Woltomierz i amperomierz
Woltomierz i amperomierz
Witam,
Projektuje właśnie płytke pod woltomierz i amperomierz z układami ICL7107. Do ich poprawnego działania potsebna jest przetwornica napięcia w postaci kostki ICL7660. Itak sie zastanawiam czy musze użyć dwuch takich układów, każdego do osobnego układu ICL7107 czy wystarczy jeden. Prosze o pomoc.
Projektuje właśnie płytke pod woltomierz i amperomierz z układami ICL7107. Do ich poprawnego działania potsebna jest przetwornica napięcia w postaci kostki ICL7660. Itak sie zastanawiam czy musze użyć dwuch takich układów, każdego do osobnego układu ICL7107 czy wystarczy jeden. Prosze o pomoc.
Układ ICL7660 jest potrzebny w typowej aplikacji ICL7107 do uzyskiwania napięć ujemnych i o ile wydajność prądowa 7660 jest wystarczająca, to o tyle zbudowanie układu jednocześnie woltomierza i amperomierza (czyli dwie kości ICL7107 zasilane z jednego ICL7660) jest trudne. Pamiętaj, że główny problem pracy tych układów (ICL7107) polega na tym, że obojętne czy to woltomierz, czy amperomierz w typowej aplikacji nie mierzy napięć własnych. Jeśli opierasz się na typowej nocie aplikacyjnej, to praktycznie musisz zrobić oddzielny układ zasilania dla woltomierza, osobny dla amperomierza i oczywiście oba niezależne od obwodu badanego. A już na czym zrobisz napięcie ujemne, czy na ICL7660, czy na inwerterach to praktycznie obojętne.
Ok, no więc zrobie na dwuch ICL7660. Zasilacz do którego robie te mierniki jest zasilany z odzielnego trafa, więc z tym nie bedzie problemu. Ale i woltomierz i amperomierz chcem zasilać jednym stabilizarorem 7805. Czy nie bedzie z tym problemu?
[ Dodano: 2008-06-21, 10:19 ]
Czy oba te mierniki (amperomierz i woltomierz) mogą być zasilane z jednego uzwojenia wtórnego transformatora i przez jeden stabilizator czy potrzebne są dwa oddzielne uzwojenia i dwa stabilizatory?
[ Dodano: 2008-06-21, 10:19 ]
Czy oba te mierniki (amperomierz i woltomierz) mogą być zasilane z jednego uzwojenia wtórnego transformatora i przez jeden stabilizator czy potrzebne są dwa oddzielne uzwojenia i dwa stabilizatory?
Witam, zamierzam również zbudować do swojego zasilacza amperomierz i woltomierz tak jak to chce zrobić Emil1991 jednak po przeczytaniu odpowiedzi napisanej przez Koleszek i tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic796128.html mam wątpliwości i nie wiem czy w końcu się da oba te mierniki zasilić z jednego zasilacza/uzwojenia czy nie?
Witam ponownie,
Dobrze że nie zrobilem jeszcze tej plytki bo widze że sie nie dogadaliśmy. Ja zamierzam mierzyć tymi miernikami prąd i napięcie pochodzące z mojego zasilacza więc. Więc w takim razie każdy z moich mierników musi być zasilany z osobnego uzwojenia transformatora, czy tak?
[ Dodano: 2008-06-28, 11:45 ]
Mierniki bedą zasilane z innego trafa niż zasilacz, którego napięcie i prąd chcem mieżyć.
Dobrze że nie zrobilem jeszcze tej plytki bo widze że sie nie dogadaliśmy. Ja zamierzam mierzyć tymi miernikami prąd i napięcie pochodzące z mojego zasilacza więc. Więc w takim razie każdy z moich mierników musi być zasilany z osobnego uzwojenia transformatora, czy tak?
[ Dodano: 2008-06-28, 11:45 ]
Mierniki bedą zasilane z innego trafa niż zasilacz, którego napięcie i prąd chcem mieżyć.
jeśli mogę to poprawie kolegę Koleszek ICL 7107 (wyświetlacz LED) nawet w najprostrzej aplikacji z noty katalogowej mierzy napięcia własne nie robi tego ICL 7106 (wyświetlacz LCD) Emil1911 jeśli możesz zastosować osobny transformator to rozsądnym może być zrobienie połówkowego prostownika i stabilizować +5 i -5 w liniowych stabilizatorach wten sposówb nie musisz kombinować z przetwornicami
Pozdrawiam Matejkos
Pozdrawiam Matejkos
- Krystian1989
- -
- Kontakt:
Kolego nie masz racji układ ICL7106 jak i ICL7107 nie mierzy własnych napięć zasilających, przekonałem się na własnej skórze gdy robiłem zasilacz i musiałem dołożyć małe trafko bo odczytywało mi głupoty.matejkos pisze:jeśli mogę to poprawie kolegę Koleszek ICL 7107 (wyświetlacz LED) nawet w najprostszej aplikacji z noty katalogowej mierzy napięcia własne nie robi tego ICL 7106 (wyświetlacz LCD) Emil1911 jeśli możesz zastosować osobny transformator to rozsądnym może być zrobienie połówkowego prostownika i stabilizować +5 i -5 w liniowych stabilizatorach w ten sposób nie musisz kombinować z przetwornicami![]()
Pozdrawiam Matejkos