Odbiornik UKF FM - AVT-2469

Tutaj można dyskutować na temat wzmacniaczy mocy, słuchawkowych, przedwzmacniaczy, korektorów i filtrów, wskaźników wysterowania, procesorów dźwięku i innych układów audio.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Odbiornik UKF FM - AVT-2469

Post autor: AWS 303 » 30 cze 2008, 22:14

Witam.
Przegladając ofertę kitów AVT natrafiłem na to radyjko. Kupiłem. Po kilku dniach przesyłka dotarła. Popędziłem więc do warsztaciku, aby zmontować. Rozpakowałem przesyłkę, sprawdziłem, czy są wszystkie potrzebne elementy i przystąpiłem do montażu. Po niespełna trzech godzinach wyniosłem z warsztatu radyjko przykręcone do oklejonej taśmą deseczki wraz z potencjometrami w obudowie po starym zasilaczu, anteną teleskopową i kostką do podłączenia zasilacza i głośnika. Do deseczki przykręciłem także stabilizator 7812, bo mam wtyczkowy, niestabilizowany zasilacz 12V (bez obciążenia daje 17V). Zamiast dołaczonych cienkich drucików do połaczenia potencjometrów z płytką zastosowałem ekranowany przewód. Podłączyłem zasilacz i kolumnę głośnikową 10W/8ohm. Załaczyłem radyjko, znalazłem jakąś stację i przystapiłem do dostrojenia obwodu pośredniej częstotliwości. Kiedy już dostroiłem, "przeszukałem" cały zakres UKF i znalazłem kilka Polskich stacji i kilka Czeskich (mieszkam w Cieszynie). Radyjko zagrało bardzo czysto, tak "fajnie". Bardzo mnie rozśmieszył dołączony głośnik... :lol:

1. Proszę wszystkich, którzy zmontowali to radyjko, o opinię o nim. :grin:
2. Mam potencjometr z odczepem. Da się tam dorobić "LOUDNESS"? :smile:

Pozdrawiam. AWS 303

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 01 lip 2008, 9:25

Do deseczki przykręciłem także stabilizator 7812
Pierwsze słyszę ;) do radiatora tak, ale do deski...
2. Mam potencjometr z odczepem. Da się tam dorobić "LOUDNESS"?
Da się. Tu masz ponoć z Polskiego radia Zodiak.
Załączniki
loudness.jpg

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 01 lip 2008, 10:09

Dziękli. Te 4 elementy to przylutuję "na pająka" przy potencjometrze. :mrgreen:

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 01 lip 2008, 10:14

AWS 303 pisze:Dziękli. Te 4 elementy to przylutuję "na pająka" przy potencjometrze. :mrgreen:
Dokładnie tak jak piszesz.

ODPOWIEDZ