Buduję następujące urządzenie:
i natknąłem się na pewien problem. Pozwoliłem sobie wrzucić na forum pojedyncze zdjęcia (wycięte z podanego artykułu) żeby nie trzeba było wertować wskazanego pdf'a.
W urządzeniu tym zastosowano układ wykonawczy jak na rysunku poniżej. Autor sugeruje nawnąć cewkę na rdzeniu kubkowym 18mm. Ja zastosowałem dwie osobniecewki połączyłem je i miejsce połączenia potraktowałem jako środek uzwojenia- zgodnie z danymi z artykułu cewka powinna mieć 9mH i w połowie uzwojenia mieć odczep. Ja zastosowałem dwie cewki po 4.7mH. Niestety nie udaje mi się uzyska przebiegu na wyjściu takich jak powinienem ( kolejne zamieszczone zdjęcie). Na oscyloskopie obserwuję co następuje ( w zamian tego powinienem mieć przebieg jak na rysunku ponizej):
-przez 2us mam sinusoidę o malejącej amplitudzie
-przez kolejne 20us zupełnie nic
-następnie znów 2-3us sinusa itd.
Gdy w zamian cewki podłączyłem rezystor przebieg był taki jak oczekiwany (oczywiście zamiast sinusa,który ma być efektem obecności feralnej cewki obserwowałem przebieg prostokątny). Wniosek: przyczyna jest w cewce.
Jak mogę rozwiązać ten problem? Skąd wziąć taki rdzeń kubkowy (chodzi mi o demontaż bo w sklepie w okolicy nie mają a na wysyłkę nie mam czasu).Za pomoc dziękuje i pozdrawiam.