widzisz chyba takie proste programałki mają to do siebie, że tak działają,Kamil 1 pisze:Co do tych fusebitów ustawiłem je tak jak napisałeś Spark89. Jednak co najdziwniejsze po kliknięciu na READ SIGNATURE wyskakują losowo 3 rodzaje napisów: CHIP LOCKED, ATmega8 (czyli go widzi) i NOT KNOWN. Nie wiem o co tu chodzi raz go widzi a raz nie.
ja posiadam podobną programałke z dosłownie garścią elementów i też nie zawsze
prawidłowo mi wykrywa podłączony uC, wtedy się pracuje starą sprawdzoną metodą prób i błędów,
tzn. dobrze sprawdzić wszystkie połączenia od portu komputera do programatora i z programatora do uC,
no i próbować, aż załapie...
Widzisz zależy od programatora i zastosowanego w nich sposobu myślenia.Kamil 1 pisze:A czytałem gdzieś że jeśli jest mowa że np. CKSEL1 ma być ustawiony na 0 to trzeba w programatorze miejsce CKSEL1 ustawić na 1. Może tu robię błąd?
W fusach nieco irytujący jest fakt iż bit zaprogramowany to bit ustawiony na zero,
a bit zaprogramowany jedynką to bit niezaprogramowany.
zapewne niektórzy autorzy programatorów ułatwiają sobie sprawę pisząc kod programatora, żeby było na przekór bo do tego wszyscy przywykli że logiczna jedynka oznacza bit zaprogramowany a zero nie... ale to już kombinowanie i same kłopoty przez takie traktowanie sprawy, no i w szczególności - nie profesjonalne...
Jeśli stosujesz ISPprog to tam jest zastosowany taki sposób myślenia że 0 to bit zaprogramowany 1 - nie.
pzdr.