Komparator zasilany napięciem symetrycznym

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Komparator zasilany napięciem symetrycznym

Post autor: M@ciej » 31 lip 2008, 19:56

Witam wszystkich :)

Zbudowałem komparator zasilany napięciem symetrycznym (rysunek). Niestety gdy komparator już zadziała, napięcie na wyjściu spada z ok. 13V do ok -14V, co wpływa jakoś negatywnie na pracę tranzystora Q1, bo przekaźnik się nie załącza. Do tej pory robiłem komparatory zasilane pojedynczym napięciem.

Czy można jakoś poprawić ten układ minimalnie go modyfikując? Np. zwiększyć R1 lub podłączyć kolektor Q1 do -15V zamiast do masy? Całego komparatora nie mogę podłączyć do masy, bom pozostałe jednostki kostki LM324 muszą być zasilane napięciem symetrycznym.
Załączniki
kompar.jpg
kompar.jpg (7.76 KiB) Przejrzano 6298 razy

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 31 lip 2008, 23:01

Nom wiadomo że OP-AMP musi mieć podane symetryczne zasilanie, ale co dajesz na wejścia opampa że jest na wyjściu -14V ?

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 01 sie 2008, 7:52

Do wejścia (+) jest potencjometr - helitrim o wartości 100kΩ, do (-) podaję napięcie ze wzmacniacza stałonapięciowego. Chodzi mi o rozróżnienie wartości 5,25V i 5,50V, co jest trudne wprost. Po wzmocnieniu 2,5 raza zakres się niejako "rozsuwa". Próbuję zrobić prosty układ zabezpieczający wejścia analogowe Atmega16 przed przekroczeniem dopuszczalnego napięcia 5,5V. Przy 5,25V zaświeca się dioda ostrzegawcza, natomiast przy 5,50V ma się załączyć przekaźnik, rozłączając linię.

Może ktoś będzie miał lepszy pomysł na ochronę wejść analogowych procesora AVR?

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 01 sie 2008, 9:54

Popatrz na swój schemat. Przekaźnik nie załączy się nawet jeśli podasz mu -60V na bazę. Przyczyna tkwi w tym że tranzystor sterujący w takim układzie nie przewodzi bo jego kolektor jest podpięty do masy, czyli na potencjale wyższym niż baza, w konsekwencji i emiter.
Spróbuj dołączyć kolektor do ujemnego bieguna zasilania lub użyć tranzystora NPN i zmienić konfigurację sygnałów na wejściu (tak aby odpowiednio reagował - włączał/wyłączał przy prze-kroczeniu napięcia).

PS. Dodaj diodę przy równolegle do cewki przekaźnika, skierowaną katodą do + zasilania

Awatar użytkownika
M@ciej
Użytkownik

Post autor: M@ciej » 01 sie 2008, 10:22

Co do przekaźników, użyłem NA5W-K, które wydaja się mieć taką diodę już zamontowaną wewnątrz, gdyż tylko określone podłączenie elementu do 5V owocuje jego zadziałaniem. Przy niewłaściwym podłączeniu, dioda "kradnie" cześć prądu i przekaźnik nie zadziała.

Co do tranzystora,to pozostaje podłączyć go do -15V, ale trzeba będzie zwiększyć rezystor zabezpieczający. Użyłem akurat takie przekaźniki, bo są małe i miałem je akurat w swych zasobach.

Awatar użytkownika
Melon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Melon » 01 sie 2008, 12:53

GAVRON pisze:Popatrz na swój schemat. Przekaźnik nie załączy się nawet jeśli podasz mu -60V na bazę. Przyczyna tkwi w tym że tranzystor sterujący w takim układzie nie przewodzi bo jego kolektor jest podpięty do masy, czyli na potencjale wyższym niż baza, w konsekwencji i emiter.
Spróbuj dołączyć kolektor do ujemnego bieguna zasilania lub użyć tranzystora NPN i zmienić konfigurację sygnałów na wejściu (tak aby odpowiednio reagował - włączał/wyłączał przy prze-kroczeniu napięcia).

PS. Dodaj diodę przy równolegle do cewki przekaźnika, skierowaną katodą do + zasilania
Ale to jest tranzystor PNP, to kolektor powinien chyba jednak być na wyższym potencjale?

Awatar użytkownika
gwozdex
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gwozdex » 01 sie 2008, 13:15

Jeśli to tranzystor PNP to obciążenie powinno być wpięte w obwód kolektora! Zatem jedno wyprowadzenie cewki przekaźnika ma być podłączone do masy a drugie wyprowadzenie cewki należy podłączyć do kolektora tranzystora ( a jego emiter do dodatniego bieguna). I nie zapomnij o diodzie zabezpieczającej!!!!

GAVRON
Użytkownik

Post autor: GAVRON » 01 sie 2008, 16:41

Melon pisze:Ale to jest tranzystor PNP, to kolektor powinien chyba jednak być na wyższym potencjale?
Kolektor powinien mieć potencjał niższy niż emiter, przypominam: w którą stronę płynie prąd w tranzystorze PNP? i jak strzałkuje się napięcia i prądy?.

:arrow: gwozdex tak jak piszesz było by zdecydowanie poprawniej.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 01 sie 2008, 16:44

NPN: Uc>Ub>Ue
PNP: Ue>Ub>Uc

Zakładam, że tranzystor pracuje w obszarze pracy aktywnej. (BE w stanie przewodzenia, BC w stanie zaporowym).

ODPOWIEDZ