Symulator AVR

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
snow
Użytkownik
Kontakt:

Symulator AVR

Post autor: snow » 08 lip 2008, 13:01

Witam,

Czy ktoś się spotkał z symulatorem procesorów AVR/PIC/'51 w którym można by było stworzyć gotowy schemat urządzenia w którym miałby taki procesor pracować i za symulować je? Ostatnio bawiłem się Proteus'em no i albo miałem coś źle poustawiane albo był jakiś błąd w symulatorze. Wpisałem prosty program do testowania Watchdoga no i symulator poległ :( Natomiast w fizycznie uruchomionym procesorze działał reset Watchdog'a bez problemu.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 08 lip 2008, 18:40

Chyba kolega zbyt dużo by chciał. Ewentualnie możesz użyć VMLAB, ale najlepszym symulatorem jest AVR Studio i własna wiedza+wyobraźnia.

snow
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: snow » 08 lip 2008, 18:45

No nie wiem czy za dużo (no może z tą ilością rodzin uC przesadziłem - na poczatek AVR wystarczy) ;) Gdyby symulacja peryferiów procesora działała poprawnie (skoro w AVRStudio się da) to cała reszta by zapewne działa. Generalnie to mi wgrywanie do procka szczególnie nie przeszkadza ale przyznam że miło by było jakbym nie musiał lutować wszystkiego na płytkach prototypowych i czas się zaoszczędza stawiając kilka wyświetlaczy LED i przełączników na monitorze komputera niż lutować kabelkami;)
Przyjrzę się temu VMLAB albo ostatecznie będe robił tak jak do tej pory - na układzie fizycznym to przynajmniej rusza mi wszystko zazwyczaj od razu.

phill
-

Post autor: phill » 09 lip 2008, 11:29

Jak nie chcesz lutować to zainteresuj się Proteus-em Link
Obsługuje AVR, 8051, PIC, ARM.

Pozdrawiam
phill

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 09 lip 2008, 17:14

Kolega napisał, że używał Proteusa. Chyba, że chcesz pomóc w jego skonfigurowaniu.

ODPOWIEDZ