Parametry głośników niskotonowych

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Parametry głośników niskotonowych

Post autor: Aro » 27 lip 2008, 11:10

Wtam,
Postanowiłem zaopatrzyc sie w jakieś lepsze głośniki niskotonowe. W tej chwili mam tonsile po remoncie, najprawdopodobniej takie jak w linku TONSIL. Przeglądając sklepy trafiłem na bardzo interesujący głośnik STX STX bardzo niska Fs=33Hz, tylko nie pasuje mi charakterystyka częstotliwościowa, tak jakby pasmo przenoszenia -3dB zaczynało się dopiero przy 110Hz!!! , albo przy 80Hz, tylko nie wiem na którą linie patrzec. Troche to nie pasuje do Fs tego głosnika:( Podejrzana jest też niska cena.
Drugi głośniczek nad jakim się zastanawiam to DIBEISI, na allegro dobrze sie prezentuje jednak opinie o tym głośniku zniechęcają do zakupu.
Cel jest oczywisty, niski i solidny bas, dobra efektywność, oraz nie za wysoka cena, tzn najlepiej nie więcej jak 100zł. Czy są w ogóle jakieś dobre głośniki w tej cenie?

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 28 lip 2008, 17:33

Aro pisze:Czy są w ogóle jakieś dobre głośniki w tej cenie?
Odpowiedź jest w sumie prosta: Nie.
Wynalazki w stylu ALPHARD, STX i czumbawamba sobie podaruj. Możesz spojrzeć przychylnym okiem na czeskie ARNy, ale to też w 100% nie gwarantuje dobrego i szybkiego basu. No niestety ScanSpeak, Visaton, Vifa, Peerless jest raczej niezastąpiona...

Awatar użytkownika
gajosp2
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: gajosp2 » 28 lip 2008, 18:40

Z tego co widzę to DIBEISI to głośnik do CAR AUDIO a nie do kolumn głośnikowych domowych. Jeśli jednak może być coś z car audio to polecam BLAUPUNKT i PIONEER. Może bas nie będzie jakiś z wygórowanej pułki ale cena będzie do zniesienia.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 28 lip 2008, 20:39

Audiofilem nie jestem i nie wymagam za dużo (a raczej mnie nie stać). Natomiast chciałbym mieć trochę lepszy bas niż mam teraz. Rezonans w kolumnie wynosi 70Hz, i zamiast mocnego basu jest buczenie. A może sprobować przerobić na bass reflex? Głośniki Car Audio to już ostateczność.
ZbeeGin na allegro przewijają sie czasem głośniczki Visaton, Vifa itp. i to nawet poniżej 50zł, tylko wyglądają jakoś niezbyt zachęcająco. Na dodatek nigdzie nie mogę znaleźć parametrów:(

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 29 lip 2008, 8:47

Osobiście polecałbym ci czeskie ARNy, niska cena , a jakością równe tonsilowi jak i nie czasem przewyższające. Co do obudowy kolumn to fakt bass refleks byłby niezły ale taką obudowę trzeba zbudować od nowa obliczając ją pod głośnik właśnie nisko tonowy.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 29 lip 2008, 10:10

Tylko ja będę musiał zrobić na odwrót, czyli głośnik pod obudowę:(
Na tej stronce są porównane porównane głośniki ARN i STX, Elektroda.
Sam już nie wiem, ten STX ma małą skuteczność, zresztą ARN też tylko 88dB, ale dobrze pracuje w obudowie 30l, b-r, więc chyba się zdecyduję na niego.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 29 lip 2008, 12:08

Mam kolumny na stx w obudowach 30 litrowych: dokładnie na takich http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMe ... mDB=itemdb ale abym z nich był zadowolony to tego bym nie powiedział, mam inne kolumny właśnie na arn-ach i to jest dla mnie basik.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 29 lip 2008, 12:44

Już zdecydowałem, będzie to ARN. Dzięki za dobrą radę:)
Teraz mam problem z programem WinISD Pro, może znacie jakiś lepszy programik? Ten wywala mi takie coś przy próbie zapisania parametrów głośnika:
Załączniki
blad winisd.JPG

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 29 lip 2008, 13:24

WinISD Pro to jeden z lepszych programów do obliczeń. Nie wiem czy posiadasz dokładnie tą bazę głośników tesli a więc załączam ją. Błędy wyrzuca dlatego że nie wszystkie parametry są takie jak powinny być.
Załączniki
Baza danych gło¶ników Tesla (alpha).zip
(38.53 KiB) Pobrany 930 razy

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 29 lip 2008, 16:15

No z tym to nie do końca, bo jak otwieram gotowy typ głośnika z biblioteki i próbuję zapisac powstaje dokładnie to samo. Ale to już nie ważne, wielkie dzięki za tą bazę :grin:

Awatar użytkownika
GX
-

Post autor: GX » 08 sie 2008, 7:29

większość głośników do 100zł ma jakieś wady palą sie mają coś z kablami itp.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 09 sie 2008, 11:33

Mnie się jakoś jeszcze nie spaliły.
Zna ktoś głośnik tonsila 20/100/3 ? Opinie o nim są niezłe, czy będzie lepszy od ARN 226/07/4? Obudowa będzie miała 20litrów.

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 20 sie 2008, 9:02

Ja bym jednak wziął tego Tonsila, bo ma trochę lepsze parametry (większą skuteczność i mniejszy Qts)
większość głośników do 100zł ma jakieś wady palą sie mają coś z kablami itp.
Oczywiście mówisz o tzw. "Chińszczyźnie".

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 20 sie 2008, 11:09

Z tą skutecznością to podobnie, Tonsil tylko o 1dB lepiej przy niższych Hz, szkoda, że WinISD nie pokazuje rzeczywistości:( Chyba kupie po jednej sztuce tego ARNa i Tonsila i będę miał prawdziwe porównanie, szkoda tylko, że takie kosztowne...

ODPOWIEDZ