DVD VIDEO PLAYER SD-36VE Nie kręci żadnych płyt.

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
DiDA
-
Kontakt:

DVD VIDEO PLAYER SD-36VE Nie kręci żadnych płyt.

Post autor: DiDA » 23 cze 2008, 18:04

Witam. Mam następujący problem

Odtwarzacz DVD nie odtwarza płyt. Laser jest sprawny. Płyta po wejściu do napędu wogóle się nie kręci.

Pierwszego dnia silnik raz kręcił płyty, raz nie - dziwne zachowanie. Raz możliwe było odtworzenie filmu (lub innej płyty), innym razem nie.

Drugiego dnia podczas próby odtworzenia płyty silnik pracował, ale strasznie głośno - przypominało to drgania, ale płyta była odtwarzana.

Trzeciego dnia juz wogóle nie odtworzył żadnej płyty. Rozebrałem odtwarzacz, zobaczyłem, że laser działa ale silnik nie obraca płyty. Dzisiaj rano ponownie rozebrałem odtwarzacz, wymontowałem silniczek, podłączyłem napięcie i o dziwo zakręcił.

Co może być powodem tej awarii i jak ją naprawić?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 24 cze 2008, 10:17

A laser próbowałeś wyczyścić?

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 24 cze 2008, 14:12

Ale nie odtwarza w ogóle żadnej? Zrobiłeś co sugerował przedmówca? Oczywiście nie próbuj regulować lasera potencjometrem "na ślepo" bo zrobisz jeszcze gorzej.

Można by przypuszczać, że to wina zatartego silnika od napędu płyty CD, przerwanie taśmy, Uszkodzony driver - sprawdź czy nie grzeje się za mocno.

djlj24
-
Kontakt:

Post autor: djlj24 » 06 lip 2008, 17:56

Może być zatarty silnik ale zdarzają się przypadki wciśniętego za mocno talerzyka na którym jest opierana płyta. Wystarczy go odrobinę podnieść i wszystko wraca do normy. Miałem taki przypadek z DVD z wystawki od naszych zachodnich sąsiadów.
Swoją drogą warto zobaczyć w jakim stanie wychodzą napięcia z zasilacza - często dziwna praca napędu jest spowodowana właśnie dużymi tętnieniami.

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 lip 2008, 17:00

Czasami wypacza się zawieszenie soczewki skupiającej promień lasera, przez co soczewka nie może zostać ustawiona na odpowiedniej wysokości. W takich sytuacjach można uruchomić czytnik stawiając go na bocznej ścianie.
Uszkodzenie to jest bardzo częste w tanich urządzeniach, jednak można je naprawić podnosząc o kilka milimetrów soczewkę. Wykrycie tego uszkodzenia polega na porównaniu położenia soczewki w chwili kiedy jest normalnie wychylona oraz kiedy urządzenie jest obrócone ,,dołem go góry''.

DiDA
-
Kontakt:

Post autor: DiDA » 29 lip 2008, 7:25

Laser wyczyściłem, soczewka porusza się (ogniskowanie) ale nie odtwarza płyt DVD. Ciekawe, że odtwarza płyty CD ale tylko te w idealnym stanie, bardziej zarysowane sprawiają trudności. Pewnie laser zepsuty, z tego, co słylszałem nie warto wymieniać lasera, bo to nieopłacalne - w jednym serwisie chcieli za to 200 zł...

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 lip 2008, 17:39

Jeśłi to marketowa masówka to laser wcale nie jest drogi. 40zł i masz na stole nowe chassis: laser+silniki.

ODPOWIEDZ