Przysłowia mądrością informatyków

Czyli miejsce, w którym można poruszać tematy nie dające przyporządkować się do pozostałych działów ale uwaga tutaj również obowiązują przyjęte zasady na forum
elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 25 cze 2008, 20:43

tasza pisze: Co do przysłów - moje ulubione:

"Dobry programista wiesza się razem ze swoim programem".

Idę szukać sznurka, bo jak czytam niektóre posty to tylko to pozostaje....
Dobre, ale tasza nie wieszaj się bo będzie troszeczkę mało tych moderatorów :mrgreen: .
A na elportalu projekty ciekawe więc nie ma co wieszać tylko tworzyć nowe, lepsze, a jeśli nie to kabel od suszarki powinien się nadać (oczywiście żartuję :mrgreen: )

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 25 cze 2008, 20:45

Ale offtop... :razz: :mrgreen:
Tasza nie wieszaj się. :cool:

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 25 cze 2008, 20:55

Luminofor pisze:Ale offtop... :razz: :mrgreen:
Tasza nie wieszaj się. :cool:
Wydaje mi się, że nie ma sensu dalej ciągnąć tej dyskusji pomiędzy zamkniętym Microsoft® Windows® XXL™( :mrgreen: ), a otwartym Linuksem tuksem :mrgreen: bo zostało powiedziane chyba już wszystko na temat tych systemów... i robi się tu syf.

Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 25 cze 2008, 20:59

W końcu to dział Hyde-Park i po to on jest a to nie elek**** żeby taki temat od razu leciał do kosza. ;)

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 26 cze 2008, 9:01

tasza, ja mam tę książkę i kompletnie nie mam teraz czasu na jej czytanie (kiedyś zacząłem, ale z przykładów tylko liznąłem ten pierwszy i potem to odłożyłem na później). Wiem jak delikatne są operacje bezpośrednio w modułach jądra, ale chyba wrócę do tej książki pod kątem wywalania systemu. Mam jakiegoś Slaxa na pendrajwie, to bezpiecznie poćwiczę. Muszę sobie przemyśleć czy faktycznie sterowniki powinny mieć tak duże uprawnienia, żeby móc wywalić system, ale to nie dzisiaj, mam ważniejsze sprawy. Wstępnie przyjnuję że muszą jako kod bezpośrednio wykonywany w trybie nadzorcy. Raczej zastanawiam się nad wydzieleniem tego do przestrzeni użytkownika jak załatwiane jest to bodaj nowszymi rozwiązaniami (udev chyba tak działa i nie wiem czy ndiswrapper przypadkiem).

Nadal staram się ustosunkowywać do zdania Enda o źle napisanym oprogramowaniu z jego pierwszego postu a nie do porównywania obu systemów, mam nadzieję że jest to widoczne. Z tego samego powodu nie wypowiem się o sznurku. :wink:

Najlepszego.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 26 cze 2008, 10:33

Macie tu kilka filmików ze Stevem Ballmerem w roli głównej dla rozładowania atmosfery :mrgreen:
http://pl.youtube.com/watch?v=tGvHNNOLnCk
http://pl.youtube.com/watch?v=_-8Iufkbu ... re=related

Miłego oglądania :lol: .

Awatar użytkownika
olo16
Użytkownik

Post autor: olo16 » 26 cze 2008, 11:42

elemaniac pisze:Macie tu kilka filmików ze Stevem Ballmerem w roli głównej dla rozładowania atmosfery
Niezłe :mrgreen: .
A tak w ogóle, to jednak jest wielki offtop, a to że w Hyde-Park to NIC nie zmienia.
Miały być przysłowia, niech będą przysłowia, bo "linux vs. windows" już nie tylko mnie wychdzi bokiem.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 26 cze 2008, 11:50

olo16 pisze:"linux vs. windows" już nie tylko mnie wychdzi bokiem.
My tu toczymy dyskusję stulecia niezgodną z tematem, ale Hydepark to dopuszcza poza tym skoro sam admin nie zamierza z niej rezygnować to można to starcie systemów wytrzymać :mrgreen: .
A dyskusja jest dość interesująca, to coś jak zawody - kto przedłuży debatę aby jej nie przerwać :grin: .

Awatar użytkownika
end
Administrator

Post autor: end » 26 cze 2008, 12:11

Ludzie.. czy wy nie widzicie, że sami robicie z tego tematu offtopa?
Była wymiana zdań na temat Win. i Lin. i to wszystko.. a tu widzę komentarze, tych co mają najmniej do powiedzenia w tym temacie.

Temat zamykam. Jeśli autor tematu zechce oddzielimy pierwsze posty a reszta trafia do kosza. Chyba, że są jeszcze jakieś sprzeciwy to zapraszam na PW.

Awatar użytkownika
jejek
-
Kontakt:

Post autor: jejek » 08 sie 2008, 10:21

Książka podana przez Taszę jest bardzo dobra nawet do tego żeby ją przeczytać (zamiast przerabiać z przykładami), ale wersja polskojęzyczna jest oparta na kernelu 1.2 i 2.0. Znalazłem drugie wydanie, po angielsku, przystosowane do wersji jądra 2.4. Czyli nie dobrze, ale już lepiej ;). Skoro już temat został poruszony, to może książka w nowszej wersji komuś się przyda.

http://www.xml.com/ldd/chapter/book/index.html - zawiera html, pdf do wyboru.
Gdyby tego było mało to dla upartych jeszcze link pomagający w konwersjach sterowników do jądra 2.6 : http://lwn.net/Articles/driver-porting/

Najlepszego

ODPOWIEDZ