Poskaładanie kompa
Poskaładanie kompa
Witam
Posiadam nowa plyte główna MD8088
Podłaczam HDD a on sie nie uruchamia, nie ładuje ststemu , dioda od zasilania nie świeci , od HDD tez , na a ekran tylko BLACKSCREN i niema sygnału . Jedynie co to wiatrak sie kreci .Napięcia z zasilacza sa ok.
Posiadam nowa plyte główna MD8088
Podłaczam HDD a on sie nie uruchamia, nie ładuje ststemu , dioda od zasilania nie świeci , od HDD tez , na a ekran tylko BLACKSCREN i niema sygnału . Jedynie co to wiatrak sie kreci .Napięcia z zasilacza sa ok.
Potrzebujemy więcej szczegółów.
Jeśli jesteś pewien, że masz sprawne wszystkie komponenty, to są dwie sprawy.
1. Zresetuj BIOS. Zewrzyj odpowiednie styki (przesuń zworkę) na 2-3 sekundy. Chodzi o zworkę znajdującą się najczęściej zaraz koło baterii.
2. Sprawdź podłączenia. Do niektórych płyt podłącza się dwa (a nawet trzy!) kable zasilające. Oprócz zwykłego (20 pinów) często jest to jeszcze jeden czteropinowy styk.
Nie wiem, na ile znasz się na komputerach. Nie chce dawać Ci banalnych rad. Napisz coś więcej.
Ps. sprawdzałeś czy diody działają ze zmienioną polaryzacja?
Jeśli jesteś pewien, że masz sprawne wszystkie komponenty, to są dwie sprawy.
1. Zresetuj BIOS. Zewrzyj odpowiednie styki (przesuń zworkę) na 2-3 sekundy. Chodzi o zworkę znajdującą się najczęściej zaraz koło baterii.
2. Sprawdź podłączenia. Do niektórych płyt podłącza się dwa (a nawet trzy!) kable zasilające. Oprócz zwykłego (20 pinów) często jest to jeszcze jeden czteropinowy styk.
Nie wiem, na ile znasz się na komputerach. Nie chce dawać Ci banalnych rad. Napisz coś więcej.
Ps. sprawdzałeś czy diody działają ze zmienioną polaryzacja?
No troche to sie znam [ troche]
Ta zworke koło biosu zmieniałem z 1-2 na 2-3 i nawet rozlanczalem na 5 min nic
diody migna przy zalanczaniiu zasilacza i tyle .Na diodzie od HDD [czerwona] jest napiecie , ale jej nie zaswieca jedynie jak podlacze CD-rom to swieci cały czas.
Zielono pomaranczowa nie świeci wcale.
Jestem na etapie podpinania tego dodatkowego zasilania [ ale prawdopodobnie jest ono do zasialania tylko [chyba bo niewiem na 100%] grafy.
[ Dodano: 2008-07-16, 18:23 ]
Aha a gdzie jest +12 a gdzie GND , bo niumie nigzdie znalesć rozpiski . Moze ma ktos taki zasilacz atx20 +4 ?
Ta zworke koło biosu zmieniałem z 1-2 na 2-3 i nawet rozlanczalem na 5 min nic
diody migna przy zalanczaniiu zasilacza i tyle .Na diodzie od HDD [czerwona] jest napiecie , ale jej nie zaswieca jedynie jak podlacze CD-rom to swieci cały czas.
Zielono pomaranczowa nie świeci wcale.
Jestem na etapie podpinania tego dodatkowego zasilania [ ale prawdopodobnie jest ono do zasialania tylko [chyba bo niewiem na 100%] grafy.
[ Dodano: 2008-07-16, 18:23 ]
Aha a gdzie jest +12 a gdzie GND , bo niumie nigzdie znalesć rozpiski . Moze ma ktos taki zasilacz atx20 +4 ?
timo66 pisze:Aha a gdzie jest +12 a gdzie GND , bo niumie nigzdie znalesć rozpiski . Moze ma ktos taki zasilacz atx20 +4 ?
Zwykle zółty kabelek to +12V a czarny to GND
Nie oto mi chodzilo , to z kolorami znam.
Są 4 wejscia 2 kwadratowe , i 2 okragłe , i niewiem co jest co , bo miernikiem mierzac i okragle jest polaczone z GND złacza ATX i kwadratowe [ ale sa po tejsamej stronie]
[ Dodano: 2008-07-16, 19:38 ]
cos jak to
tylko jak widze to tam jest 1x GMD ,12 V, 3,3V i 5 V
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/artykuly/art383/007.JPG
Są 4 wejscia 2 kwadratowe , i 2 okragłe , i niewiem co jest co , bo miernikiem mierzac i okragle jest polaczone z GND złacza ATX i kwadratowe [ ale sa po tejsamej stronie]
[ Dodano: 2008-07-16, 19:38 ]
cos jak to
tylko jak widze to tam jest 1x GMD ,12 V, 3,3V i 5 V
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/artykuly/art383/007.JPG
Wyjscie kwadratowe jest jako pin 1 i jest połaczony z drugim i do masy a wejscia 3 i 4 są połączone do +12V, spójrz
tu
To widziałem , ale ma ale [i wole sie upewnic niz spalic płyte] umnie to złącze wyglada tak [ rys]
I jeszce jedno , czy da rade podłączyc DDR RAM do zlącza DDR DIMM ? I prawdopodobnie te ramy muszą byc w trybie dual co nie ?
I jeszce jedno , czy da rade podłączyc DDR RAM do zlącza DDR DIMM ? I prawdopodobnie te ramy muszą byc w trybie dual co nie ?
- Załączniki
-
- plyta.gif
- zlacze po lewej kolo procka
- (86.94 KiB) Pobrany 451 razy
Spojrz:
http://zenfist.pl/images/_core/1331_06.jpg
http://www.techworks.pl/arts/zasilacze/ ... 9czane.jpg
Mysle że przy Twojej płycie będzie to samo ale głowy nie daje...
Mysle że przy Twojej płycie będzie to samo ale głowy nie daje...
-
ZbeeGin