Niebezpieczne zasilacze

Dyskusje na temat sprzętu, konfiguracji, sterowników i oprogramowania.
Awatar użytkownika
Luminofor
Użytkownik

Post autor: Luminofor » 19 cze 2008, 23:34

joon pisze:a co to jest to mobo??
Skrót od motherboard czyli płyta główna.

elemaniac
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: elemaniac » 20 cze 2008, 10:02

Ogólnie mówiąc o zasilaczach - każdy wybiera ten model, który mu pasuje albo usłyszał o nim od innych ("Każda myszka swój ogonek chwali" :mrgreen: ).
Ale może się też zdarzyć, że taki user nie podłączy zasilacza pod listwę i będzie np. udar sieciowy i po zasilaczu bo nawet markowy tego nie wytrzyma, następnie będzie "zwalał" na firmę, która ten zasilacz wykonała, opowie o tej "jakości" znajomym itd. itp.

PS : Są już wakacje :smile: .

Awatar użytkownika
KrzysiekK
Użytkownik

Post autor: KrzysiekK » 20 cze 2008, 16:07

Ja w swoich dwóch komputerach posiadam przeciętnej jakości zasilacze :?: o mocy 250W każdy. Obydwa zasilacze były kupione razem z obudowami komputera (w cenie około 120 zł razem zasilacz + obudowa) i jeden zasilacz działa już bezawaryjnie od 11 lat a drugi od 10 lat... Od czasu do czasu tylko otwieram ich obudowy w celu wyczyszczenia z kurzu. Przy okazji przepiąłem wentylatory tych zasilaczy na 5V aby zbytnio nie szumiały. Komputery głównie wykorzystywane są do pracy biurowej / projektowej. Sporadycznie uruchamiam prostą grę, która nie bardziej obciąża komputer niż program użytkowy. Co do tego komputera z 11 letnim zasilaczem miałem wątpliwości czy zasilacz ma wystarczającą moc, bo komputer ma dwa twarde dyski, nagrywarkę i czytnik DVD (czytnik ostatnio przestał działać więc odłączyłem), dodatkową kartę muzyczną Sound Balster (lepsza niż ta zintegrowana z płytą główną), dodatkową kartę USB, kartę graficzną NVidia z 256 MB RAMU, starszy procesor procesor AMD 1,5 GHz i zasilacz jeszcze wyrabia, choć jak wspomniałem w gry w zasadzie nie gram, więc np. karta graficzna pobiera mniej prądu niż w np. w czasie gry. Drugi komputer ma mniej skomplikowaną konfigurację sprzętową i zasilacz także sobie radzi, choć czasami komputery są włączone po kilka(naście) godzin dziennie.
Jak więc napisał End najbardziej liczy się chyba (dobrze) trafiony egzemplarz, a nie marka lub cena zasilacza.

ZbeeGin

Post autor: ZbeeGin » 20 cze 2008, 17:50

a co to jest to mobo??
Taki duch w komputerze udający płytę główną. :grin:

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 20 cze 2008, 20:19

No tak, czasem tylko udaje :wink:

ODPOWIEDZ