Nadajnik (ok. 2W) i odbiornik na 88-108MHz (FM)
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
A jak wyobrazasz sobie te zaklucenia? Najbardziej nie rozumiem tego "po calym pasmie".
Uwazam tez, ze ten szesnastolatek, jesli umie dobrze lutowac i dostanie konkretny schemat (nie jakis genialny generator mocy przeciwsobny!) powinien poradzic sobie bez 'specjalistycznego sprzetu', bo przy tej mocy naprawde go nie potrzeba, chyba ze ktos chce tworzyc nowa konstrukcje. Narazie chyba trzeba poczekac na jego odzew.
Pozdrawiam
PAR tez juz nie istnieje.
Uwazam tez, ze ten szesnastolatek, jesli umie dobrze lutowac i dostanie konkretny schemat (nie jakis genialny generator mocy przeciwsobny!) powinien poradzic sobie bez 'specjalistycznego sprzetu', bo przy tej mocy naprawde go nie potrzeba, chyba ze ktos chce tworzyc nowa konstrukcje. Narazie chyba trzeba poczekac na jego odzew.
Pozdrawiam
PAR tez juz nie istnieje.
Myślę że dałbym sobie radę z budową takiego nadajnika - oczywiście jeśli bym miał schemat. Co do tej mocy to faktycznie jest nielegalne posiadanie takiego nadajnika, ale tak jak pisałem byłby używany przez krótki czas i bardzo rzadko (mam nadzieję że 0 razy w ciągu roku). Mi nie chodzi o to aby komuś zakłócać odbiór radia albo wysyłać w eter własne audycje i takie tam.
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
I to chyba najprostrzy sposob na narobienie syfu, spora czesc dziwnych z tych schematow jest 'niedorobiona' i moga pojawic sie ciekawe problemy przy uruchomieniu ktore poczatkujacemu nie pomoga.
Jeszcze raz: zbudowac moze kazdy, posiadanie nie jest nielegalne, mozesz sobie go uzywac w domu ile chcesz i wszystko bedzie cacy, jesli nie bedziesz podlaczal do niego anteny. W przedstawionej sytuacji on w ogole sie nie wlaczy puki ktos sie do sklepu nie wlamie, wtedy uruchomienie mozna chyba zwalic na niego
A moze sprobowac z czyms TAKIM , probowac podlaczyc do tego kierunkowe anteny?
Kamil 1: umiesz troche programowac jakies mikrokontrolery?
Jeszcze raz: zbudowac moze kazdy, posiadanie nie jest nielegalne, mozesz sobie go uzywac w domu ile chcesz i wszystko bedzie cacy, jesli nie bedziesz podlaczal do niego anteny. W przedstawionej sytuacji on w ogole sie nie wlaczy puki ktos sie do sklepu nie wlamie, wtedy uruchomienie mozna chyba zwalic na niego
A moze sprobowac z czyms TAKIM , probowac podlaczyc do tego kierunkowe anteny?
Kamil 1: umiesz troche programowac jakies mikrokontrolery?
Umiem programować AVR-y w języku bascom. A co do tych schematów to nadajnik z tej strony: http://www.arczer.neostrada.pl/pcb001.htm byłby dobry?
Schemat wygląda na poprawny, ale konstrukcja, wnioskując po elementach, jest dość stara. Będziesz miał chyba kłopoty ze zdobyciem tranzystorów i UL1321 - to zabytek. Dobrze byłoby, aby się wypowiedział ktoś, kto takie rzeczy już robił. Ja nie wyszedłem poza mikrofony bezprzewodowe i lata temu zabawy z prostymi mininadajniczkami.