Wskaźnik wysterowania - AVT 2375

Tutaj mozesz poruszać tematy ogólne powiązane z elektroniką, np. dyskusje na temat podzespołów, układów, zasad ich działania. Czyli można pisać o wszystkim czego nie da się przyporządkować do innych działów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Wskaźnik wysterowania - AVT 2375

Post autor: AWS 303 » 14 cze 2008, 20:01

Zmontowałem i nie działa... :sad:
Pomoże ktoś w naprawie.

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 14 cze 2008, 23:29

Schemat jest bardzo posty. Sprawdź więc połączenia na płytce, czy nie zrobiłeś zwarcia. Następnie biegunowość elementów (elektrolity i diody), później zobacz, czy dobrze włożyłeś scalak. To musi działać przy sprawnych elementach i prawidłowym montażu.

Awatar użytkownika
AWS 303
Użytkownik

Post autor: AWS 303 » 15 cze 2008, 10:11

Zwarć nie ma. Diody, kondensatory, scalak poprawnie włożone. Zasilanie mam poprawnie podłączone. Po włączeniu zasilania i podaniu sygnału zapala się pierwsza zielona dioda w jednym kanale i tak zostaje. Jak odłącze sygnał, to ta dioda nadal świeci... :???: Poziom sygnału nie ma nic do rzeczy. Na mp3, komputerze i odtwarzaczu CD to samo. Po prostu po podaniu sygnału jedna dioda się zapala i tak zostaje. Żeby zgasła, to muszę wyłączyć zasilanie. :???: :???:

Proszę, pomóżcie. :wink:

Awatar użytkownika
Koleszek
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Koleszek » 15 cze 2008, 14:13

Z tego wygląda, że musi być walnięty układ scalony. W większości sklepów on lub jego odpowiednik kosztuje poniżej 4 zł. Chyba nie masz wyjścia i kupić nowy scalak. Kiedyś zrobiłem taki wskaźnik wysterowania jako gadget montowany w zaślepce kompa. Aplikacja z noty producenta działała bez żadnych problemów.

ODPOWIEDZ