Wyjście sygnału zegarowego z procesora Attiny2313

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Jasam
Użytkownik

Wyjście sygnału zegarowego z procesora Attiny2313

Post autor: Jasam » 29 cze 2008, 12:37

Chciałbym zapytać czy w tym procesorze istnieje możliwość przepuszczenia sygnału zegarowego (który przy odpowidnim ustawieniu fusów jest podawany na wyjscie ckout-pd.2) przez jakiś prescaler wbudowany w procesor. Chodzi mi o to że jeśli procesor jest taktowany 8MHz to ta częstotliwośc jest za duża dla zewnętrznego urządzenia i chciałbym ją na przykład podzielić przez 8, żeby na ckout był 1MHz. Chciałemn tylko wiedzieć czy istnieje taka mozliwość. Czy jeśli włączę wewnętrzny oscylator 8MHz i dzielenie zegarowania przez 8 w fusach to na ckaout pojawi się bezpośredni sygnał 8MHz czy już po dzielniku 1 MHz? Jakoś nie mogę się doszukać tej ważnej dla mnie informacji.
Ostatnio zmieniony 29 cze 2008, 16:25 przez Jasam, łącznie zmieniany 1 raz.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 29 cze 2008, 15:21

Niewątpliwie pojawi się tam wartość przepuszczona przez prescaler. CKOUT to wyjście zegara systemowego, a przy aktywnym CLKDIV8 lub programowo ustawionym rejestrem CLKPR zegar systemowy jest przecież niższy niż rzeczywista wartość częstotliwości generatora.

Jasam
Użytkownik

Post autor: Jasam » 29 cze 2008, 15:52

Dobrze. Dziękuje. Cieszy mnie, że jest taka możliwość. To wiele mi ułatwiło.

ODPOWIEDZ