Circuit bending i inne modyfikacje

Miejsce dobre do dyskusji nad własnymi projektami - pochwal się wszystkim co samodzielnie stworzyłeś.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Circuit bending i inne modyfikacje

Post autor: Brzozza93 » 02 sie 2008, 14:29

Circuit bending (ang. "gięcie obwodów") to robienie zwarć i prostych przeróbek w bateryjnie zasilanych urządzeniach elektrycznych np. zabawkach/instrumentach elektronicznych w celu uzyskania nowego brzmienia lub innych przypadkowych efektów.
Ja wczoraj przerobiłem zabawkę "Kung Fu Panda" z McDonald's która po przyciśnięciu przycisku odtwarza losowo jeden z trzech zapisanych dźwięków. Odtwarzanie dźwięku jest taktowane generatorem RC (R1C1). R1 to rezystor SMD 180KΩ. Usuwając go i dołączając potencjometr np. liniowy 470KΩ w miejsca oznaczone na rysunku jako 2 i 3 możemy trochę się pobawić i zmieniać szybkość odtwarzanie w szerokim zakresie. Uwaga: otworzenie zabwki jest bardzo trudne nawet wtedy, gdy uda się odkręcić nietypowe śruby - ja niechcący uszkodziłem głośnik więc wstawiłem nowy ze słuchawek. Zmieniłem źródło zasilania na bardziej pojemne baterie AA.
Bawiliście się w takie coś albo w inne przeróbki?
Załączniki
mod.jpg
rys.1
Ostatnio zmieniony 02 sie 2008, 21:39 przez Brzozza93, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 02 sie 2008, 15:39

Ja też się w to kiedyś bawiłem.
Zadziwiające, ile dźwięków jest zawartych w telefonie zabawce z klawiaturą odczytywaną multiplekserowo, jedynie połowę z nich można było uzyskać przy standardowej klawiaturze.
W taniej atrapie instrumentu znanego jako keyboard był generator przestrajany jedną rezystancją i drabinka rezystancji przy klawiszach. Po testach doszedłem do wniosku, że napięcie zasilania też wpływa na generowaną częstotliwość. Dorobiłem więc przycisk załączający najniższy dźwięk i jednocześnie odcinający zasilanie, co po dodaniu kondensatora 1000µF (opóźniającego zanik napięcia zasilania) dało bardzo interesujący dźwięk :twisted: .
Zabawkami odtwarzającymi dźwięk w tempie zależnym od jednego rezystora też się bawiłem, ale chyba działały one na trochę innej zasadzie, bo dotykając jednym palcem końcu układu scalonego (u ciebie oznaczony jako 3) a drugim do + lub - uzyskiwałem zmianę szybkości odtwarzania.
Natomiast w zdalnie sterowanym aucie (poprzez IR) znalazłem miejsce na czujnik przechylenia/uderzenia i głośnik, a w pilocie ukryty przycisk pozwalający na włączenie alarmu.

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 02 sie 2008, 15:54

Niedługo wrzucę na youtuba filmik z rezultatami "gięcia" :mrgreen:
PS: Mój nick na YT to RicoElectrico
PS 2: Jak zauważyliście, zabawkę jest tak trudno otworzyć, że kawałek PCB się odłamał :D ale nie było tam żadnych ścieżek więc wszystko gra. Później zobaczę do czego służą inne niewykorzystane pola lutownicze i może odkryję coś ciekawego.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 02 sie 2008, 20:27

Brzozza93 pisze:Circuit bending (ang. "gięcie obwodów") to robienie zwarć i prostych przeróbek w bateryjnie zasilanych urządzeniach elektrycznych np. zabawkach/instrumentach elektronicznych w celu uzyskania nowego brzmienia.
Hehe bawiłem się tak z 15 lat temu z popularnymi wtedy konsolkami do tetrisa na baterie i nikt nie wiedział że się to tak nazywa. ;)

Awatar użytkownika
Brzozza93
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Brzozza93 » 02 sie 2008, 23:28

Oto i wideo: :arrow: http://pl.youtube.com/watch?v=4cf-UFOdnbQ
PS: Zachęcam wszystkich którzy przerabiali zabawki/inne tanie badziewie made in china do podzielenia się wynikami prac :mrgreen:

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 03 sie 2008, 13:33

Brzozza93, zainspirowało mnie to... :twisted:
Jak znajdę jakiś "piszczyk" z McDonald`sa to spróbuję, tetrisa też gdzieś miałem.

ODPOWIEDZ