Wybór lutownicy gazowej

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
djpeterek
-

Wybór lutownicy gazowej

Post autor: djpeterek » 01 sie 2008, 9:21

Witam
Wiem że temat oklepany na forum. Po przeczytaniu kilku forów na ten lutownic gazowych mam mętlik w głowie. Chciałbym się poradzić szanownych kolegów w wyborze lutownicy gazowej. Lutownica ma służyć do lutowania kabli na powietrzu oraz złączek bo coraz częściej mam prace w terenie.
Aby nie łamać regulaminu nie będę podawał linków z allegro tylko przedstawię listę firm którymi jestem zainteresowany:
- Portasol
- Dremel
- Weller
- Rothenberger
Ceny powyżej wymienionych firm oscylują do max kwoty 150pln i taką kwotę max chciałbym przeznaczyć na zakup takiej lutownicy. Moja trudność podjęciu decyzji polega na tym że naczytałem się i nasłuchałem się o zapychających się dyszach oraz że przy końcówce na którą się montuje grot wydostaje się płomień na zewnątrz nie potrzebnie jeżeli grot jest prawidłowo zamontowany.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 01 sie 2008, 9:29

djpeterek pisze:Aby nie łamać regulaminu nie będę podawał linków z allegro tylko przedstawię listę firm którymi jestem zainteresowany:
Jeśli podajesz w celach informacyjnych, nie łamiesz regulaminu :wink:. Zabronione jest reklamowanie swoich komercyjnych usług bez udzielonej zgody.

djpeterek
-

Post autor: djpeterek » 01 sie 2008, 10:17

Ja nie reklamuje swoich usług :) tylko dużo dla siebie robie w terenie przy autach itp. Prosiłbym bardziej o poradę bo rozważam Dremel'a i Rothenberger w ostateczności Weller chociaż trochę się stoczył.

Awatar użytkownika
tom5555
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tom5555 » 02 sie 2008, 0:53

Ja używam Dremela jako hot air. Bez założonej dyszy dla wąskiego strumienia, czasami z końcówki wydostaje się płomień, nawet przy skręceniu gazu do minimum. Jeżeli chodzi o grot do lutowania, to z jednej strony jest wywiercony otwór, przez który wylatuje gorące powietrze. Trzeba na to uważać, bo można coś niechcący przypalić. Nie polecał bym jej do lutowania instalacji samochodowych. Może lepiej kupić lutownicę akumulatorową, bo gazową można niechcący przypalić izolację sąsiednich przewodów. Lutownicy gazowej radził bym używać jedynie do lutowania większych elementów, obkurczania koszulek itp.

Awatar użytkownika
Kulpina
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kulpina » 02 sie 2008, 16:30

Ja mam lutownice portasol super pro i sprawuje sie całkieem nieźle zlutowałem nią troche układów. Jedyne co mi się nie podoba to cena grotów w stosunku do ich trwałości. Kosztują ok. 30zł i jak dla mnie za taką cenę powinny działać bez zarzutów przez kilka lat, no a niestety nie działają :mrgreen: Lutownice gazowe rzeczywiście mają w grotach otwory przez które wylatuje gorące powietrze, co może być mało komfortowe, no ale cóż... Myśle, że za taką sume pieniędzy którą chcesz przeznaczyć Portaasol Hobby będzie odpowiednia. :mrgreen:

ODPOWIEDZ