Protel i specjalne płytki

Czyli dyskusje na temat programów takich jak OrCad, Protel, CircuitMaker, Autotrax, Kicad itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Protel i specjalne płytki

Post autor: GrzesiekG » 27 lip 2008, 14:25

Witam!
Jeżeli chcę np. skorzystać ze wzoru PC-XT card to jak z poziomu schematu uzyskać kontrolę nad tymi pinami (przez footprint i np. header32x2)?
Proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
radzio
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: radzio » 27 lip 2008, 15:27

Musisz mieć element biblioteczny schematu, który posiada wyprowadzenia ponumerowane tak jak wygenerowany przez kreatora footprint złacza krawędziowego. U mnie jest to A1-A31 dla pól na warstwie TopLayer oraz B1-B31 dla pól na warstwie BottomLayer. Może gdzieś w bibliotekach są odpowiednie elementy biblioteczne dla schematu, ale szybciej będzie jak sam sobie stworzysz taki element. Po prostu zobacz jak się poszczególne piny złacza nazywają i tak ponumeruj (Number) wyprowadzenia elementu schematu. No i element na schemacie musi się tak samo nazywać (Designator) jak złącze krawędziowe (u mnie jest to P1).

Awatar użytkownika
GrzesiekG
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GrzesiekG » 31 lip 2008, 8:08

Jeszcze jedna sprawa: jak mam z kilku kart schematowych wrzucić wszystko na jedną pcb tak żeby wszystkie połączenia "międzyschematowe" były nawiązane?

[ Dodano: 2008-11-05, 15:46 ]
Jeszcze jedna sprawa: czy EDGE31R100LP to złącze ISA (biblioteka edge connectors w Pcb)?

ODPOWIEDZ