Toshiba Satellite 1640CDT - wkurzający problem

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Toshiba Satellite 1640CDT - wkurzający problem

Post autor: Doc Brown » 17 lip 2008, 12:42

Witam, mój laptop Toshiba Satellite 1640CDT często resetuje się samoczynnie, zauważyłem, że ma to związek z pracą wentylatora od procesora, dokładniej mówiąc, gdy wentylator nie pracuje to lapciak ma częstsze tendencje do samoresetów, natomiast, gdy procesor rozgrzeje się na tyle, że wentylator ciągle pracuje, to problem samoresetów znika i wszystko działa normalnie, czy to możliwe, żeby przegrzewający się procesor powodował samoresety ?
Aha, gdzie w tym laptopie mogę znaleźć napięcie 5V które jest podawane stale ?
Myślę, że jeśli te samoresety mają związek z przehajcowanym prockiem, to podłączenie wentylatora tak, aby stale pracował może rozwiązać problem.

Pozdrawiam
Doc Brown

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 17 lip 2008, 12:46

Doc Brown pisze:czy to możliwe, żeby przegrzewający się procesor powodował samoresety ?
Oczywiście - co prawda częściej zdarza się to PCtom, ale wcale nie wykluczam takiej możliwości w laptopie.
Głupie toby było trochę, ale 5V możesz ciągnąć z USB :lol:

[ Dodano: 2008-07-17, 13:51 ]
A może nie masz pasty na radiatorze :shock:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 17 lip 2008, 12:51

z USB wolałbym nie pobierać prądu, gdyż mam tylko jeden port USB i podłączam do niego przez rozgałęźnik nawet 3 urządzenia :???:

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 17 lip 2008, 12:55

Słuchaj, dużo razy czytałem w kś i innych jak producenci laptopów (w szczególności Toshiba) zapominają położyć pasty na procek albo ogólnie partaczą i tak słabe chłodzenie, a w serwisie byłeś?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 17 lip 2008, 12:58

Nie mam zamiaru wydawać kasy na serwis, który jak zwykle spartoli zamiast pomóc, pozatym to nie jest nówka laptop, procek w nim to AMD K6-2, pasty przed chwilą dołożyłem, bo faktycznie nie było jej wcale, czy to może aż tak utrudnić chłodzenie ??
Aha, to jak z tym 5V w końcu ??
Uprzedzam, że USB odpada :evil:

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 17 lip 2008, 13:04

Zaraz padnę ze śmiechu - po przeczytaniu twojego ostatniego posta komp mi się zresetował - sam :mrgreen: :razz:
A satelitka na gwarancji jest?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 17 lip 2008, 13:27

Czytasz to co napisałem ??
LAPTOP NIE JEST NA GWARANCJI, TO NIE JEST NOWY KOMP, MA JUŻ SWOJE LATA !!
A co do serwisów, to niestety ale ilekroć oddawałem komputer do serwisu to odbierałem gorzej zepsuty, dlatego zawsze sam naprawiam i póki co dobrze na tym wychodzę.
OK koniec offtopu, bo nie mam najmniejszej ochoty aby dostać ostrzeżenie :evil:

[ Dodano: 2008-07-17, 15:02 ]
Zastanawiam się jeszcze, czy czasem procesor nie jest przetaktowany, wiem, że to też może powodować nagłe zwisy systemu, na płycie głównej laptopa nad prockiem są jakieś switche, ale nie wiem jak je ustawić, dlatego ich nie ruszam, sciągam teraz program którym zmierzę z jaką częstotliwością pracuje procesor, jeśli będzie to ponad 475MHz, to znaczy, że jest przetaktowany, jeśli tak, to w jak muszę ustawić te switche aby uzyskać prędkość 400Mhz ?

Awatar użytkownika
kris74
Użytkownik

Post autor: kris74 » 17 lip 2008, 15:13

A czy resety też masz kiedy nie masz podłączonych urządzeń pod usb, bo wspominasz że masz huba trójportowego, aktywny czy pasywny?

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 17 lip 2008, 15:51

Te resety bywają również bez USB

Awatar użytkownika
Ertew
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Ertew » 18 lip 2008, 18:28

Jeśli sprzęt jest bardzo stary, to powinien mieć komplet portów zewnętrznych.
GamePort (jeżeli w ogóle jest zamontowany w komputerze, to port joystick) oraz PS2 (mysz / klawiatura) posiadają napięcie 5V, a wentylator możesz też podłączyć wprost do akumulatora, albo do przetwornicy wytwarzającej odpowiednie napięcie dla procesora.

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 18 lip 2008, 18:34

Póki co odpuściłem sobie wentylator pracujący ciągle, zamiast tego zmniejszyłem częstotliwość pracy procka do około 380MHz, komputer nie pracuje zauważalnie wolniej i problem nagłych resetów jak narazie znikł, system pracuje stabilnie, wczoraj pracował bez żadnych kłopotów przez 5h, ciekawe czy dzisiaj też tak będzie.

P.S. Moderatorów proszę o nie zamykanie tematu, gdyż nie wiem jak długo laptop będzie działał normalnie

ODPOWIEDZ