Circuit bending (ang. "gięcie obwodów") to robienie zwarć i prostych przeróbek w bateryjnie zasilanych urządzeniach elektrycznych np. zabawkach/instrumentach elektronicznych w celu uzyskania nowego brzmienia lub innych przypadkowych efektów.
Ja wczoraj przerobiłem zabawkę "Kung Fu Panda" z McDonald's która po przyciśnięciu przycisku odtwarza losowo jeden z trzech zapisanych dźwięków. Odtwarzanie dźwięku jest taktowane generatorem RC (R1C1). R1 to rezystor SMD 180KΩ. Usuwając go i dołączając potencjometr np. liniowy 470KΩ w miejsca oznaczone na rysunku jako 2 i 3 możemy trochę się pobawić i zmieniać szybkość odtwarzanie w szerokim zakresie. Uwaga: otworzenie zabwki jest bardzo trudne nawet wtedy, gdy uda się odkręcić nietypowe śruby - ja niechcący uszkodziłem głośnik więc wstawiłem nowy ze słuchawek. Zmieniłem źródło zasilania na bardziej pojemne baterie AA.
Bawiliście się w takie coś albo w inne przeróbki?
Circuit bending i inne modyfikacje
Circuit bending i inne modyfikacje
Ostatnio zmieniony 02 sie 2008, 21:39 przez Brzozza93, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też się w to kiedyś bawiłem.
Zadziwiające, ile dźwięków jest zawartych w telefonie zabawce z klawiaturą odczytywaną multiplekserowo, jedynie połowę z nich można było uzyskać przy standardowej klawiaturze.
W taniej atrapie instrumentu znanego jako keyboard był generator przestrajany jedną rezystancją i drabinka rezystancji przy klawiszach. Po testach doszedłem do wniosku, że napięcie zasilania też wpływa na generowaną częstotliwość. Dorobiłem więc przycisk załączający najniższy dźwięk i jednocześnie odcinający zasilanie, co po dodaniu kondensatora 1000µF (opóźniającego zanik napięcia zasilania) dało bardzo interesujący dźwięk
.
Zabawkami odtwarzającymi dźwięk w tempie zależnym od jednego rezystora też się bawiłem, ale chyba działały one na trochę innej zasadzie, bo dotykając jednym palcem końcu układu scalonego (u ciebie oznaczony jako 3) a drugim do + lub - uzyskiwałem zmianę szybkości odtwarzania.
Natomiast w zdalnie sterowanym aucie (poprzez IR) znalazłem miejsce na czujnik przechylenia/uderzenia i głośnik, a w pilocie ukryty przycisk pozwalający na włączenie alarmu.
Zadziwiające, ile dźwięków jest zawartych w telefonie zabawce z klawiaturą odczytywaną multiplekserowo, jedynie połowę z nich można było uzyskać przy standardowej klawiaturze.
W taniej atrapie instrumentu znanego jako keyboard był generator przestrajany jedną rezystancją i drabinka rezystancji przy klawiszach. Po testach doszedłem do wniosku, że napięcie zasilania też wpływa na generowaną częstotliwość. Dorobiłem więc przycisk załączający najniższy dźwięk i jednocześnie odcinający zasilanie, co po dodaniu kondensatora 1000µF (opóźniającego zanik napięcia zasilania) dało bardzo interesujący dźwięk
Zabawkami odtwarzającymi dźwięk w tempie zależnym od jednego rezystora też się bawiłem, ale chyba działały one na trochę innej zasadzie, bo dotykając jednym palcem końcu układu scalonego (u ciebie oznaczony jako 3) a drugim do + lub - uzyskiwałem zmianę szybkości odtwarzania.
Natomiast w zdalnie sterowanym aucie (poprzez IR) znalazłem miejsce na czujnik przechylenia/uderzenia i głośnik, a w pilocie ukryty przycisk pozwalający na włączenie alarmu.
Niedługo wrzucę na youtuba filmik z rezultatami "gięcia" 
PS: Mój nick na YT to RicoElectrico
PS 2: Jak zauważyliście, zabawkę jest tak trudno otworzyć, że kawałek PCB się odłamał
ale nie było tam żadnych ścieżek więc wszystko gra. Później zobaczę do czego służą inne niewykorzystane pola lutownicze i może odkryję coś ciekawego.
PS: Mój nick na YT to RicoElectrico
PS 2: Jak zauważyliście, zabawkę jest tak trudno otworzyć, że kawałek PCB się odłamał
Hehe bawiłem się tak z 15 lat temu z popularnymi wtedy konsolkami do tetrisa na baterie i nikt nie wiedział że się to tak nazywa.Brzozza93 pisze:Circuit bending (ang. "gięcie obwodów") to robienie zwarć i prostych przeróbek w bateryjnie zasilanych urządzeniach elektrycznych np. zabawkach/instrumentach elektronicznych w celu uzyskania nowego brzmienia.
Oto i wideo:
http://pl.youtube.com/watch?v=4cf-UFOdnbQ
PS: Zachęcam wszystkich którzy przerabiali zabawki/inne tanie badziewie made in china do podzielenia się wynikami prac
PS: Zachęcam wszystkich którzy przerabiali zabawki/inne tanie badziewie made in china do podzielenia się wynikami prac