem. Zasilanie tego układu będzie wyglądać następująco:
Z transformatora 12V napięcie będzie kierowane na stabilizator 5V a z niego do zasilania układu. Mam zamiar dołączyć jeszcze akumulator 9V (zapasowe zasilanie) który będzie ładowany również z tego transformatora. I tu zaczynają się schody. Jak podłączyć akumulator aby w czasie zasilania sieciowego był ładowany a w czasie zaniku zasilał układ?
Oczywiście akumulator będzie wpięty przed stabilizatorem.
Proszę o pomoc
Ładowanie akumulatora w układzie
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Wg mnie nie ma potrzeby ciągłego ładowania akumulatora. Nie znam się za bardzo na akumulatorach ale zapewne można go przeładować- jeśli tak po potrzebny Ci dodatkowo układ ładowarki w/w akumulatora. Ja bym to zrobił dokładnie tak jak na przykład awaryjne zasilanie w układach z zegarami RTC. Robisz tak: zasilasz układ z sieci ale jednocześnie za pośrednictwem 2 diód podłączasz akumulator tak ze prąd bedzie z niego pobierany tylko w przypadku braku napięcia z transformatora. Popatrz sobie na dowolny projekt zegara z układem typu RTC (było tego trochę w EdW) i zrobisz dokładnie tak samo.
Witaj
Najprostsze rozwiązanie: pomiędzy kondensator filtra zasilacza a stabilizator wstawiasz dodatkową diodę - zapobiegnie ona rozładowaniu akumulatora przez mostek i uzwojenia trafo w razie zaniku zasilania. Akumulator podłączasz pomiędzy tą diodą a wejściem stabilizatora. W szereg z akumulatorem musisz włączyć rezystor ograniczający. Jego wartość musisz dobrać tak, aby prąd ładowania nie przekroczył wartości 0,1 C (czyli pojemności akumulatora) - tak więc dla akumulatora 1Ah wartość prądu nie powinna przekroczyć 100mA. Jest to dość bezpieczne przybliżenie bo nie piszesz, w jakich warunkach ma pracować zasilacz i co to za akumulator
Najprostsze rozwiązanie: pomiędzy kondensator filtra zasilacza a stabilizator wstawiasz dodatkową diodę - zapobiegnie ona rozładowaniu akumulatora przez mostek i uzwojenia trafo w razie zaniku zasilania. Akumulator podłączasz pomiędzy tą diodą a wejściem stabilizatora. W szereg z akumulatorem musisz włączyć rezystor ograniczający. Jego wartość musisz dobrać tak, aby prąd ładowania nie przekroczył wartości 0,1 C (czyli pojemności akumulatora) - tak więc dla akumulatora 1Ah wartość prądu nie powinna przekroczyć 100mA. Jest to dość bezpieczne przybliżenie bo nie piszesz, w jakich warunkach ma pracować zasilacz i co to za akumulator