Unitra ZRK M2408SD Aria

Serwis telewizorów, odbiorników radiowych, wzmacniaczy, magnetowidów oraz innych urządzeń elektronicznych.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Unitra ZRK M2408SD Aria

Post autor: Doc Brown » 04 lip 2008, 14:30

Witam wszystkich, otóż mój magnetofon od niedawna znowu zaczął "wariować"
Pierwszą i jednocześnie najbardziej wkurzającą usterką jest nierówny zapis, tzn jeden kanał zapisuje normalnie, a drugi strasznie cicho, przy zapisie oba wskaźniki chodzą równo, jednak po odtworzeniu zawsze jeden kanał gra cicho, prąd podkładu mam, jest równy na obu kanałach (mierzone kiepskim miernikiem, jednak na tyle dobrym, że pozwala on stwierdzić, czy prąd podkładu jest, czy go nie ma i czy jest równy dla obu kanałów), głowica przywarta nie jest (sprawdzone omomierzem, na wszelki wypadek wymieniłem na nową i nadal to samo), tasiemka z filcem dociskającym jest w stanie idealnym, niedawno docisk dorobiłem, magnetofon odtwarza świetnie jednak nadal jest problem z zapisem, wie ktoś, co może być przyczyną tych problemów ?
Hamulec prawej szpuli zaczął ostatnio "porykiwać" przy hamowaniu przewijania w tył, to "porykiwanie" jest tylko przy hamowaniu z dużej prędkości (pod koniec taśmy lub przy autostopie), wie ktoś co z tym zrobić ?

Z góry dziękuję za pomoc
Doc Brown

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 05 lip 2008, 15:43

Hamulec prawej szpuli zaczął ostatnio "porykiwać" przy hamowaniu przewijania w tył, to "porykiwanie" jest tylko przy hamowaniu z dużej prędkości (pod koniec taśmy lub przy autostopie), wie ktoś co z tym zrobić ?
A nie ma żadnych luzów?
Niestety na problem z nagrywaniem nie potrafię Ci odpowiedzieć :sad:

PS : Doc Brown, ja ostatnio mam jeszcze większe problemy ze swoją Arią :mrgreen:

Awatar użytkownika
Doc Brown
Użytkownik

Post autor: Doc Brown » 06 lip 2008, 9:26

To "porykiwanie" nie jest spowodowane luzami, przy przewijaniu jest cisza, cała mechanika działa cicho i lekko, jedynie przy hamowaniu w tył hamulec prawej (chyba) szpuli "porykuje", działanie hamulcy OK, nawet szpule 18tki szybko się zatrzymują, a taśma nie traci naciągu, czy te "porykiwanie" może być spowodowane zużytymi klockami hamulcowymi ?

ODPOWIEDZ