Właśnie udało mi się po 20min prób i błędów zarejestrować na tym forum.
tym postem nie chcę nikogo obrażać, tylko zgłosić kilka konstruktywnych uwag dot. rejestracji, bo sposób w jaki to działa odstraszyłby najzagorzalszych użytkowników:
1. Coś jest źle z weryfikacją hasła... nie wiem co, ale wpisywanie po 10 razy tego samego, aż w końcu przepuszcza nie jest chyba algorytmem optymalnym (i problem nie dotyczy faktu, że muszą być być litery i cyfry... bo komunikat dotyczył braku wpisu w polu)
2. Pytanie weryfikujące boty nie przewiduje, że można wpisać różnej wielkości litery (np. całość małymi)
3. Obowiązkowe pole oznaczone czerwoną gwiazdką (miejsce) jest kompletnie niewidoczne i chyba tylko cudem je zauważyłem... zwłaszcza, że znajduje się w sekcji "nieobowiązkowe" i wogóle tam nie powinienem patrzeć. Fakt, iż jego niewypełnienie powoduje 2 błędy (2 komunikaty), a nie tylko jeden, nie ułatwia rozwiązywania problemu.
4. Na konto zaraz po aktywacji oczywiście nie sposób się zalogować, tylko trzeba użyć "przypomnij hasło" i dopiero z wygenerowanym losowo hasłem można się zalogować.
Mimo tych uchybień udało mi sie w końcu zarejestrować i odpisać na post z pytaniem na które znałem odpowiedź... ale zwracam się do prowadzących to forum z serdeczną prośbą, aby nie odstraszali nowych użytkowników w tak nieszczęśliwy sposób, jak niemożność rejestracji.
Pozdrawiam
koszmar
Też miałem problemy z rejestracją jak tu zaczynałem, patrz tu:
https://forum.elportal.pl/viewtopic.php?t=6279
Do adminów: przydałoby się coś z tym zrobić !!
Do adminów: przydałoby się coś z tym zrobić !!
Nie wiem, ja nie miałem problemów z rejestracją, wszystko przebiegło szybko i sprawnie. Może w różnych przeglądarkach to różnie działa.
A fakt, faktem, jeżeli chcemy się pozbyć botów, to może zróbmy hasło na literach, albo dużych, albo małych. Niedługo to będzie tak jak kiedyś na rapidshare, że trzeba było wstukać literki na których był lub nie był kotek [; Ci, którzy kojarzą o co chodzi, wiedzą, jakie wkurzające to było...
A fakt, faktem, jeżeli chcemy się pozbyć botów, to może zróbmy hasło na literach, albo dużych, albo małych. Niedługo to będzie tak jak kiedyś na rapidshare, że trzeba było wstukać literki na których był lub nie był kotek [; Ci, którzy kojarzą o co chodzi, wiedzą, jakie wkurzające to było...
To jest sprawdzone i działa niezawodnie.. trzeba po prostu tylko pomyśleć chwilkę podczas rejestracji - to nie boli.1. Coś jest źle z weryfikacją hasła... nie wiem co, ale wpisywanie po 10 razy tego samego, aż w końcu przepuszcza nie jest chyba algorytmem optymalnym (i problem nie dotyczy faktu, że muszą być być litery i cyfry... bo komunikat dotyczył braku wpisu w polu)
Zabezpieczenie działa bez zastrzeżeń, bo zarejestrowałem się w dosłownie kilka sekund jako user test*
Zobacz: https://forum.elportal.pl/memberlist.php już nawet po mnie ktoś się zaraz zarejestrował...
Jeśli w polu hasło wpiszesz same litery to system powiadomi Cię o tym, że hasło ma składać się z cyfr i liter.
System nie rozpoznaje dużych i małych liter więc można wpisać:2. Pytanie weryfikujące boty nie przewiduje, że można wpisać różnej wielkości litery (np. całość małymi)
Elektronika dla Wszystkich
elektronika dla wszystkich
eLeLkTrOnIkA dLa WsZyStKiCh
i będzie ok, więc nie wiem skąd Twoje przypuszczenie o tą wielkość liter...
Kompletnie niewidoczne? Czy Ty w ogóle czytasz to co wyświetla strona rejestracji? czy tylko po łebkach jak to się mówi...3. Obowiązkowe pole oznaczone czerwoną gwiazdką (miejsce) jest kompletnie niewidoczne i chyba tylko cudem je zauważyłem... zwłaszcza, że znajduje się w sekcji "nieobowiązkowe" i wogóle tam nie powinienem patrzeć. Fakt, iż jego niewypełnienie powoduje 2 błędy (2 komunikaty), a nie tylko jeden, nie ułatwia rozwiązywania problemu.
Jest wyraźnie napisane Informacje Profilu (nieobowiązkowe, można je zmienić później, chyba że są zaznaczone gwiazdką)
Ty nie widzisz czerwonej gwiazdki? Czy ktoś z was miał w ogóle z tym problem? Na FEP jest to od początku i nigdy nikt nie wspomniał słowa, że tego nie widać.. bo widać doskonale.
Przed momentem rejestrowałem się 4 razy i za każdym razem hasło wchodzi normalnie... więc może zapomniałeś jakie hasło podałeś podczas rejestracji.4. Na konto zaraz po aktywacji oczywiście nie sposób się zalogować, tylko trzeba użyć "przypomnij hasło" i dopiero z wygenerowanym losowo hasłem można się zalogować.
Powiem tak... jeśli dzieci po 14 lat potrafią się zarejestrować bez problemu, to tym którym sprawia to duży trud może niech lepiej się nie rejestrują...Mimo tych uchybień udało mi sie w końcu zarejestrować i odpisać na post z pytaniem na które znałem odpowiedź... ale zwracam się do prowadzących to forum z serdeczną prośbą, aby nie odstraszali nowych użytkowników w tak nieszczęśliwy sposób, jak niemożność rejestracji.
To była ewidentna wina zmiany stylu i mojego niedopatrzenia, ale problem został szybko rozwiązany i już więcej nikomu nie sprawił problemu.Luminofor pisze:Też miałem problemy z rejestracją jak tu zaczynałem, patrz tu:
Co i z czym? Możesz mi podpowiedzieć co mogę zrobić żeby boty się nie rejestrowały a sama rejestracja była na login/e-mail/hasło?Do adminów: przydałoby się coś z tym zrobić !!
Ja to już kompletnie nie wiem co zrobić z takim fantem ;)Joon pisze:Boshe, chwila czasu i jesteście zarejestrowani, tylko trzeba chwile pomyśleć, w czym macie problem z myśleniem czy z czasem? sorry nie chcę nikogo obrażać ale takie posty po prostu rozwalają mnie :(