Jak zmierzyć natężenie w zasilaczu?
Jak zmierzyć natężenie w zasilaczu?
Witam!
Mam pytanie jak zmierzyć natężenie w zasilaczu bo nie wiem ile ma amper.
Jak podłączam go z diodą led i szeregowo włączonym miernikiem ustawionym na pomiar amperów to wskazuje ile dioda pobiera. Jak zmierzyć ile ma sam zasilacz amper. Oto jak podłączałem.
Próbowałem na te dwa sposoby ale miernik pokazuje ile pobiera dioda a nie ile zasilacz ma amper.
Proszę o odpowiedź co źle robię.
Pozdrawiam.
Mam pytanie jak zmierzyć natężenie w zasilaczu bo nie wiem ile ma amper.
Jak podłączam go z diodą led i szeregowo włączonym miernikiem ustawionym na pomiar amperów to wskazuje ile dioda pobiera. Jak zmierzyć ile ma sam zasilacz amper. Oto jak podłączałem.
Próbowałem na te dwa sposoby ale miernik pokazuje ile pobiera dioda a nie ile zasilacz ma amper.
Proszę o odpowiedź co źle robię.
Pozdrawiam.
Masz problemy z rozróżnieniem pojęć prądu i napięcia, a także innych(radzę przejrzeć choćby podręcznik do fizyki dla gimnazjalistów bo nawet tam się już o tym mówi). W ogóle co rozumiesz przez pytanie "ile zasilacz ma amper" ? Chodzi Ci pewnie o maksymalny prąd jaki można pobierać z tego zasilacza. O jaki prąd Ci chodzi? W impulsie czy ciągły? Znacz moc i typ tego zasilacza? Podaj więcej szczegółów.
Zrób tak:
1. zmierz napięcie na wyjściu zasilacza przy braku obciążenia Vo.
2. podłącz jakiś rezystor R (np. 220Ω i uważniej na ciepło) do zasilacza i zmierz napięcia na zaciskach zasilacza Vb.
3. Oblicz Rwe baterii ze wzoru
Rwe=R*[(Vo/Vb)-1]
I podaj tu wynik, i pamiętaj rezystor 220Ω będzie bardzo gorący więc zrób szybki pomiar.
1. zmierz napięcie na wyjściu zasilacza przy braku obciążenia Vo.
2. podłącz jakiś rezystor R (np. 220Ω i uważniej na ciepło) do zasilacza i zmierz napięcia na zaciskach zasilacza Vb.
3. Oblicz Rwe baterii ze wzoru
Rwe=R*[(Vo/Vb)-1]
I podaj tu wynik, i pamiętaj rezystor 220Ω będzie bardzo gorący więc zrób szybki pomiar.
- gwozdex
- Użytkownik
- Kontakt:
Wydaje się ze koledze chodzi o to jaki maksymalny prąd moze pobierać ze swojego zasilacza. Ja robię to tak:
1. podłaczam do zacisków zasilacza woltomierz
2. obciązam zasilacz (napięcie maksymalne) jakąś znaną rezystancją i zmniejszam ją do chwili kiedy zauważę spadek napięcia wyjściowego na zasilaczu
3. odczytuję wartość prądu z amperomierza i tą wartość traktuję jako max. dla tego zasilacza
UWAGA: trzeba tą "metodę" stosować ostrożnie bo jeśli np. mamy 10A trfo a mostek prostowniczy na mniejszy amperaż to możemy cos przypiec...
1. podłaczam do zacisków zasilacza woltomierz
2. obciązam zasilacz (napięcie maksymalne) jakąś znaną rezystancją i zmniejszam ją do chwili kiedy zauważę spadek napięcia wyjściowego na zasilaczu
3. odczytuję wartość prądu z amperomierza i tą wartość traktuję jako max. dla tego zasilacza
UWAGA: trzeba tą "metodę" stosować ostrożnie bo jeśli np. mamy 10A trfo a mostek prostowniczy na mniejszy amperaż to możemy cos przypiec...