Multimetr

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 20 lip 2008, 23:23

Pomiar pojemności do 20uF - dokładność +/-(4.0%+3 cyfry).

ZenekBębenek
-

Post autor: ZenekBębenek » 21 lip 2008, 13:38

AWS 303 pisze:http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?user_ ... 56&lang=pl
Czy ten miernik dokładnie mierzy pojemności?
Stary ja Ci chyba coś napisałem ale Ty nie kumasz chyba nic ! Jak na Twoje potrzeby (i każdego nawet dosyć zaawansowanego praktyka) to ten miernik o który się teraz zapytałeś mierzy dokładniej niż jest to Ci potrzebne.Będziesz się zastanawiać nad hiper-dokładnym sprzętem jak już będziesz miał taką potrzebę ( oj dłuuuuugo jeszcze) a jak na razie spokojnie Ci to wystarczy.Poza tym nie można mieć wszystkiego na raz to tylko multimetr ! ŻADEN multimetr nie zmierzy ci wyjątkowo dokładnie pojemności szczególnie tych dużych od ok 100uF w górę ! bo to jest tylko multimetr - od bardzo dokładnego mierzenia pojemności są specjalne mierniki (mostki) - jak chcesz mierzyć niemal każdą pojemność b.dokładnie to wykładasz np. te 0,5 tyś złotych i wtedy mierzysz dokładniej niż multimetrem ! Tylko na miłość boską po co Ci to teraz potrzebne ?? :cool: Po prostu kup któryś z tych multimetrów
które Ci się podobają i zacznij go używać !

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 02 sie 2008, 16:10

Multimetr miałem, zanim założyłem wątek - M830BUZ - mój pierwszy :mrgreen:
Chciałem kupić nowy, bo chciałem pomiat pojemności. Jednak multimetry mają powalający zakres do 100uF, czy 20uF. Kupiłem miernik pojemności CHY-15. :grin:

ODPOWIEDZ