Przetwornik ADC0802, ADC0803, ADC0804

Jesli jesteś początkującym elektronikiem, to tu z pewnością znajdziesz pomoc. Miejsce dobre do dyskusji nad podstawami elektroniki w zakresie teorii i praktyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Przetwornik ADC0802, ADC0803, ADC0804

Post autor: brzozi » 08 lip 2008, 9:09

Zrealizowałem układ BASIC TESTER FOR THE A/D przetwornika ADC0802, układ reaguje na skoki nap. wejściowego na poziomie 20mV, okazało się że rezystory wyjściowe muszą być naprawdę dokładne aby układ migał jak trzeba. Generalnie wszystko w układzie szczególnie nap musiały być b.dokładnie ustawione, ale nie w tym problem.

ObrazekObrazek

Pytanie do praktyków, chcę podać na wejście napięcie sygnał wolnozmienny piłokształtny i obserwować przebieg wyjściowy a raczej schodki na oscyloskopie, jak to zrobić aby to funkcjonowało naprawdę poprawnie.
Są to moje pierwsze zabawy z AC i CA więc poproszę o wyrozumiałość

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 lip 2008, 9:59

Piotr...sorki, ale próbuję to jakoś ogarnąć i cienko mi idzie....co Ty właściwie chcesz popełnić?
Tester / makietę do prezentacji działania AD typu ADC080x ? Czy tak?
brzozi pisze:okazało się że rezystory wyjściowe muszą być naprawdę dokładne aby układ migał jak trzeba.
Ta część obwodu tylko wyprowadza dane, dopóki nie przekroczysz maksymalnego Isink
wyjścia (lub max. mocy strat kości)- dokładność R nie ma znaczenia. Ich wartość w sumie też.
Tyle że to jest raczej zły zwyczaj tak dociążać bufor wyjściowy A/C, nawet ze względu na
podwyższanie się temperatury układu i co za tym idzie - możliwość błędów przetwarzania.
brzozi pisze:chcę podać na wejście napięcie sygnał wolnozmienny piłokształtny i obserwować przebieg wyjściowy a raczej schodki na oscyloskopie,
Schodki to będziesz obserwował ale na wyjściu przetwornika C/A...tak myślę?

Nie wiem czy poniższe Ci przypasuje, ale może tak - załącznik

http://www.analog.com/static/imported-f ... /DAC08.pdf DAC08
http://www.elektronika.lt/_sys/storage/ ... 4hc590.pdf 74(LS/HCT)590

Po kolei - sygnał zegarowy kilka(naście) Hz napędza 8-bitowy licznik binarny
ponieważ nie ma żadnej logiki zerującej, licznik pracuje modulo FF czyli generuje
ciąg liczb odpowiadający pile. Te wartości idą na C/A, przy okazji pokazywane są
na ośmiu ledach. Przetwornik C/A to DAC08 + konwerter I/U tak aby zakres wyjściowy
był 0...2.56 lub 0..5.12 - jak wolisz. Na wyjściu I/U możesz na oscyloskopie obserwować
rzeczone schodki. Sygnał analogowy idzie do A/C, z niego na led-y.
Gdy wszystko jest wyregulowane precyzyjnie - oba komplety diodek pokażą to samo.
Możesz oczywiście celowo rozregulować układ, zmienić Uref etc - wtedy będzie widać
jaki to ma wpływ na przetwarzanie C/A i A/C.
Załączniki
Piotr1.gif
(6.84 KiB) Pobrany 4887 razy

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 08 lip 2008, 11:25

Nieoceniona jak zawsze, a w opisie namieszałem faktycznie :(
Twój układ rozwiązał właściwie wszystkie moje pokazowe problemy :) ale główne pytanie powstało z powodu "Projektowanie układów analogowych" R.A.Pease.
Autor dokonuje pomiaru zakłóceń na testowanym przetworniku A/C, i takie coś chciałem przygotować, podeślę na pw schemat jeżeli pozwolisz :)

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 lip 2008, 12:17

A możesz na forum...?

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 08 lip 2008, 13:48

No dobrze ośmieszę się publicznie :)

Na początku wrócę jeszcze do pierwszego mojego schematu, to układ testowy z noty aplikacyjnej, faktycznie to rozwiązanie obciąża układ, ale na potrzeby zabawy wystarczyło układ pracował awarii, nawet specjalnie się nie grzał.
Podawaliśmy napięcia wejściowe od zera do 5,1 V i ładnie w oparciu o diody czytaliśmy bity wyjściowe. Potem można było wyrysować ładną charakterystykę napięcia wejściowego w funkcji liczby kwantów jak to łądnie określają w podręczniku - wychodzi krzywa schodkowa
Zastanawiałem się czy nie można podać na wejście sygnału piłokształtnego zmieniającego amplitudę od zera do 5V. Na wyjście cyfrowe natomiast podpiąć układ, który pozwoli podpiąć oscyloskop i obserwować na ekranie właśnie krzywą schodkową. Myślałem o sumowaniu sygnałów wyjściowych z przetwornika z odpowiednią wagą.(np tak jak to odbywa się w książkowej metodzie wagowej, taki układzik z kluczami i rezystorami)

Natomiast książkowy układ o którym mówiłem to:

Obrazek
i wiem że znowu jestem niepoukładany i mam zamiar popełnić zbrodnię na podstawach elektroniki, ale zaraz znowu dostanę chomika od córki na biurko :) więc piszę kiedy tylko mogę.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 lip 2008, 13:58

brzozi pisze:Myślałem o sumowaniu sygnałów wyjściowych z przetwornika z odpowiednią wagą.(np tak jak to odbywa się w książkowej metodzie wagowej, taki układzik z kluczami i rezystorami)
No ale przecież to jest właśnie przetwornik C/A...ten na rysunku, który podałeś
(rezystory 1K, 2K i 100R) to też jest C/A tylko dwubitowy, na tę szczególną okazję.
A może w/g tej książki, tylko dać "pełnokrwisty", dobrze wyregulowany moduł C/A ?
I wtenczas na odchylanie pionowe - wyjście z tego C/A (zakładamy niemo że tam wszystko
jest cacy i on nie wprowadza błędów ani zniekształceń), na wejście poziomego (przemiatanie)
dac sygnał piłokształtny z generatora sygnałowego i nim jednocześnie karmić badany A/C.
I będziesz miał swoje schodki (256 stopni)...
brzozi pisze:ale zaraz znowu dostanę chomika od córki na biurko
Ale może nie podłączaj go do niczego.

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 08 lip 2008, 14:33

Posprawdzam spokojnie jak to wychodzi, ja mam jeszcze jeden problem przecież nie mogę kazać aby na zajęcia kupiono części powyżej 20zł, bo to straszny problem :(, moje wytyczne to aby cokolwiek pokazywało przy najniższej możliwej cenie :( taka proza życia, ale bardzo dziękuję za pomoc :) coś do mnie zaczęło docierać.

tasza
Użytkownik

Post autor: tasza » 08 lip 2008, 15:47

brzozi pisze:nie mogę kazać aby na zajęcia kupiono części powyżej 20zł, bo to straszny problem
Jak to się mawia - żenua....co nie?

Rozwiązanie pierwsze - to sample z Analog Devices - reprezentujesz instytucję edukacyjną
nie sądzę, że będzie jakikolwiek problem z dostarczeniem kostek.
Rozwiązanie drugie - ADC0804 mogę Ci wysłać...mam tego trochę.
DAC80 to nie pamiętam, ale jakiś inny 8-bit C/A luzem być może się także znajdzie.
Możesz też dostać przetworniki AC i CA które widać tu:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?p=45361#45361
!!! ale nie gwarantuje, że to nie są uszkodzone układy, nie wiem bo nie sprawdzałam!!!
Ja sobie tego do grobu nie zabiorę...

To jak?

[ Dodano: 2008-07-08, 16:51 ]
i proszę, namyślaj się sprawnie ponieważ Polsce jestem do niedzieli wieczorem

Awatar użytkownika
brzozi
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: brzozi » 08 lip 2008, 18:37

Dziękuję za chęć pomocy :) natomiast muszę poczekać do września na ostateczny przydział przedmiotów, szkoła ma jeszcze jedną fajną cechę - 1 września w większości przypadków dowiaduję się czego będę uczył :) Co do sampli szykuję się do pisania oficjalnych pism do firm, ale to wszystko musi potrwać a chwilowo wolę się przygotować merytorycznie do zajęć, jakoś nie lubię odpuszczać przygotowań z myślą że jakoś to będzie :). Generalnie muszę sobie wszystko poukładać jak ma to działać na dłuższą metę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Odezwij się czasami z dalekiego kraju :)

ODPOWIEDZ