LCD na płytce testowej - problem

To forum jest dla wszystkich pasjonatów mikrokontrolerów AVR Atmela. Wymiana doświadczeń i pomoc dla początkujących w pisaniu programów zarówno w C, Asemblerze jak i BASCOM. Zapraszam znawców tematu, aby pomogli wszystkim początkującym!
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał P.
-

LCD na płytce testowej - problem

Post autor: Michał P. » 23 cze 2008, 12:59

Witam wszystkich
Bawiłem się płytką testową ZL2AVR (Tą z ATmega8) i programowałem świeżutkim Ulepszonym STK200 z EdW 2/08. Jeżeli chodzi np. LEDy i sterowanie nimi, to nie mam zastrzeżeń. Ale kiedy przyszło podłączyć LCD do płytki, to zaświecił się cały górny rząd. Próbowałem kilka razy programować (programy na podstawie książki "Programowanie µC w języku BASCOM" M. Wiązani). Cały czas mi nie wychodzi, podłączałem także inne wyświetlacze i nic. Mowa o LCD 2 * 16
Nie wiem co mam robić

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 23 cze 2008, 13:04

Może zamiesc kod programu który wgrałeś do Atmegi :neutral: a potencjometr przy wyswietlaczu jest zamontowany? jesli tak to problem może tkwic w regulacji kontrastu :???:

Awatar użytkownika
Michał P.
-

Post autor: Michał P. » 23 cze 2008, 13:29

Używam płytki testowej, zmontowanej!
A więc oczywiste chyba jest, że potencjometr jest i próbowałem bawić się kontrastem :)
A po co Ci kod programu, skoro jest żywcem przepisany z książki? Podłączenia kilkakrotnie sprawdzałem, łączyłem jeszcze raz... I nic!

Awatar użytkownika
grysek67
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: grysek67 » 23 cze 2008, 15:28

Bo byc może cos jest zle zaincjowane w programie, piny procka podłaczane do wyswietlacza itd.

Awatar użytkownika
RcTomek
Moderator

Re: LCD na płytce testowej - problem

Post autor: RcTomek » 23 cze 2008, 17:33

Michał P. pisze:Witam wszystkich
Bawiłem się płytką testową ZL2AVR (Tą z ATmega8) i programowałem świeżutkim Ulepszonym STK200 z EdW 2/08. Jeżeli chodzi np. LEDy i sterowanie nimi, to nie mam zastrzeżeń. Ale kiedy przyszło podłączyć LCD do płytki, to zaświecił się cały górny rząd. Próbowałem kilka razy programować (programy na podstawie książki "Programowanie µC w języku BASCOM" M. Wiązani). Cały czas mi nie wychodzi, podłączałem także inne wyświetlacze i nic. Mowa o LCD 2 * 16
Nie wiem co mam robić
A podałeś w programie, które piny uC mają sterować LCD? Jeżeli nie, dopisz odpowiednią instrukcję albo poszukaj ustawień w opcjach kompilatora. Pokręć później delikatnie kontrastem i zobacz czy coś się dzieje.

ODPOWIEDZ