GPS

Czyli wszystko co dotyczy wyposażenia elektronika: multimetry, oscyloskopy, generatory, zasilacze, lutownice itp. Również tutaj można zadawać pytania co, jak i czym można mierzyć. Porady dotyczące montażu układów, lutowania, wykonywania obwodów drukowanych itp.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

GPS

Post autor: wojtusp » 14 cze 2008, 20:32

Witam
Znalazłem takie urządzenie
http://www.allegro.pl/item378132123_mod ... onika.html
Byłbym wstanie i czy w ogóle da się stworzyć z tego urządzenie GPS z wyświetlaczem drogi
Czyli podłączyć wyświetlaczach

out topic:
http://www.allegro.pl/item381341254_pro ... c1_99.html
Warto kupic taki oscyloskop. Przeciez ciężko jest znależć cyfrowowe 100mHz
Pierwszy raz widzę taki oscyloskop

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 14 cze 2008, 23:19

Bez sensu. W marketach kupisz bezfirmowy (chiński) GPS już za niecałe 300 zł. Aby coś konkretnego pokazywał, wyświetlacz powinien mieć przynajmniej 3,5 cala.Do tego dochodzi też oprogramowanie. Jeśli chcesz poznać zasadę działania GPS, to może być. Do samochodu to się raczej nie nadaje.
Jeśli zaś chodzi o ten oscyloskop, to sprawny działa całkiem nieżle, sam taki kiedyś miałem. Ale zwróć uwagę, że to sprzęt korzeniami tkwiący w dawnym ZSRR, a więc naprawdę trudny do naprawy. Ten, który kiedyś miałem nie byłem w stanie wyremontować, mimo zdobycia oryginalnych elementów - a naprawdę ciężko było. Nie byłem w stanie go zestroić po naprawie i do dziś nie wiem czemu.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 15 cze 2008, 9:19

Ale chyba to nie takie trudne. Procesor wystarczy attiny2313 , czy lepiej atmega?
Ciekawe czy da się ściągnąć takie oprogramowanie ?
Nie posiadam oscyloskopu a chiałbym mieć zastanawiam się nad cyfrowym ale taka jakość jakbym chciał kosztuje 4k zł

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 cze 2008, 9:31

wojtusp, :
1- To jedynie sam odbiornik który może co najwyżej wysłać przez port namiary geograficzne.
2- W zasadzie wszystko się da nawet duży wyświetlacz podłączyć do procka ale czy to jest opłacalne?
3- A skąd masz zamiar zdobyć mapy w postaci elektronicznej?

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 15 cze 2008, 14:25

Jeśli chodzi o GPS, to joon ma w zupełności rację. Natomiast jeżeli chodzi o oscyloskop, to zależy do czego go chcesz wykorzystywać i czy masz dostęp do laptopa. Na początek można właśnie korzystać z niedrogiej przystawki do laptopa, a jak zdobędziesz kasę, to wtedy zainwestować w to, o czym marzysz (i co będzie Ci naprawdę potrzebne). W tej chwili postęp w tego typu sprzęcie pomiarowym jest ogromny i co roku pojawia się nowy, cyfrowy i zwłaszcza coraz tańszy. Kupowanie dziś w sumie egzotycznych i nie całkiem sprawnych analogów mija się z celem.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 15 cze 2008, 17:25

Dobra ,to jest za trudne na moje możliwości
Ale czy mógłbym zrobić zwykły LCD czarno-biały wyświetlacz i wyświetlało mi się namiary
tj.(50°53'N, 20°37'E)
Wystarczy tyle bym sobie szukał na mapie

Awatar użytkownika
joon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: joon » 15 cze 2008, 18:22

Tak, coś takiego można by było zrobić bez większych problemów. Był taki projekt w EP kiedyś nawet.

Awatar użytkownika
Aro
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Aro » 15 cze 2008, 18:47

Miałem kiedyś w planie zrobienie prostego systemu nawigacji z wykorzystaniem ATmega8 i lcd z nokii 3310. Z wyświetlaniem mapki problemów by nie było, gorzej wyglądałaby sytuacja ze zrobieniem bądź zdobyciem takiej mapki. Projektu nie zrealizowałem ze względu na koszty, bardziej opłaca sie kupic kilka razy droższy fabryczny GPS.

Awatar użytkownika
wojtusp
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: wojtusp » 16 cze 2008, 18:28

Macie jakieś gotowe projekty ?
Można by zastosować przystawkę AVR ZL11Avr (do nauki programowania )
Chciałbym zobaczyć jaki będzie efekt

ODPOWIEDZ