Mam projekt układu w którym jest zastosowany LCD 8 lini x 24 znaki z interfejsem szeregowym
Projekt mam na Atmega32 i mogę z wyjścia szeregowego (na razie) przejść na typowe sterowanie LCD graficzny
Pierwsze testy:
Chciałbym zastosować LCD graficzny aby odczytywać wyświetlane komunikaty typowe w Bascom: np Lcd "napis"......
Oczywiście z typowym interfejsem na sterowniku T6963C (lub KS0107/8 B)
Proszę o pomoc o jakiej rozdzielczości minimalnej mogę zastosować wyświetlacz graficzny
Będzie tylko wyświetlany tekst bez grafiki (min te 8x24)
Jeżeli ktoś wykorzystywał w swoich projektach Lcd graficzne + bascom + interfejs szeregowy np poprzez dodatkowy procesor to proszę o podzielenie się doświadczeniem
Pozdrawiam wszystkich
Jaki LCD graficzny zastosować
OK dziękuję za odpowiedz
Czyli na typowym LCD 128x64 wyświetlę 8 lini i 21 znaków
Taki wyświetlacz będzie oczywiście działał pod bascomem bo w nim piszę
A zainteresowany jestem sterowaniem LCD graficznego przez interfejs szeregowy w celu zminimalizowania połączeń steryjących oczywiście poprzez dodatkowy procesor
Był opisywany podobny projekt w EP Avt-544 ale na PICu czy ktoś z forum może coś podobnego robił ale w bascomie proszę o informację
Pozdrawiam Wszystkich zainteresowanych tym tematem
[/hide]
[ Dodano: 2008-08-05, 20:29 ]
Znalazłem artykuł właśnie mnie interesujący
Jest to zestaw AVT-5093 Interfejs graficznych wyświetlaczy LCD 128x64
Program jest ogólnie dostępny wraz ze źródłem na stronie EP
I właśnie w czym jest napisany i czy ktoś podjął by się przerobić na Bascoma i umieścić w jakimś AVR
Proszę o wszelkie informację czy ktoś stosował ten zestaw w praktyce
Czyli na typowym LCD 128x64 wyświetlę 8 lini i 21 znaków
Taki wyświetlacz będzie oczywiście działał pod bascomem bo w nim piszę
A zainteresowany jestem sterowaniem LCD graficznego przez interfejs szeregowy w celu zminimalizowania połączeń steryjących oczywiście poprzez dodatkowy procesor
Był opisywany podobny projekt w EP Avt-544 ale na PICu czy ktoś z forum może coś podobnego robił ale w bascomie proszę o informację
Pozdrawiam Wszystkich zainteresowanych tym tematem
[/hide]
[ Dodano: 2008-08-05, 20:29 ]
Znalazłem artykuł właśnie mnie interesujący
Jest to zestaw AVT-5093 Interfejs graficznych wyświetlaczy LCD 128x64
Program jest ogólnie dostępny wraz ze źródłem na stronie EP
I właśnie w czym jest napisany i czy ktoś podjął by się przerobić na Bascoma i umieścić w jakimś AVR
Proszę o wszelkie informację czy ktoś stosował ten zestaw w praktyce