Według Was, które jest lepsze?
Unitra Zodiak vs... Panasonic SC-PM25?
Unitra Zodiak vs... Panasonic SC-PM25?
Pomyślałem sobie, że skoro mam w pokoju nieużywane radio Unitra Amator + 2 (nieco zmaltretowane) polskie kolumny głośnikowe, to dorobię sobie drugą parę głośników do kompa i podłączę jako tylne
. Niestety Amator za #$^&%#@& nie dawał znaku życia
(żadnego podświetlenia skali i miernika siły sygnału )mimo naprawienia urwanej wtyczki sieciowej, sprawdziłem wszyściuteńkie 4 bezpieczniki. Chciałem więc sprawdzić czy kabel jest sprawny i czy prąd dopływa. Podczas próby wyciągnięcia niepozornego "czegoś" w białej plastikowej izolacji, gdzie zbiegały się kable 230V, okazało się, że urwaną częścią był włącznik Isostat. Całe szczęście chyba ominie mnie męka serwisowania, gdyż przypomniałem sobie, że u mojej babci w szafie jest radio Unitra Zodiak. Buszując po sieci znalazłem specyfikację (rys. 1). Porównałem ją z parametrami radia znajdującego się w pokoju rodziców - Panasonic SC-PM25 (rys. 2) . O dziwo Zodiak ma lepszy SNR niż Panasonic 
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Czesc
Chyba cos zlego porownojesz, w zadnej karcie nie podano SNR samego wzmacniacza, mimo ze jest tam calkiem sporo danych. Wyglada na to ze Zodiak ma nieco wieksza moc. Znieksztalenia wzmacniacza, do przyjecia, z sensownymi glosnikami powinien byc lepszy niz wiekszosc nie-drogich zestawow stereo zrobionych typowo do komputera.
Jedyny problem to ze to dosc duzy klocek i pewnie trudno go gdziekolwiek ustawic w okolicach biurka.
No coz, to tyle mojego zdania.
Chyba cos zlego porownojesz, w zadnej karcie nie podano SNR samego wzmacniacza, mimo ze jest tam calkiem sporo danych. Wyglada na to ze Zodiak ma nieco wieksza moc. Znieksztalenia wzmacniacza, do przyjecia, z sensownymi glosnikami powinien byc lepszy niz wiekszosc nie-drogich zestawow stereo zrobionych typowo do komputera.
Jedyny problem to ze to dosc duzy klocek i pewnie trudno go gdziekolwiek ustawic w okolicach biurka.
No coz, to tyle mojego zdania.
Masz rację, porównałem snr odbiornika 
Nie będzie w okolicach biurka, a z tyłu pokoju na szafie
.
Czytałem, że odbiorniki Unitry miały części z parametrami dobranymi "na zapas", co korzystnie wpływa na niezawodność sprzętu. Jak wiadomo, w dzisiejszej bylebygrającej produkcji wielkoseryjnej "made in china" liczy się każdy grosz. Części pracują blisko wartości granicznych podanych w notach katalogowych. Sprzęt pogra góra 10 lat i sfajczy się coś, czego wymiana jest nieopłacalna.
Edit: w specyfikacji Panasonica napisane jest THD 10%? Trochę dużo, to chyba błąd drukarski, prawda?
Nie będzie w okolicach biurka, a z tyłu pokoju na szafie
Czytałem, że odbiorniki Unitry miały części z parametrami dobranymi "na zapas", co korzystnie wpływa na niezawodność sprzętu. Jak wiadomo, w dzisiejszej bylebygrającej produkcji wielkoseryjnej "made in china" liczy się każdy grosz. Części pracują blisko wartości granicznych podanych w notach katalogowych. Sprzęt pogra góra 10 lat i sfajczy się coś, czego wymiana jest nieopłacalna.
Edit: w specyfikacji Panasonica napisane jest THD 10%? Trochę dużo, to chyba błąd drukarski, prawda?
O ja. Zniekształcenia 10% dotyczą mocy maksymalnej. W przypadku Zodiaka zniekształcenia 0,05% powinny dotyczyć średniej z całego pasma.
Nie wiem skąd ta karta katalogowa, Zodiak DSS-402 ma 2x15W mocy znamionowej i faktycznie coś koło 2x25W mocy muzycznej. Moc podana przy Panasonicu to prawdopodobnie też moc muzyczna.
Trochę lepszą jakość wzmacniacza powinien mieć Zodiak. Choć zaletą Panasonica jest bi-amping, pozostaje on jednak zaletą wyłącznie w przypadku stosowania oryginalnych zestawów głośnikowych, które wydają się być niezbyt dobrej klasy.
Co do tunera ciężko ocenić, Panasonic nie podaje zniekształceń części tunera. Czułość raczej podobna. Selektywności Panasonic również nie podaje.
Nie wiem skąd ta karta katalogowa, Zodiak DSS-402 ma 2x15W mocy znamionowej i faktycznie coś koło 2x25W mocy muzycznej. Moc podana przy Panasonicu to prawdopodobnie też moc muzyczna.
Trochę lepszą jakość wzmacniacza powinien mieć Zodiak. Choć zaletą Panasonica jest bi-amping, pozostaje on jednak zaletą wyłącznie w przypadku stosowania oryginalnych zestawów głośnikowych, które wydają się być niezbyt dobrej klasy.
Co do tunera ciężko ocenić, Panasonic nie podaje zniekształceń części tunera. Czułość raczej podobna. Selektywności Panasonic również nie podaje.
Może za wielkiego offtopu nie zrobię, ale muszę przyznać, że mam amatora 3 u babci i nawet na długich gra lepiej niż moja wieża LG w domu
Poza tym w tej wieży popsuł się już CD-ROM i RDS, a ma dopiero 5 lat.
A amator dziarsko się trzyma już 25 lat
.
PS : Brzozza93, napraw tego amatora bo roboty niewiele, a radyjko ciekawe, ale z resztą rób jak chcesz.
Poza tym w tej wieży popsuł się już CD-ROM i RDS, a ma dopiero 5 lat.
A amator dziarsko się trzyma już 25 lat
PS : Brzozza93, napraw tego amatora bo roboty niewiele, a radyjko ciekawe, ale z resztą rób jak chcesz.
W polskim sprzęcie podawali parametry według normy DIN - czyli prawdziwe parametry - czyli DUŻO leprze niż jakieś tanie Panasonic, LG, itp...
Warto wydać te 1zł na izostat sieciowy do Amatora, pogra nieźle i długo
Zodiak jest nowocześniejszy i ma leprze parametry od Amatora, układowo był zbliżony do różnych wierz jakie produkowała Diora.
A drewniane kolumny zawsze zagrają czyściej i mocniej niż jakieś plastikowe pierdziawki.
i jak masz kolumny od tych zodiaków i amatorów to daruj sobie tę zabawkę panasonica.
A drewniane kolumny zawsze zagrają czyściej i mocniej niż jakieś plastikowe pierdziawki.
i jak masz kolumny od tych zodiaków i amatorów to daruj sobie tę zabawkę panasonica.
-
zyraf
- Użytkownik
- Kontakt:
Amator stereo to jeden z najpierwszych odbiornikow ktore przestrajalem. Bez sprzetu i doswiadczenia ale udalo sie dosyc szybko. Nie ma problemy zeby przestrajal sie w zakresie 88-108, a nawet wiekszym, tak wiec konce mozna zrobic 'na oko', na znane koncowe stacje.
Ktora to wersja? Jesli koncowki dzialaja to radze byc ostroznym, one sa dziwne i moze nie byc latwo je kupic, a nie lubia zwarc na wyjsciu (przynajmniej te w obudowach TO-3, chyba ul1405, pozniejsze chybrydki pewnie tez).
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Ktora to wersja? Jesli koncowki dzialaja to radze byc ostroznym, one sa dziwne i moze nie byc latwo je kupic, a nie lubia zwarc na wyjsciu (przynajmniej te w obudowach TO-3, chyba ul1405, pozniejsze chybrydki pewnie tez).
Pozdrawiam i zycze powodzenia