Mam w domu kilka uszkodzonych (poprzez przepalenie któregoś z żarników) świetlówek o mocy 50W.
Odpalanie uszkodzonych świetlówek
Odpalanie uszkodzonych świetlówek
Witajcie
Mam w domu kilka uszkodzonych (poprzez przepalenie któregoś z żarników) świetlówek o mocy 50W.
Pracowały one w układach z starterem i dławikiem. Czytałem gdzieś że można takie świetlówki z przepalonymi żarnikami włączyć przez odpowiedni układ do sieci i będą dalej świecić.
Znacie może prosty układ dzięki któremu uda sie to zrobić. Mile widziane schematy. Z góry dzięki GajosP2.
Kilka układów tego typu było opisanych w jednym z "radioelektroników" po koniec lat 80.
Były to układy oparte na powielaniu napięcia sieci.
Znane są też układy przetwornic, z transformatorem wysokiego napięcia.
Ogólnie, wykorzystanie świetlówek z uszkodzonym żarnikiem polega na zastosowaniu układu, który dostarczy napięcia rzędu 600...1000V w chwili zapłonu. Po zapłonie następuje spadek napięcia z powodu rezystancji wewnętrznej źródła, lecz na zaciskach świetlówki występuje napięcie wystarczające do podtrzymania zapłonu.
Były to układy oparte na powielaniu napięcia sieci.
Znane są też układy przetwornic, z transformatorem wysokiego napięcia.
Ogólnie, wykorzystanie świetlówek z uszkodzonym żarnikiem polega na zastosowaniu układu, który dostarczy napięcia rzędu 600...1000V w chwili zapłonu. Po zapłonie następuje spadek napięcia z powodu rezystancji wewnętrznej źródła, lecz na zaciskach świetlówki występuje napięcie wystarczające do podtrzymania zapłonu.
- Misiek84LG
- Użytkownik
- Kontakt:
- joon
- Użytkownik
- Kontakt:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powielacz_napi%C4%99cia Zrób taki i dołącz do tego rezystor ograniczający prąd lub dławik jak w schemacie wyżej. Świetlówki nie muszą być spalone 
Ze względów bezpieczeństwa warto zmostkować każdego kondka rezystancją która rozładuje wysokie napięcie.
Ze względów bezpieczeństwa warto zmostkować każdego kondka rezystancją która rozładuje wysokie napięcie.
Oczywiście. Zobacz wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic791270.html