Potrzebny przełacznik napieć......
Potrzebny przełacznik napieć......
Witam Was,potrzebuje pomocy w pewnej sprawie.Mam zbudowany miernik napięcia na wys.LED.Miernik mam jeden a napięc mam do pomiaru ok 6.Potrzebuje pomocy chce zbudować coś w tym rodzaju.
jeden przełacznik S1,jak naciskam go raz to mierze napiecie V1,jak go nacisne drugi raz to robie pomiar napięcia V2 i tak dalej....az do V6,Kazde naciśnięcie przycisku ma być sygnalizowane diadą Led,tak więć kazde z napięć V1 na swoją diadę zygnalizacyjną żeby wiedzieć które napięcie jest aktualnie mierzone.
Na codzień zajmuje sie elektroniką samochodową więc jak coś to pomoge w mojej braży
jeden przełacznik S1,jak naciskam go raz to mierze napiecie V1,jak go nacisne drugi raz to robie pomiar napięcia V2 i tak dalej....az do V6,Kazde naciśnięcie przycisku ma być sygnalizowane diadą Led,tak więć kazde z napięć V1 na swoją diadę zygnalizacyjną żeby wiedzieć które napięcie jest aktualnie mierzone.
Na codzień zajmuje sie elektroniką samochodową więc jak coś to pomoge w mojej braży
Ale jeśli nie ma miejsca na p[arę niewielkich izostatów to na parę przekaźników raczej też nie ma miejsca. Przekaźniki bądź co bądź zajmują trochę miejsca. Nie wiem jakie to sygnały ale w takim wypadku należy się zastanowić nad kluczami analogowymi zawartymi w strukturze układu 4066. Wtedy będzie się można łatwo obyć bez przekaźników. Jeden układ 4066 pozwoli na przełączanie 4 napięć. Jeśli za mało to zawsze można dostawić drugi układ.
Można zastosować przekaźniki plus układ 4017. Wtedy na panelu miałbyś tylko jeden przełącznik dołaczony do wejścia zegarowego licznika plus układ odkłocający i Ledy. Dajmy na to najpierw mierzyłbyś U1- klikasz przycisk i mierzysz teraz już U2, klikasz nowu i mierzysz następne napięcie (które napięcie w tej chwili mierzysz mogą pokazywać ledy włączone równolegle do cewek przekaźników). W ten sposób możesz mierzyć max 10 napięć- oczywiśćie potrzebujesz wtedy 10 przekaźników. Jeśli chcesz zastosować mniej to musisz skrócić zliczanie łącząc odpowiednie wyjście licznika z wejściem Reset. To samo możesz zrobisz bez przekaźnikach na tych CMOSach, o których pisalismy.
Przkazniki wcale nie muszą byc duże
ZOBACZ
Pisałem wcześniej o multiplekserze 4051gwozdex pisze:A może dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie multipleksera? Przy pomocy wyjść adresowych wybierać się będzie który punkt ma być mierzony.
Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć kluczy analogowych. Maksymalne napięcie zasilania CMOSów to około 18V. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przepuszczać prze klucze napięcia większego niż zasilające.dylan pisze:na przekażniki w urządzeniu będzie miejsce,ale na panelu urządzenia jesdt już bardzo mało,napięcia nierzone do 12V DC
-
ZbeeGin
Ten Zettler to jeszcze jest duża krowa. Popatrzcie sobie na RSM850 naszej rodzimej produkcji.grysek67 pisze:Przkazniki wcale nie muszą byc duże ZOBACZ
http://www.mikrobest.pl/wysiwyg/FileUpl ... 850_pl.pdf